Η μετατροπή του μνημείου της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί θα ήταν «απαράδεκτη»
Πατριαρχείο Μόσχας

Η μετατροπή του μνημείου της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί θα ήταν «απαράδεκτη»

Η μετατροπή του μνημείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τζαμί θα ήταν «απαράδεκτη», δήλωσε το Σάββατο ανώτερος αξιωματούχος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.«Πιστεύουμε ότι υπό τις τρέχουσες συνθήκες αυτή η πράξη είναι απαράδεκτη, αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του πατριαρχείου της Μόσχας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στον Μεσαίωνα τώρα», επισήμανε ο μητροπολίτης. «Ζούμε σε έναν πολυπολικό κόσμο, ζούμε σε έναν κόσμο πολλών ομολογιών και πρέπει να σεβόμαστε τα συναισθήματα των πιστών», τόνισε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Πρόσθεσε δε ότι ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν καταλαβαίνει το κίνητρο της μετατροπής της Αγίας Σοφίας και πιστεύει η κίνηση αυτή γίνεται για πολιτικούς λόγους εσωτερικής κατανάλωσης στην Τουρκία. 

Να σημειωθεί πως η μετατροπή του μνημείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τζαμί έχει επικριθεί κι από άλλους θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο πνευματικός αρχηγός περίπου 300 εκατομμυρίων Ορθόδοξων Χριστιανών παγκοσμίως, δήλωσε ότι η μετατροπή της Αγιας Σοφιάς σε τζαμί θα απογοητεύσει τους Χριστιανούς και πρόσθεσε πως είναι «θλιμμένος και συγκλονισμένος που ένα σύμβολο 1.500 ετών αντί να ενώνει, χωρίζει»

Ο δε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση προέτρεψαν την Τουρκία να διατηρήσει την Αγια Σοφιά ως μουσείο.

Τέλος, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την κριτική για την εν λόγω πρόταση, ως αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.