Η μικροκομματική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και ο «ευτελισμός» της Βουλής

Η μικροκομματική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και ο «ευτελισμός» της Βουλής

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορούσε την κυβερνώσα παράταξη για ευτελισμό της λειτουργίας της Βουλής προαναγγέλλοντας και «αντάρτικο» ως προς την παρουσία των βουλευτών και τα περιοριστικά για την πανδημία μέτρα, ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ στήνουν ένα μικροκομματικό παιχνίδι που ξεκίνησε την Πέμπτη και συνεχίσθηκε την Παρασκευή με τις ονομαστικές ψηφοφορίες από τις οποίες όμως... απέχουν.

Όπως έγινε γνωστό ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και για το νομοσχέδιο που αφορά τη φαρμακευτική κάνναβη προαναγγέλλοντας εμμέσως ότι δεν θα συμμετάσχει σε αυτή αν δεν λειτουργήσει η Ολομέλεια σε πλήρη σύνθεση και τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο να δηλώνει ότι «Θα υπερασπιστούμε το Κοινοβούλιο, τη Δημοκρατία, θα υπερασπιστούμε γι' αυτό το οποίο ενδιαφέρονται οι Έλληνες πολίτες. Να έχουμε έναν ζωντανό ειλικρινή διάλογο».

Η Κουμουνδούρου εμφανίζεται να στηρίζεται σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αναδείξει δήθεν εσωκομματικά προβλήματα στη ΝΔ και να υποστηρίξει ένα αφήγημα περί αντιδράσεων βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, αδιαφορώντας για την εικόνα που δημιουργείται. Ακόμη και για τις αντιδράσεις των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης που στρέφονται μάλιστα κατά των επιλογών του Αλέξη Τσίπρα, όπως έγινε την Πέμπτη το βράδυ με το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ να καταγγέλλουν ευθέως και ανοιχτά τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του θέτοντας μάλιστα και θέμα ευτελισμού του Κοινοβουλιου.

Η τακτική αυτή έχει ως βασικό γνώμονα να εμφανίσει ένα αρνητικό κλίμα στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης. Είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια που γίνεται από φίλα προσκείμενα Μέσα Ενημέρωσης να πείσουν πως η στάση της Μαριέττας Γιαννάκου και της Όλγας Κεφαλογιάννη στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο (που ψηφίστηκε την Πέμπτη από την πλειοψηφία) εντάσσεται σε μια ευρύτερη αντίδραση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, παρότι αυτό δεν προέκυψε στην ψηφοφορία της Πέμπτης.

Μάλιστα συνδέεται και με την επικείμενη κατάθεση προς έγκριση των συμφωνιών που αφορούν στη συμφωνία των Πρεσπών ευελπιστώντας σε μια αντίδραση στελεχών του κυβερνώντος κόμματος που έχουν εκδηλώσει την αντίθεσή τους στην εξέλιξη αυτή.

Αυτό που τελικά όμως επιτυγχάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να ευτελίζει τον θεσμό του Κοινοβουλίου αφού εμφανίζεται να ζητεί ονομαστικές ψηφοφορίες από τις οποίες οι βουλευτές του απέχουν. Στο πλαίσιο αυτό η καταγγελία του Αλέξη Τσίπρα περί «κακοποίησης» της Δημοκρατίας από τη σημερινή κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό γίνεται μπούμερανγκ.

Πολύ δε, περισσότερο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση είχε κάνει τη Βουλή «λάστιχο» με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την περίοδο που χρησιμοποιούσε α λα κάρτ τους βουλευτές του Πάνου Καμμένου προκειμένου να ψηφίζουν νομοσχέδια αποτρέποντάς τους όμως να αποχωρήσουν από τους ΑΝΕΛ, ώστε ο «συνέταιρος» του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση να διατηρήσει το κόμμά του μέχρι τις εκλογές του 2019.

Ουδείς δύναται να ξεχάσει τον τρόπο που λειτούργησε η Βουλή το 2019 και ως εκ τούτου οι κατηγορίες που εξαπολύει σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόνο ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα δύναται να εκληφθούν, τη στιγμή μάλιστα που εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα ελέω πανδημίας, βάσει εισηγήσεις ειδικών.

Την ίδια στιγμή πάντως οι υψηλοί τόνοι που επέλεξε να χρησιμοποιήσει εκ νέου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά από μια μικρή περίοδο... εκεχειρίας και σοσιαλδημοκρατικής «περισυλλογής» συνδυάζονται, από στελέχη της κυβερνώσας παράταξης και με τις εξελίξεις στην προανακριτική επιτροπή και τα όσα φέρεται να υποστηρίζει ο Χρήστος Καλογρίτσας ως προς τις σχέσεις του με τον Νίκο Παππά, τις τηλεοπτικές άδειες και την εμφάνισή του ως «μπροστινού» στην προσπάθεια της τότε κυβέρνησης να δημιουργήσει το λεγόμενο ΣΥΡΙΖΑ Channel.

Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης της λειτουργίας του κοινοβουλίου αποτελεί ίσως την επιβεβαίωση όλων όσων αναφέρονται στον τρόπο με τον οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει τους θεσμούς...