Η παγκόσμια βόμβα του κορονοϊού

Η παγκόσμια βόμβα του κορονοϊού

Περισσότερες από 110 χώρες παγκοσμίως έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, με ορισμένες να φοβούνται περαιτέρω εξαιτίας της δριμείας εξάπλωσης του, παρά τη λήψη μέτρων. Μέσα σε μία μόνον ημέρα –την Πέμπτη- ο κορονοϊός χτύπησε με 7.283 νέα κρούσματα, ενώ καταγράφηκαν και 353 θάνατοι.

Παγκοσμίως, τα κρούσματα ανέρχονταν σε περισσότερα από 134.000 και οι θάνατοι σε 4.751, ενώ είναι ενδεικτικό της ταχύτατης εξάπλωσης του ιού πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν περίπου κατά 35% σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Η Ελλάδα μπορεί να εμφάνισε την πρώτη απώλεια πολίτη λόγω κορονοϊού και να λαμβάνει έκτακτα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης, ωστόσο ακόμη θεωρείται πως κατατάσσεται στις χώρες χαμηλού κινδύνου δεδομένων των 117 κρουσμάτων που έχει μέχρι στιγμής. Αντιθέτως, σε άλλες χώρες έχει σημάνει συναγερμός.

Μετά την Κίνα, που εξακολουθεί να εμφανίζει τα περισσότερα αριθμητικά κρούσματα –εξάλλου εκεί πρωτοεμφανίστηκε ο ιός- υπάρχουν πολλές χώρες που συγκριτικά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Ενδεικτικό είναι πως πλέον στην Κίνα τα νέα κρούσματα σύμφωνα με τα χθεσινά δεδομένα ήταν μόλις 18.

Την ίδια ώρα, στο κόκκινο βρίσκεται η Ιταλία όπου μέσα σε ένα 24ωρο τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 2.651 (συνολικά πάνω από 15.110) και οι νέοι θάνατοι σε 189, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 1.016.

Με απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης τέθηκε εξάλλου σε καραντίνα το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας, με τα μέτρα να προβλέπεται να ισχύουν έως τις αρχές Απριλίου και να εκτείνονται στη Βόρεια Ιταλία, από το Μιλάνο μέχρι τη Βενετία. Πρακτικά αυτό συνεπάγεται πως 15 και πλέον εκατομμύρια Ιταλοί σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να περιορίσουν δραστικά τις μετακινήσεις τους.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η εξέλιξη εξάπλωσης του ιού στην Ισπανία. Σε μία ημέρα οι θάνατοι σχεδόν διπλασιάστηκαν, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 86 (μόνον την περασμένη Πέμπτη υπήρξαν 31 νέοι θάνατοι και 782 νέα κρούσματα). Η ισπανική κυβέρνηση –μέλη της οποίας προσβλήθηκαν και αυτά όπως ο αντιπρόεδρος Πάμπλο Ιγκλέσιας και η σύζυγος του υπουργός Ισότητας- αποφάσισε να κλείσει τα σύνορά της με το Μαρόκο στην περιοχή της Μελίγιας ώστε να αποφύγει νέα κρούσματα.

Οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης σειρά μέτρων όπως κλείσιμο σχολείων για δύο εβδομάδες στην περιοχή της Μαδρίτης, απαγόρευση των πτήσεων από την Ιταλία, διεξαγωγή αθλητικών αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, απολύμανση των δημόσιων μέσων μεταφοράς.

Σε εγρήγορση βρίσκεται και η Μεγάλη Βρετανία, καθώς μέσα σε λίγες ώρες –παρότι είχε χαμηλό αριθμό περιστατικών- εμφανίστηκαν 130 νέα κρούσματα και είχε δύο νέους θανάτους. Ανάλογο προβληματισμό προκαλεί η εξέλιξη του ιού στην Γερμανία όπου υπήρξαν 546 νέα κρούσματα και 2 θάνατοι στο τελευταίο 24ωρο καθώς και στην Ελβετία, με 215 νέα κρούσματα και 2 θανάτους.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κινούνται και οι αρχές στην Αυστρία, όπου παρά τον μικρό αριθμό, η αύξηση των κρουσμάτων ήταν 115 την Πέμπτη και είχαν και έναν θάνατο πολίτη. Σε Ιρλανδία, Λιθουανία και Νορβηγία έχουν εξαγγείλει μέτρα για κλείσιμο σχολείων και άλλων χώρων, αλλά και στην Τσεχία οι αρχές έθεσαν την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, παρά το χαμηλό αριθμό κρουσμάτων.

Εκτός Ε.Ε., επίσης, εξαιρετικά ανησυχητική είναι η κατάσταση στο Ιράν με 1.075 κρούσματα την Πέμπτη και 75 θανάτους, ενώ και στη Νότια Κορέα υπήρξαν καταγραφές του ιού (114 κρούσματα και 6 θάνατοι). Παράλληλα, και στην Αίγυπτο ανακοινώθηκε θάνατος 60χρονου Γερμανού εξαιτίας του κορονοϊού, ο πρώτος στην αφρικανική ήπειρο. Κρουαζιερόπλοιο με 171 επιβάτες, ανάμεσά τους 101 ξένους τουρίστες, εκκενώθηκε επίσης στο Λούξορ μετά την επιβεβαίωση 45 κρουσμάτων.

Και στη Σαουδική Αραβία ανακοινώθηκε ο «προσωρινός» αποκλεισμός της επαρχίας Κατίφ όπου κυριαρχεί η σιιτική μειονότητα και όπου έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα τα 11 από τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα. Επρόκειτο κυρίως για ανθρώπους που επέστρεψαν από το Ιράν. Το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε και στην Τουρκία την Πέμπτη, αν και έχουν υπάρξει αναφορές ότι στη γείτονα υπάρχουν περισσότερα αλλά δεν δίνονται στη δημοσιότητα.

Στις ΗΠΑ, η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να απαγορεύσει τις πτήσεις από Ευρώπη έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, με τον ιό πάντως να κάνει την εμφάνισή του σε μεγάλες πόλεις όπως Νέα Υόρκη, Φλόριντα, Καλιφόρνια (τα κρούσματα την Πέμπτη αυξήθηκαν κατά 126 με δύο νέους θανάτους). Ενώ και στη Μόσχα, ανακοινώθηκε πως όποιος δεν τηρεί την καραντίνα θα αντιμετωπίζει πλέον ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Δεδομένα εξάπλωσης βάσει πληθυσμού

Από την αναλογία εξάπλωσης του κορονοϊού βάσει και του πληθυμού κάθε χώρας προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία. Έτσι, σε ένα εκατομμύριο κατοίκους ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στην Κίνα σε 56,1, ενώ στην Ιταλία εκτινάσσεται στο 250, στην Νότια Κορέα στο 153,5 και στο Ιράν στο 120.

Παρά την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σε Ισπανία και Γερμανία, η αναλογία κρουσμάτων είναι μικρότερη συγκριτικά με άλλες χώρες και ανέρχεται σε 65,4 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους και σε 30 αντιστοίχως. Αντιθέτως, σε άλλες χώρες που δεν εμφανίζουν υψηλό ποσοστό κρουσμάτων, η αναλογία αυτή είναι αρκετά μεγαλύτερη. Για παράδειγμα, στην Ελβετία η αναλογία είναι 100,3, στη Νορβηγία 135,8, στη Δανία 116,4 και στη Σουηδία 67,6

Βάσει της ηλικίας, ο κορονοϊος εξακολουθεί να πλήττει τις μεγαλύτερες ηλικίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών το 21,9% των θανάτων ήταν άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών, το 8% ήταν 70 έως 79 ετών, το 3,6% ηλικίας 60- 69 ετών, το 1,3% ανήκαν στην ηλικιακή κατηγορία των 50- 59, το 0,4% σε εκείνη των 40- 49 ετών, ενώ οι θάνατοι κατανέμονταν κατά ποσοστό 0,2% σε κάθε μία από τις κατηγορίες των 30- 39 ετών, 20- 29 ετών και 10- 19 ετών. Σε παιδιά κάτω των 9 ετών δεν έχουν καταγραφεί θανάσιμα περιστατικά.

Από τους θανάτους λόγω κορονοϊού, προκύπτει πως οι ασθενείς έπασχαν κατά 13,2% καρδιαγγειακά προβλήματα, το 9,2% από διαβήτη, το 8% από χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, το 8,4% από υπέρταση και το 7,6% από καρκίνο.