Η Ουάσινγκτον εγκρίνει την πώληση οκτώ μαχητικών F-16 στη Βουλγαρία

Η Ουάσινγκτον εγκρίνει την πώληση οκτώ μαχητικών F-16 στη Βουλγαρία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση οκτώ μαχητικών αεροσκαφών F-16 (τεσσάρων F-16 C Block 70 και τεσσάρων F-16 D Block 70) και συνοδευτικού στρατιωτικού εξοπλισμού στη Βουλγαρία έναντι 1,67 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Νωρίτερα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ενημέρωσε το Κογκρέσο για την πρόθεση να πωλήσει μαχητικά αεροσκάφη και στρατιωτικό εξοπλισμό στη Σόφια. Δεν διευκρίνισε αν αυτή η πώληση θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τη μεταφορά στην Ουκρανία μαχητικών αεροσκαφών σοβιετικής κατασκευής, τα οποία διαθέτει η Βουλγαρία.

Το Κίεβο έχει ζητήσει από τη Δύση μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 που διαθέτουν ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Το ενδεχόμενο μεταφοράς τέτοιων αεροσκαφών από την Πολωνία είχε συζητηθεί στις αρχές Μαρτίου, ωστόσο οι ΗΠΑ δεν έδωσαν το «πράσινο φως» λόγω του ρίσκου να εκληφθεί από τη Ρωσία ως άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αποτελεί μέρος της στρατηγικής με την οποία η Ουάσιγκτον θέλει να απαντήσει στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.