Η. Μόσιαλος: Τα πρώτα νέα για το remdesivir είναι καλά

Η. Μόσιαλος: Τα πρώτα νέα για το remdesivir είναι καλά

Την αισιοδοξία του για την αποτελεσματικότητα της ρεμδεσιβίρης στη μάχη κατά του κορονοϊού εκφράζει ο Ηλίας Μόσιαλος, παραθέτοντας τα πρώτα αποτελέσματα από σχετική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 53 ασθενείς. Επισημαίνει ωστόσο ότι η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου θα απαιτήσει συνεχιζόμενες τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές θεραπείας. 

Με ανάρτησή του στο Facebook σημειώνει ότι σε 36 από τους 53 ασθενείς (68%) που έλαβαν θεραπεία remdesivir σε παρηγορητική χρήση, παρατηρήθηκε κλινική βελτίωση, ενώ ασθενείς νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Αναλυτικά ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρει τα εξής:

«Τα πρώτα νέα για το remdesivir είναι καλά #Covid-19

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine σήμερα (10/04/2020) με τίτλο ‘Compassionate Use of Remdesivir for Patients with Severe Covid-19’ περιγράφει τα αποτελέσματα της αγωγή του remdesivir σε βάση παρηγορητικής χρήσης, σε ασθενείς που νοσηλεύονταν με Covid-19 σε κρίσιμη κατάσταση. (DOI: 10.1056/NEJMoa2007016)

Τα πρώτα νέα λοιπόν είναι καλά, αλλά η ακριβής ποσοτικοποίηση της αποτελεσματικότητας του φαρμάκου θα απαιτήσει συνεχιζόμενες τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές θεραπείας με remdesivir.

Λίγα λόγια για τη μελέτη. Πρόκειται για ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη μόλυνση SARS-CoV-2, που είχαν κορεσμό οξυγόνου 94% ή λιγότερο, είτε ανέπνεαν φυσιολογικά είτε βρίσκονταν σε μηχανική οξυγόνωση. Από τους 53 ασθενείς των οποίων τα δεδομένα αναλύθηκαν, 22 ήταν στις ΗΠΑ, 22 στην Ευρώπη ή τον Καναδά και 9 στην Ιαπωνία. Από αυτούς 30 ασθενείς (57%) έλαβαν μηχανική οξυγόνωση και 4 (8%) έλαβαν εξωσωματική οξυγóνωση μεμβράνης (ΕCMO).

Σε 36 από τους 53 ασθενείς (68%) που έλαβαν θεραπεία remdesivir σε παρηγορητική χρήση, παρατηρήθηκε κλινική βελτίωση. Στο γράφημα βλέπουμε την σωρευτική συχνότητα κλινικής βελτίωσης ανά ηλικιακή ομάδα από την αρχή της θεραπείας έως την ημέρα 36».

Διαβάστε ακόμα: 

Κορονοϊός: Βελτίωση στα 2/3 των ασθενών που έλαβαν ρεμδεσιβίρη