Η Μόσχα θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ενός φυλακίου στα σύνορα Τατζικιστάν- Αφγανιστάν

Η Μόσχα θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ενός φυλακίου στα σύνορα Τατζικιστάν- Αφγανιστάν

Η Ρωσία προσέφερε στον σύμμαχό της, το Τατζικιστάν, περίπου 900.000 ευρώ για να κατασκευάσει ένα νέο φυλάκιο στα σύνορά του με το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης καθώς επιδεινώνεται η κατάσταση ασφαλείας στην εμπόλεμη χώρα με την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.

Το φυλάκιο θα βρίσκεται στην επαρχία Χατλόν που συνορεύει με την επαρχία Κουντούζ του Αφγανιστάν, την πρωτεύουσα της οποίας κατέλαβαν αυτή την εβδομάδα οι Ταλιμπάν.

Οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και του Τατζικιστάν θα υπογράψουν σύντομα τη συμφωνία για την παροχή βοήθειας, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Όλεγκ Σιρομολότοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την περιοχή όπου θα δημιουργηθεί το φυλάκιο μια από τις πιο ευάλωτες στα σύνορα Τατζικιστάν- Αφγανιστάν.

Η Ρωσία διαθέτει στρατιωτική βάση στο Τατζικιστάν, η κυβέρνηση του οποίου έχει εκφράσει την ανησυχία της για την κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν.

Εκατοντάδες Αφγανοί στρατιώτες εισήλθαν στο Τατζικιστάν τον προηγούμενο μήνα για να γλιτώσουν από την προέλαση των Ταλιμπάν. Το Τατζικιστάν έστειλε τους στρατιώτες πίσω στη χώρα τους, αφού η Καμπούλ οργάνωσε ειδικές πτήσεις για τον επαναπατρισμό τους.