Η μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της Ευρωζώνης - «Βουτιά» 12,1% του ΑΕΠ

Η μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της Ευρωζώνης - «Βουτιά» 12,1% του ΑΕΠ

Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση της ιστορίας της  κατέγραψε η οικονομία της Ευρωζώνης στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, την περίοδο που κορυφώθηκε η κρίση της πανδημίας, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Συγκεκριμένα, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 12,1% και κατά 11,9% στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης  σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μακράν πτώση του ΑΕΠ από το 1995 όταν άρχισαν να τηρούνται τα σχετικά στοιχεία και ήρθε όπως αναμενόταν στο διάστημα κατά το οποίο κορυφώθηκαν τα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID -19, ενώ το πρώτο τρίμηνο του έτους το ευρωπαϊκό ΑΕΠ είχε καταγράψει πτώση 3,6%.

Σημειώνεται ακόμα ότι η συρρίκνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο ήταν οριακά μεγαλύτερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις της αγοράς, καθώς αναλυτές ανέμεναν ότι θα κυμανθεί στο 12%.

Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η πτώση σε σχέση την ίδια εποχή πέρυσι, το δεύτερο τρίμηνο του 2019, καθώς σε αυτή τη σύγκριση το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 15% (μετά από τη μείωση κατά 3,1% στο πρώτο τρίμηνο) και κατά 14,4% για το σύνολο της ΕΕ.

Παράλληλα, η Eurostat επισήμανε ότι από τις χώρες, για τις οποίες είναι διαθέσιμα τα σχετικά στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η Ισπανία κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο με βουτιά της 18,5%, μετά ήταν η Πορτογαλία με πτώση 14,1%, η Γαλλία με 13,8%, ενώ αντίθετα η μικρότερη πτώση καταγράφηκε στην Λιθουανία, που είδε το ΑΕΠ της να μειώνεται κατά 5,1%.

Η Eurostat ανέφερε ότι οι προσωρινές εκτιμήσεις βασίζονται σε πηγές στοιχείων που δεν είναι πλήρεις και υπόκεινται σε περαιτέρω αναθεώρηση. Η επόμενη εκτίμηση για το ΑΕΠ του δεύτερο τριμήνου θα δημοσιευθεί στις 14 Αυγούστου.

Θετικά ήταν τα νέα πάντως στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο οποίος συνέχισε την ανοδική του τάση διαψεύδοντας τις φόβους για επιβράδυνσή του.  Συγκεκριμένα, η Eurostat ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν 0,4% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο από 0,3% τον Ιούνιο και 0,1% τον Μάιο.

Ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση κατέγραψε και το πιο ενδεικτικό μέτρο του δομικού πληθωρισμού, το οποίο δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας και οποίος διαμορφώθηκε στο 1,3% από 1,1% του Ιουνίου.

Γερμανία: Η μεγαλύτερη ύφεση σε διάστημα 50 ετών

Χτες, η Γερμανία είχε ανακοινώσει ότι κατέγραψε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ της από το 1970 στο β’ τρίμηνο του 2020. Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 10,1% σε επίπεδο τριμήνου και σε εποχιακά αναθεωρημένη βάση, με την ύφεση να ξεπερνά τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για πτώση του ΑΕΠ κατά 9%.

Όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, καταγράφηκε τεράστια πτώση σε εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και στις καταναλωτικές δαπάνες και στη δημιουργία κεφαλαίου.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τότε που ξεκίνησαν οι τριμηνιαίοι υπολογισμοί του ΑΕΠ στη Γερμανία, το 1970», επισήμανε υπηρεσία.