Η παγίδα που θέλει να αποφύγει το Μέγαρο Μαξίμου

Η παγίδα που θέλει να αποφύγει το Μέγαρο Μαξίμου

Ο κανόνας λέει πως όταν ένα κόμμα εκλέγεται να κυβερνήσει τότε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο χάνει την επαφή του με την κοινωνία. Χάνει την σχέση του με τις κοινωνικές δομές, ενώ παύει να ακούει τα πραγματικά αιτήματα των ανθρώπων, εξαντλώντας την όποια δραστηριότητά του στην άσκηση της εξουσίας. 

Από αυτόν τον κανόνα μέχρι σήμερα ελάχιστοι κομματικοί σχηματισμοί ξέφυγαν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λοιπόν γνωρίζοντας ότι η επαφή με τον ακροατήριο είναι ένα από τα στοιχεία που έφεραν στο Μέγαρο Μαξίμου, προσπαθεί να μην πέσει στην παγίδα των προηγούμενων. Για το λόγο αυτό έχει υιοθετήσει την σταθερή επικοινωνία με την κοινοβουλευτική του ομάδα μία φορά το μήνα. Σχεδόν κάθε τριάντα μέρες, διαδικτυακά πλέον, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνεται αλλά κυρίως ακούει τους «γαλάζιους» βουλευτές που μεταφέρουν την πραγματική εικόνα από τις περιοχές τους. Οι συνεδριάσεις αυτές αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων, με το Μέγαρο Μαξίμου να δίνει προτεραιότητα στις θέσεις των εκλεγμένων βουλευτών, μια και ο κ.Μητσοτάκης θέλει να έχει επαφή με τα τεκταινόμενα σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι στο στενό πυρήνα συνομιλητών του πρωθυπουργού που επισημαίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά την ένταση της πανδημίας και της δύσκολης χρονικής συγκυρίας, προσπαθεί να μην αποτραβηχτεί από τα πραγματικά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, όπως έγινε με τους προκατόχους του.

Προφανώς και πρόκειται για μία πολύ δύσκολη αποστολή, την οποία μέχρι σήμερα ελάχιστοι έχουν πετύχει. Εκτός όμως από τις σταθερές συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας, στο Μαξίμου συνεχίζονται και οι κατ ιδίαν συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με βουλευτές. Από αυτά τα τετ α τετ μάλιστα έχουν βγει και ορισμένες «μικρές» ειδήσεις, όπως για παράδειγμα ότι ο πρωθυπουργός δε «βλέπει» σύντομα εκλογές ή ότι δεν αποκλείεται μέχρι τις εθνικές κάλπες να υπάρξει ένας ακόμα ανασχηματισμός στο υπουργικό συμβούλιο. 

Στη σύσφιξη των σχέσεων Μεγάρου Μαξίμου - κοινοβουλευτικής ομάδας κεντρικό ρόλο παίζει και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος πραγματοποιεί και ραντεβού ο ίδιος όταν αυτό χρειαστεί. 

Το αν τελικά ο κ. Μητσοτάκης αποφύγει την πεπατημένη και τελικώς καταφέρει να είναι παρών, ακούγοντας τους πολίτες ακόμα είναι νωρίς να απαντηθεί. Το «ταμείο» θα γίνει προς το τέλος της κυβερνητικής θητείας, όταν και οι κάλπες θα φαντάζουν... δεδομένες.