Η οικονομία της Ευρωζώνης δεν θα φτάσει τα προ-κρίσης επίπεδα πριν από το 2021

Η οικονομία της Ευρωζώνης δεν θα φτάσει τα προ-κρίσης επίπεδα πριν από το 2021

Η οικονομία της ευρωζώνης, που έχει πληγεί από τον κορονοϊό, δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν την πανδημία νωρίτερα από το επόμενο έτος, δήλωσε στην εφημερίδα El Pais ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει τα εργαλεία της αν υπάρξει ανάγκη.

«Με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει σε κάθε περίπτωση απίθανο να επιστρέψει η οικονομική δραστηριότητα στα προ κρίσης επίπεδα πριν από το 2021, ίσως και αργότερα», είπε ο Φίλιπ Λέιν στη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της ΕΚΤ.

Ο Λέιν είπε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί διαρκώς την κατάσταση και είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία της αν καταστεί απαραίτητο. Πρόσθεσε ότι το Έκτακτο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης λόγω Πανδημίας (PEPP) θα μπορούσε να προσαρμοστεί.

Δήλωσε ότι η ΕΚΤ αναλύει την κατάσταση ενόψει της επερχόμενης συνάντησης του Ιουνίου, προσθέτοντας: «Αν δούμε πως οι οικονομικές συνθήκες είναι πολύ σφιχτές, ή η πίεση μεμονωμένων αγορών ομολόγων δεν αντικατοπτρίζει βασικά οικονομικά μεγέθη, μπορούμε να προσαρμόσουμε το μέγεθος ή τη διάρκεια των αγορών μας, τις οποίες μπορούμε έτσι κι αλλιώς να κατανείμουμε ευέλικτα στον χρόνο και τα τμήματα της αγοράς».