Η Ουάσινγκτον ζητεί διαπραγματεύσεις με την Πιονγκγιάνγκ για την επίτευξη πλήρους αποπυρηνικοποίησης

Η Ουάσινγκτον ζητεί διαπραγματεύσεις με την Πιονγκγιάνγκ για την επίτευξη πλήρους αποπυρηνικοποίησης

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε σήμερα «απογοητευτική» την παρουσίαση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, άγνωστου μέχρι πρότινος, και κάλεσε την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας να διαπραγματευτεί για την επίτευξη πλήρους αποπυρηνικοποίησης.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο πύραυλος που παρουσιάστηκε πάνω σε όχημα μεταφοράς με 11 άξονες, θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους παγκοσμίως, εάν καταστεί λειτουργικός.

«Είναι απογοητευτικό να βλέπουμε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας να συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στο απαγορευμένο πυρηνικό και βαλλιστικό πυραυλικό της πρόγραμμα αντί να εργάζεται για ένα φωτεινότερο μέλλον για τον βορειοκορεατικό λαό», επισήμανε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας να συμμετάσχει σε συνεχείς και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης αποπυρηνικοποίηση», κατέληξε.

Να σημειωθεί πως η Βόρεια Κορέα παρουσίασε σήμερα, για πρώτη φορά, έναν μεγάλο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) στη στρατιωτική παρέλαση που οργάνωσε στην Πιονγκγιάνγκ, όπως ανέφεραν αναλυτές, ενώ ο ο ηγέτης της, Κιμ Γιονγκ Ουν, σε ομιλία του τόνισε ότι η χώρα θα συνεχίσει να ενισχύει τον στρατό της, κατά τη διάρκεια της γιγαντιαίας στρατιωτικής παρέλασης που οργανώθηκε σήμερα στην Πιονγκγιάνγκ.

«Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον στρατό μας, για λόγους αυτοάμυνας και αποτροπής», τόνισε ο Κιμ στην ομιλία αυτή που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Η κρατική τηλεόραση άρχισε να μεταδίδει ένα μονταρισμένο βίντεο της ομιλίας και της παρέλασης, η οποία έγινε στην πρόσφατα ανακαινισμένη Πλατεία Κιλ Ιλ Σουνγκ.