Η ώρα των αποφάσεων για τα σχολεία

Η ώρα των αποφάσεων για τα σχολεία

Πλησιάζει η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για τα σχολεία, καθώς σήμερα Τετάρτη συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων προκειμένου να συζητήσει και να αποφανθεί για το τι μέλλει γενέσθαι με το μεγάλο ζήτημα των βαθμίδων εκπαίδευσης, που (με ένα μικρό διάλειμμα) παραμένουν κλειστές σχεδόν για 4 μήνες.

Όπως επισημαίνει ο παθολόγος- λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, η σύσκεψη της Τετάρτης 24/2 είναι έκτακτη γιατί το ζήτημα των κλειστών σχολείων πιέζει πολύ την κοινωνία, όπως άλλωστε και τα κλειστά καταστήματα (το λιανεμπόριο) που έχουν προκαλέσει οικονομική ασφυξία στις περισσότερες ελληνικές οικογένειες.

Ολοένα και περισσότεροι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εκφράζουν τον βαθύ προβληματισμό τους για  τα οικονομικά και κοινωνικά «απόνερα» που δημιουργεί η πανδημία, με την καθηγήτρια παιδιατρικής-λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου να παραδέχεται ότι γίνονται καθημερινά «ζυμώσεις» επ’ αυτού, κάποιοι θέλουν να τα ανοίξουμε σταδιακά όλα, κάποιοι διστάζουν και πρέπει να βρεθεί μια …χρυσή τομή. Όπως η ίδια εξηγεί, το αν θα ανοίξουν τα σχολεία (ή και το λιανεμπόριο) δεν εξαρτάται μόνο από τον σκληρό δείκτη της πληρότητας των ΜΕΘ, που είναι ένας από τους παράγοντες τους οποίους λαμβάνει υπόψη η Επιτροπή.

Έτσι παρότι η πληρότητα των ΜΕΘ στην Αττική αγγίζει το  90%, λαμβάνονται υπόψη κι άλλες παράμετροι όπως το ότι οι covid εμβολιασμοί αρχίζουν να βάζουν «φρένο» στις νοσηλείες των 70άρηδων (κι άνω) και αλλάζουν το ηλικιακό προφίλ των νοσηλευόμενων ασθενών μειώνοντας κάτω από τα 60 έτη το μέσο όρο ηλικίας. Σαν αποτέλεσμα συγκρατείται η πίεση στο ΕΣΥ, καθώς οι νεότεροι ασθενείς με Covid έχουν κατά κανόνα καλύτερη πρόγνωση και μικρότερη διάρκεια νοσηλείας, απελευθερώνοντας πιο γρήγορα τις πολύτιμες (και μετρημένες) κλίνες της Εντατικής για όσους τις χρειαστούν.   

«Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, τα παιδιά  πρέπει σαφώς να επιστρέψουν στο σχολείο, έχει γίνει πολύ μεγάλη ζημιά από την τόσο μακρά παραμονής τους εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος και η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να θεωρηθεί υποκατάστατο της εκπαίδευσης», επισημαίνει από τη δική της πλευρά, η έτερη παιδίατρος της επιτροπής, καθηγήτρια παιδιατρικής και παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Μαρίζα Τσολιά.

Και συνεχίζει λέγοντας ότι η επίδραση των σχολείων στη διασπορά της Covid είναι μικρή, αλλά ακόμα κι αν υπολογίζεται σε ένα ποσοστό της τάξης του 20%, όταν από την άλλη έχεις πληρότητες στις ΜΕΘ που αγγίζουν το 90%, πρέπει να κάνεις πολύ προσεκτικά βήματα. Γιατί οποιαδήποτε βιασύνη προκαλέσει αύξηση στη διασπορά, γρήγορα θα μεταφραστεί σε αύξηση στις νοσηλείες και στους θανάτους. Η Μαρίζα Τσολιά θυμίζει πως ενώ η κατάσταση μπορεί γρήγορα να επιδεινωθεί, αντίθετα η αποσυμπίεση είναι πολύ πιο αργή και χρονοβόρα. 

Αυτοί που θα πάρουν τις πολιτικές αποφάσεις στην κυβέρνηση,  πρέπει να ζυγίσουν το άνοιγμα των σχολείων και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, που αντιστοιχεί στο 45% της οικονομικής δραστηριότητας και ιδανικά, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα ήθελε σε αυτή τη χρονική συγκυρία η πληρότητα των ΜΕΘ στην Αττική να ήταν χαμηλότερη, της τάξης του 70%.

Όμως η πληρότητα είναι μεγαλύτερη και πρέπει να κινηθούν βάσει των ρεαλιστικών δεδομένων. «Πρέπει να βρούμε τρόπους να ανοίξουμε τις οικονομικές δραστηριότητες και την εκπαίδευση αποφεύγοντας τους συνωστισμούς που είναι εστίες διασποράς. Πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ, πολλά περισσότερα τεστ στους επαγγελματικούς χώρους, έπρεπε να έχουν βγει στους δρόμους περισσότερα λεωφορεία για να μην συνωστίζονται σαν σαρδέλες οι επιβάτες.

Όσοι μπαίνουν σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού  όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φορούν όλοι τη μάσκα τους-ενισχυμένη, διπλή όποτε χρειάζεται, να μην αγγίζουν επιφάνειες αριστερά και δεξιά και να έχουν πάντοτε ένα μπουκαλάκι αντισηπτικό στο χέρι» λέει η καθηγήτρια Μαρίζα Τσολιά. Και δίνει το εξής παράδειγμα: «Στα νοσοκομεία συνυπάρχουμε με τον covid κι όμως επειδή προσέχουμε-τηρούμε τα μέτρα προστασίας- δεν έχουμε έκρηξη της διασποράς. Έτσι θα πρέπει να γίνει και στην κοινωνία. Να μάθουμε να τηρούμε τα μέτρα να προσέχουμε και να προχωρούν οι εμβολιασμοί. Γιατί με τα κλεισίματα δεν θα βγάλουμε άκρη….»