Η Ουάσινγκτον «σφίγγει τον κλοιό» για Κινέζους δημοσιογράφους

Η Ουάσινγκτον «σφίγγει τον κλοιό» για Κινέζους δημοσιογράφους

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι Κινέζοι δημοσιογράφοι που εργάζονται ως ανταποκριτές κρατικών μέσων της χώρας τους θα μπορούν να παραμένουν μάξιμουμ για τρεις μήνες στην αμερικανική επικράτεια. 

Μέχρι σήμερα, οι Κινέζοι δημοσιογράφοι μπορούσαν να μένουν στις ΗΠΑ για όσο διάστημα διαρκούσε το συμβόλαιο τους με το μέσο ενημέρωσης για το οποίο εργάζονταν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία γαι το 2019, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε 425 βίζες σε Κινέζους δημοσιογράφους που εργάζονται για κρατικά μέσα της χώρας τους. 

Η κίνηση αυτή της Ουάσιγκτον αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της επιδείνωσης των σχέσεων με το Πεκίνο σε όλα τα επίπεδα.  Τον Φεβρουάριο, πριν ακόμα κλιμακωθεί η κρίση του κορονοϊου για την οποία οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε κυρώσεις σε κινέζικα μέσα ενημέρωσης τα οποία είναι τα Xinhua News Agency, China Global Television Network, China Radio International, China Daily Distribution Corporation και Hai Tian Development USA διότι "είναι εξαρτημένα από την κινεζική κυβέρνηση και συγκεκριμένα από το ΚΚ".

Σύμφωνα με τον νόμο περί ξένων αποστολών (Foreign Mission Act), οι Κινέζοι ομόλογοι τους πρέπει στο εξής να δώσουν πλήρη κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων και του ανθρώπινου δυναμικού που έχουν τα μέσα ενημέρωσης στο έδαφος των ΗΠΑ. 

Σε απάντηση το Πεκίνο είχε ζητήσει την  παράδοση των δημοσιογραφικών διαπιστευτηρίων και την απέλαση δημοσιογράφων που εργάζονταν σε Wall Street Journal, Time, Voice of America, New York Times και Washington Post.