7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Η «March Madness» φέρνει (ξανά) «τρελά» χρήματα στο NCAA, αλλά...

Η «March Madness» φέρνει (ξανά) «τρελά» χρήματα στο NCAA, αλλά...
AP PHOTO

Στο δυσκολότερο τεστ για το πανεπιστημιακό πρωτάθλημα μπάσκετ των ΗΠΑ εξελίχθηκε από την άνοιξη του 2020 η πανδημία του κορονοϊού... Η περσινή ματαίωση του τελικού τουρνουά, το οποίο ονομάζεται «March Madness» («Τρέλα του Μαρτίου»), κόστισε εκατοντάδες εκατομμύρια στα σχολεία και στον οργανισμό του NCAA, αφού η διοργάνωση και κυρίως το φάιναλ φορ θεωρείται μία εκδήλωση αντίστοιχη του Super Bowl του NFL ή ακόμη και των Τελικών του ΝΒΑ.

Οπως μετέδωσε το δίκτυο CBS Sports, παράγοντες του κολεγιακού πρωταθλήματος επιβεβαίωσαν ότι φέτος, ακόμη και με σχεδόν άδειες εξέδρες ή τελικό τουρνουά σε «φούσκα», τα σχολεία θα λάβουν και τα 613 εκατομμύρια δολάρια που προβλέπονται ως διανομή εσόδων, αρκεί να διεξαχθούν και τα 67 ματς της «Τρέλας του Μαρτίου». Η ολοκλήρωση της σεζόν θα αποτελέσει μία «ανάσα» για τα πανεπιστήμια, τα οποία τη σεζόν 2019-2020 έλαβαν 225 εκατ., από το ποσό των 600 εκατ. δολαρίων που ανέμεναν...

Η περσινή «March Madness» επρόκειτο να έχει έσοδα ύψους 800 εκατομμυρίων, τα 3/4 των οποίων θα προσφέρονται στα ακαδημαϊκά και αθλητικά προγράμματα. Η ματαίωση της σεζόν επέφερε εύλογα μεγάλες απώλειες, καθώς η ασφάλεια του NCAA κάλυψε μόνο ένα μέρος, αφήνοντας 225 εκατ. για τα σχολεία. Το τελικό τουρνουά μπάσκετ που οδηγεί στην ανάδειξη του πρωταθλητή είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων.

Το κολεγιακό πρωτάθλημα αμερικανικού φούτμπολ δεν αποτελεί οικονομικό σκέλος του NCAA, ως διοργάνωση με δική της οντότητα και δεδομένα. Συνεπώς, τα 800 εκατομμύρια της μπασκετικής «Τρέλας του Μαρτίου» είναι το 72% των εσόδων όλου του πανεπιστημιακού οργανισμού! Την περασμένη χρονιά σημειώθηκε μείωση 54% σε έσοδα, λόγω του κορονοϊού. Χαρακτηριστικότερη ήταν η «κατρακύλα» τηλεοπτικών πόρων, από τα 867 εκατ. του 2019 στα 165 εκατ. του 2020. Η ματαίωση της «March Madness» επέφερε απώλειες 31 εκατ. σε κέρδη από πώληση προϊόντων. 

Μείωση της τάξης του 45% παρατηρήθηκε και στα έξοδα. Από τα χρήματα που μοιράστηκαν το 2019 (610 εκατ. δολ.) τα σχολεία έλαβαν πέρσι 225 εκατ., ενώ οι συνολικές δαπάνες του NCAA «έπεσαν» το 2020 στα 574 εκατ., από το ένα δισεκατομμύριο του 2019. Ο κολεγιακός οργανισμός, πάντως, με στόχο να ενισχύσει τα πανεπιστήμια, δεν μειώνει τη φετινή διανομή εσόδων, αν και στα γήπεδα δεν θα βρεθούν περισσότεροι από το 25% της συνολικής χωρητικότητας των γηπέδων. 

Η επιρροή της περσινής ματαίωσης, ωστόσο, θα ακολουθήσει το NCAA για την επόμενη εξαετία. Τα έσοδα που διανέμονται βασίζονται σε ένα πρόγραμμα κυλιόμενης εξαετούς περιόδου, με βάση την απόδοση και την απήχηση του τελικού τουρνουά. Κάτι που σημαίνει πως σε αυτή την «εξίσωση», το 2020 θα παραμένει ένα «μηδενικό» στον αντίστοιχο υπολογισμό...