Η οικονομία μπορεί να «αλλάξει πίστα», αν επενδύσουμε στη βιομηχανία

Η οικονομία μπορεί να «αλλάξει πίστα», αν επενδύσουμε στη βιομηχανία

Τις θεσμικές παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν στην ελληνική βιομηχανία να ενισχύσει τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης της χώρας παρουσίασε σήμερα το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, στο πλαίσιο εκπόνησης μελέτης με τίτλο: «Στρατηγικές Παρεμβάσεις για την Ανάπτυξη της Βιομηχανίας: Ανάλυση Επιδράσεων και Πολιτικών».

Στη μελέτη πραγματοποιήθηκε ποσοτική αποτίμηση πέντε παρεμβάσεων στην ελληνική βιομηχανία για την άμβλυνση των εμποδίων που αντιμετωπίζει σε σύγκριση με τα ισχύοντα στο χώρο του Ευρωπαϊκού ανταγωνισμού και οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, έτσι ώστε να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό της και να το διευρύνει, με. Αναλυτικότερα εξετάστηκαν: 

α) Εφαρμογή ταχύτερων αποσβέσεων στον μηχανολογικό εξοπλισμό 

β) Μείωση μη μισθολογικού κόστους

γ) Μείωση ενεργειακού κόστους στους κλάδους υψηλής ενεργειακής έντασης

δ) Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων

ε) Ενίσχυση χρηματοδότησης στη μεταποίηση

«Αν γίνουν τέτοιες πρωτοβουλίες τότε η χώρα θα αλλάξει πίστα, θα ξαναμπεί στο ραντάρ πολλών επενδυτών», σημείωσε ο Μιχάλης Στασινόπουλος, εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας - η οποία θα κοινοποιηθεί σήμερα στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Από την πλευρά του ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, ειδική μνεία έκανε στο γεγονός ότι παρεμβάσεις σαν τις παραπάνω δεν έχουν επιδοματικό χαρακτήρα, καθώς δεν είναι μέτρα που αποφασίζονται στο τέλος κάθε χρονιάς εάν υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα πρόκειται για μόνιμες πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη το ότι χωρίς σημαντική ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας δεν πρόκειται να επιτευχθούν ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης.

Η παρούσα μελέτη που εκπονείται σε διαφορετικές συνθήκες λόγω της λήξης της περιόδου των Μνημονίων και της ισχυρής προτεραιότητας που έχουν πλέον τα ζητήματα αναπτυξιακού σχεδιασμού και ενίσχυσης των επενδύσεων, ποσοτικοποιεί την επίδραση μιας σειράς παρεμβάσεων για τη μεταποίηση, στο σύνολο της οικονομίας και στην απασχόληση.

Η μελέτη πραγματοποιείται με την υποστήριξη της πρωτοβουλίας «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη» και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020.

Σ΄αυτήν ακριβώς τη θετική συμβολή αναφέρθηκε ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος, εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, εκφράζοντας, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ελληνικής Παραγωγής», ευχαριστίες προς τον Γενικό Διευθυντή και την ερευνητική Ομάδα του ΙΟΒΕ για την υψηλού επιπέδου και άρτιας επιστημονικής τεκμηρίωσης δουλειά τους που συνιστά πολύτιμο αρωγό της προσπάθειας ανάδειξης του ρόλου και της σημασίας της μεταποιητικής βιομηχανίας στην Ελλάδα:

«Η παρούσα μελέτη έρχεται στην κατάλληλη στιγμή γιατί αποδεικνύει ότι πρέπει να προκρίνουμε παρεμβάσεις με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα εάν θέλουμε πραγματικά να πετύχουμε ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη που θα δημιουργήσει νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην τοποθέτηση του, ο κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής του ΟΠΑ, περιέγραψε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στο σημερινό περιβάλλον, όπως και την ανάγκη για δράσεις που θα εκμεταλλευθούν στον μέγιστο βαθμό τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια για να ενισχυθούν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης. Ειδικότερα, απαιτούνται πλέον σε εθνικό επίπεδο στοχευμένες πολιτικές για τη βιομηχανία στο ευρύτερο πλαίσιο ενίσχυσης της βιομηχανίας στην Ευρώπη.

Ο κ. Άγγελος Τσακανίκας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ και Επιστημονικός Σύμβουλος του ΙΟΒΕ, παρουσιάζοντας τη μελέτη επισήμανε την ανάγκη τεκμηριωμένων και κοστολογημένων διαρθρωτικών παρεμβάσεων που να αμβλύνουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η εγχώρια βιομηχανία και να στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της στις διεθνείς αγορές.