Η Μέρκελ πήρε θέση - Στοχευμένες κινήσεις Μητσοτάκη σε Ερντογάν

Η Μέρκελ πήρε θέση - Στοχευμένες κινήσεις Μητσοτάκη σε Ερντογάν

Η σχέση της Άνγκελα Μέρκελ και του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα σε αυτόν τον έναν χρόνο από την μέρα που η ΝΔ κέρδισε τις εθνικές εκλογές δεν αποτελεί μυστικό ότι έχει περάσει από σοβαρές διακυμάνσεις. Η σκληρή αντίδραση της Ελλάδας προς το Βερολίνο με αφορμή την μη πρόσκληση στη διάσκεψη της Λιβύης, αλλά και οι αιχμές του Έλληνα πρωθυπουργού από το βήμα του κοινοβουλίου, τον περασμένο Απρίλιο, εναντίον της κυρίας Μέρκελ για την στάση της απέναντι στην κρίση του κορονοιού αναμφίβολα και έχουν σημαδέψει την κοινή αυτή πορεία. 

Η αλήθεια, όπως επιβεβαιώνει καλά ενημερωμένη πηγή, είναι ότι μπορεί οι δυο τους να μην ξεκίνησαν καλά όμως με το πέρασμα του χρόνου αναπτύχθηκε μία “καλή, έντιμη σχέση” όπως αυτή περιγράφεται. Η σχέση αυτή αποτυπώθηκε και την ώρα της κρίσης, με τον πλέον έντονο τρόπο μάλιστα, όταν ο κ. Ερντογάν πήρε την απόφαση για την παράνομη Νavtex στο Αιγαίο. 

Χωρίς κανείς να μπορεί να επιβεβαιώσει ούτε και να προεξοφλήσει το όποιο αποτέλεσμα, αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι η γερμανίδα καγκελάριος πήρε θέση, ενδιαφερόμενη για την κατάσταση μετά την πρόκληση Ερντογάν. 

Από την χρονική ακολουθία των γεγονότων μπορεί εύκολα κάποιος να “διαβάσει” τα όσα έγιναν με κύρια υπεύθυνη την κυρία Μέρκελ. Πιο συγκεκριμένα: 

- Το απόγευμα της Τρίτης Μέρκελ- Μητσοτάκης μιλούν στο τηλέφωνο, όπου ο έλληνας πρωθυπουργός ενημερώνει για τις προκλήσεις της Άγκυρας. 

- Ελάχιστες ώρες αργότερα, η κυρία Μέρκελ παίρνει στο τηλέφωνο τον Ταγίπ Ερντογάν. Είναι προφανές ότι το Βερολίνο αναλαμβάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων, χωρίς κανείς να μπορεί να μιλήσει για “παρέμβαση”. 

Σε κάθε περίπτωση η δραστηριοποίηση του γερμανικού παράγοντα μόνο θετικά  μπορεί να αποτιμηθεί με φόντο τα σχέδια Ερντογάν. Η κίνηση Μέρκελ μάλιστα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι το Βερολίνο είναι προνομιακός συνομιλητής του κ. Ερντογάν. 

Όπως αποδεικνύεται λοιπόν από την πορεία των πραγμάτων, στην πολιτική το πιο βασικό στοιχείο δεν είναι να συμφωνείς απολύτως με τον συνομιλητή σου αλλά αυτό που μετράει είναι η εκτίμηση και ο σεβασμός, στοιχείο που φαίνεται ότι υπάρχει μεταξύ Μέρκελ - Μητσοτάκη. 

Ειδικά τους τελευταίους μήνες η Άνγκελα Μέρκελ έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την Αθήνα. Για παράδειγμα μερικά 24ωρα πριν από την καραντίνα, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε μιλήσει με θετικά λόγια για την ελληνική αντίδραση στον Έβρο, σε ένα σύντομο τετ -α- τετ που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βερολίνο. 

Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν ακόμα και την ώρα που μοιάζει η κατάσταση να ξεφεύγει, επιλέγει να μείνει μακριά από επικοινωνιακές ακρότητες και υπερβολές, διαλέγοντας την οδό των στοχευμένων κινήσεων. Μία από αυτές είναι ασφαλώς και η επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Μία επαφή η οποία αποδεικνύει το μέγεθος της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί ο κ.Μητσοτάκης.