ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2022η
Σάββατο, 15 Μαΐου 2021

ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

Η Ουρ. φον ντερ Λάιεν «δίνει» τον Ντομπρόβσκις για το φιάσκο με τις εξαγωγές εμβολίων

Η Ουρ. φον ντερ Λάιεν «δίνει» τον Ντομπρόβσκις για το φιάσκο με τις εξαγωγές εμβολίων

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσπάθησε να αποκρούσει την ευθύνη για το θέμα των ελέγχων κατά την εξαγωγή εμβολίων, λέγοντας ότι ένας εκ των συνεργατών της είναι ο υπεύθυνος.

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχει ένας που ήταν επικεφαλής σε αυτό, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Βάλντις Νομπρόβσκις επειδή είναι υπεύθυνος για το εμπόριο», δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της επιτροπής Έρικ Μάμερ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. «Αυτός ο κανονισμός εμπίπτει στην ευθύνη του και φυσικά των υπηρεσιών της επιτροπής που λογοδοτούν σε αυτόν».

Η φον ντερ Λάιεν δέχθηκε έντονη κριτική λόγω της υιοθέτησης μέτρων που υποχρεώνουν τις εταιρείες φαρμάκων να λάβουν άδεια πριν μπορέσουν να στείλουν εμβόλιο, κατασκευασθέν στην ΕΕ, σε άλλες χώρες και αξιωματούχοι εικάζουν ποιος θα μπορούσε να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος.

Το αρχικό σχέδιο περιλάμβανε την επιλογή της ΕΕ να επικαλεστεί μια ρήτρα έκτακτης ανάγκης στη συμφωνία Brexit που θα μπορούσε να εισαγάγει περιορισμούς μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, μια προοπτική που αντιμετωπίστηκε με απογοήτευση στο Δουβλίνο, το Λονδίνο και το Μπέλφαστ.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του μηχανισμού, η φον ντερ Λάιεν έκανε μια αναστροφή αργά το βράδυ και απομάκρυνε αυτό το μέρος του σχεδίου. Ήταν η τελευταία σε μια σειρά λαθών σε επικοινωνία και πολιτική για την φον ντερ Λάιεν, καθώς παλεύει να διορθώσει την αργή και μερικές φορές χαοτική εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού της ΕΕ.

AP Photo/Lefteris Pitarakis