Η Μπαρτσελόνα δεν παλεύει μόνο για το Κύπελλο, αλλά και για το μέλλον του Μέσι

Η Μπαρτσελόνα δεν παλεύει μόνο για το Κύπελλο, αλλά και για το μέλλον του Μέσι

Από το βράδυ του Σαββάτου (17/4), που η Μπαρτσελόνα είναι τυπικά η φιλοξενούμενη στο «Λα Καρτούχα» της Σεβίλλης στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας κόντρα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο (22:30, COSMOTE TV SPORT 2), μέχρι τις 30 Ιουνίου, τελευταία ημέρα του συμβολαίου του Λιονέλ Μέσι, απομένουν 74 ημέρες. Κάθε μία θα φέρνει τον σύλλογο πιο κοντά στο να μάθει την απόφαση του Αργεντινού σταρ της. Κάθε μία θα είναι γεμάτη σπέκουλα και εικασίες.

Για τη διοίκηση της Μπαρτσελόνα, η κατάκτηση του 31ου Κυπέλλου Ισπανίας στην ιστορία του κλαμπ, θα είναι ένα ακόμη επιχείρημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον αρχηγό της, στην προσπάθειά της να τον πείσει να μείνει και να ολοκληρώσει την καριέρα του στο «Καμπ Νόου». Ο Μέσι είναι πλέον 34. Η εκλογική νίκη του Τζουάν Λαπόρτα αναπτέρωσε το ηθικό των «μπλαουγκράνα» πως ίσως καταφέρουν να τον κρατήσουν. Ο πρόεδρος έχει πολύ καλή σχέση με το «10». Οταν ανέλαβε καθήκοντα ήταν ξεκάθαρος: «ξέρεις πολύ καλά πως αν το γήπεδο ήταν γεμάτο δεν θα μπορούσες να φύγεις». Πρόσφατα, στην επίσημη φωτογράφιση της ομάδας αγκαλιάστηκαν και συνομίλησαν.

Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, ακόμη και τώρα είναι το πρότζεκτ που θα παρουσιάσει στον Μέσι, όταν εκείνος αποφασίσει να συζητήσουν – το οποίο δεν αποκλείεται να γίνει και προτού ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα της Ισπανίας στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου. Η διοίκηση λειτουργεί σαν να είναι αποφασισμένο πως ο Ρόναλντ Κούμαν θα συνεχίσει στον πάγκο και την επόμενη σεζόν. Προσπαθεί να ανανεώσει το συμβόλαιο του Ουσμάν Ντεμπελέ και άλλων παικτών όπως ο αμυντικός Οσκαρ Μινγκέθα κι χαφ Ιλάις Μορίμπα.

Οι δύσκολες αποφάσεις είναι άλλες. Αργά ή γρήγορα, η Μπαρτσελόνα θα προσλάβει τον Τσάβι Ερνάντεθ για προπονητή της. Ως εκ τούτου, δεν την συμφέρει σε μεγάλο βαθμό ν' ακολουθήσει τις υποδείξεις του Κούμαν στις μεταγραφές. Ο Ολλανδός τεχνικός έχει πάρει το «οκ» από τους συμπατριώτες του Μέμφις Ντεπάι και Τζίνι Βαϊνάλντουμ. Ο επιθετικός θα φύγει ελεύθερος από την Λιόν κι ο μέσος από την Λίβερπουλ. Τα συμβόλαιά τους δεν θα μικρότερης διάρκειας από τρία χρόνια. Με τα χρέη του συλλόγου να υπολογίζονται στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, μοιάζει απίθανο να επιλέξει να «φορτώσει» σε επόμενο προπονητή παίκτες που ενδεχομένως να μην θέλει και που θα είναι περίπλοκο στην συνέχεια να παραχωρηθούν. Από την άλλη, αν δεν δώσει στον Κούμαν τους παίκτες που επιθυμεί, η ομάδα δεν θα μπορέσει να παίξει έτσι όπως φαντάζεται ο προπονητής.

Ο Λαπόρτα, πάντως, εξετάζει και άλλες οδούς. Συναντήθηκε με τον Μίνο Ραϊόλα, ατζέντη του Ερλινγκ Χαάλαντ (Ντόρτμουντ) και με τον Πίνι Ζάχαβι, ατζέντη του Νεϊμάρ (Παρί Σεν Ζερμέν) και του Ντάβιντ Αλαμπα (Μπάγερν Μ.), ενώ έχει προσεγγίσει τον Τζερόμ Μπόατενγκ (Μπάγερν Μ.) και τον Ερικ Γκαρθία (Μάντσεστερ Σίτι). Οι τρεις τελευταίοι μένουν ελεύθεροι.

Ολα αυτά, φυσικά, είναι συνδεδεμένα με τις πωλήσεις που θα κάνει το κλαμπ με την απόφαση του Μέσι. Διαφορετικά οικονομικά δεδομένα θα έχει η Μπάρτσα με τον Αργεντινό και διαφορετικά χωρίς. Στο τρέχων συμβόλαιό του παίρνει περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ μεικτά τον χρόνο, που αντιστοιχεί περίπου στο 10% του μπάτζετ που υπολόγιζαν οι «μπλαουγκράνα» πριν την πανδημία. Το επιτελείο του Λαπόρτα υποστηρίζει πως ο Μέσι πηγαίνει στον σύλλογο το 30% των συνολικών εσόδων του ετησίως. Οπως και να 'χει, αν παραμείνει, θα αποδεχθεί μείωση των αποδοχών του ή μετάθεση τους στο μέλλον. Η Παρί Σεν Ζερμέν και η Μάντσεστερ Σίτι περιμένουν σήμα του για να δουν τί οικονομικές κινήσεις μπορούν να κάνουν για τον χωρέσουν στο ρόστερ τους.

Αυτό που προέχει για τον Μέσι είναι το αθλητικό πρότζεκτ. Η Μπαρτσελόνα, όμως, έχει χάσει στην πλειονότητα των μεγάλων ματς που έχει δώσει στην τρέχουσα σεζόν, με τελευταίο το «κλάσικο» με τη Ρεάλ Μαδρίτης το περασμένο Σάββατο (2-1). Ενα από αυτά ήταν κι ο τελικός του Σούπερ Καπ Ισπανίας κόντρα στην... Αθλέτικ Μπιλμπάο τον περασμένο Ιανουάριο.