Η Λίβερπουλ βρίσκεται σε κρίση και από τα λόγια του Κλοπ δεν είναι μόνο αγωνιστική

Η Λίβερπουλ βρίσκεται σε κρίση και από τα λόγια του Κλοπ δεν είναι μόνο αγωνιστική

Για μήνες, το πρόβλημα της Λίβερπουλ έμοιαζε αμιγώς ποδοσφαιρικό. Ωστόσο, η συμπεριφορά του Μοχάμεντ Σαλάχ όταν έγινε αλλαγή στο 62ο λεπτό της ήττας με 1-0 των «κόκκινων» από την Τσέλσι την περασμένη Πέμπτη και οι δηλώσεις του προπονητή Γιούργκεν Κλοπ ενόψει του σημερινού αγώνα με τη Φούλαμ για την Premier League (16:00, COSMOTE TV SPORT 7), ανοίγουν «παράθυρο» σ' έναν άλλον κόσμο και στην υποψία πως η κρίση στο κλαμπ είναι βαθύτερη κι όχι μόνο αγωνιστική. Η πρωταθλήτρια κινδυνεύει να μείνει εκτός Champions League και να μην παίξει στην Ευρώπη.

Οι απανωτοί τραυματισμοί των κεντρικών αμυντικών, αλλά και των παικτών που... υπηρεσιακώς κάλυψαν τη θέση, ώθησαν στο πρώτο συμπέρασμα: φταίει πως δεν έκαναν μεταγραφές αυτό και το περασμένο καλοκαίρι και στη διστακτικότητά τους. Επειτα, φάνηκε πως η ενίσχυση δεν θα έλυνε από μόνη της τα προβλήματα. Τουλάχιστον, αυτή είναι η άποψη του Γερμανού τεχνικού. «Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της κατάστασης που βρισκόμαστε τώρα και αυτής που θα μπορούσαμε να είμαστε. Το να έρθουμε δεύτεροι ή τρίτοι ακόμη και σε μια σεζόν που δεν είσαι στα καλά σου είναι αποδεκτό από όλου μας, γιατί συνεχίζεις να έχεις τη δυνατότητα να φτάσεις μακριά στα κύπελλα και στο Champions League. Νομίζω πως όλοι συμφωνούμε πως η σεζόν μας είναι πολύ παράξενη», είπε.

Ναι σαφώς και έχει παίξει ρόλο ότι η ομάδα του δεν μπορούσε να βασιστεί και να... χτίσει πάνω σε πολλούς παίκτες αυτή την σεζόν. Ως τώρα, η Λίβερπουλ έχει χρησιμοποιήσει 18 διαφορετικά ζευγάρια κεντρικών αμυντικών! Ο Κλοπ, όμως, δεν θεωρεί πως είναι αποκλειστικά αμυντικό το πρόβλημα, αν και στο περιβάλλον της ομάδας δεν αντιλαμβάνονται γιατί δεν βάζει εξειδικευμένους αμυντικούς και αντίθετα πιέζει τους χαφ του. Η αλήθεια είναι πως ο Κλοπ δεν πιστεύει σ' αυτού του είδους τις μετατροπές. Κανείς από τους ακραίους αμυντικούς της ομάδας, συμπεριλαμβανομένου του Κώστα Τσιμίκα δεν μπορεί να αγωνιστεί με επιτυχία ως σέντερ μπακ. Κανείς τους δεν έχει ζευγαρώσει με άλλον στόπερ σ' αυτά τα 18 «δίδυμα».

Η Λίβερπουλ έχει σημειώσει πέντε γκολ στα τελευταία πέντε παιχνίδια της σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ στο Champions League πήρε προβάδισμα 2-0 επί της Λειψίας στην πρώτη τους αναμέτρηση για τους «16» έπειτα από λάθη των αντιπάλων. «Θα έπρεπε να είμαστε ικανοί να παίρνουμε αποτελέσματα ακόμη κι όταν δεν παίζουμε καλά. Οι αποφάσεις μας στο τελευταίο τρίτο πρέπει να βελτιωθούν. Η Τσέλσι είχε περισσότερες τελικές στον στόχο από εμάς. Κι αυτό δεν είναι καλό σημάδι», ανέφερε ο Κλοπ.

Η ατάκα του έμοιαζε με αιχμή προς τους επιθετικούς και αποκτά διαφορετική σημασία έπειτα από την αντίδραση του Μοχάμεντ Σαλάχ και του ατζέντη του. Ο Σαλάχ αντικαταστάθηκε κόντρα στην Τσέλσι και κουνούσε το κεφάλι του. Ο εκπρόσωπός του στράφηκε στα social media και ανάρτησε ένα μήνυμα με μια τελεία μετά το περιστατικό. Στον περίγυρο του «Ανφιλντ» το συνέδεσαν με το προ μηνών δημοσίευμα της The Telegraph, πως η διοίκηση έβαλε πωλητήριο στον Αιγύπτιο το περασμένο καλοκαίρι ελπίζοντας πως η Ρεάλ Μαδρίτης ή η Μπαρτσελόνα θα «τσιμπούσαν».

Ο Σαλάχ παρουσιάζεται ως μέρος ενός περίπλοκου προβλήματος: διαφωνίες στο εσωτερικό μεταξύ των τριών φορ. Ο Ρομπέρτο Φιρμίνο και ο Σάντιο Μανέ είναι εκείνοι που κάνουν τη... βρώμικη δουλειά ώστε ο Σαλάχ να έχει εκτελεστικό ρόλο – αυτή την σεζόν έχει 24 γκολ. Ο Βραζιλιάνος έξι και ο Σενεγαλέζος 11. Οι δύο τους έχουν συμβόλαια ως το 2023. Ο καιρός για να τ' ανανεώσουν πλησιάζει, αλλά με τί όρους όταν θυσιάζουν το σκοράρισμα σε όφελος του Σαλάχ; Κι αν βγουν στην αγορά, στις παρούσες συνθήκες, ποιος θα «ποντάρει» πολλά χρήματα πάνω τους με τέτοιους αριθμούς; Είναι ζητήματα που μπορούν να προκαλέσουν φθορές στ' αποδυτήρια. Ιδίως από την στιγμή που δεν έχουν ανανεώσει κι άλλοι συμπαίκτες με σημαντική προσφορά όπως ο Φίρχιλ φαν Ντάικ, ενώ τον χαφ Τζίνι Βαϊνάλντουμ θα τον αφήσουν να φύγει ελεύθερο το καλοκαίρι.

Ο Κλοπ σόκαρε ξανά με τις δηλώσεις του που αφορούν στο κομμάτι της νοοτροπίας, αλλά και της οικονομίας. Πάλι έμοιαζε με μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως προς τους εργοδότες του, που πρόσφατα πούλησαν μερίδιο της ιδιοκτήτριας εταιρίας FSG στο επενδυτικό fund RedBird Capital.

«Το αγγλικό, είναι το πιο δύσκολο πρωτάθλημα για να μείνεις στην κορυφή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορείς να τα καταφέρεις όταν τα προβλήματα σου δεν είναι περισσότερα από τις λύσεις που βρίσκεις. Ναι, θα μπορούσε να συμβεί, αλλά υπάρχει μόνο ένας σύλλογος που μάλλον έχει τα πάντα για να το πετύχει – ποιότητα παικτών, τον προπονητή, τα χρήματα και ό,τι χρειάζεται – κι αυτή είναι η Μάντσεστερ Σίτι», δήλωσε. Οι «πολίτες» παίζουν σήμερα ντέρμπι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ετιχαντ» (18:30, COSMOTE TV SPORT 1) και ο προπονητής τους Πεπ Γκουαρδιόλα αντέκρουσε το επιχείρημα του Κλοπ, λέγοντας πως δεν το πιστεύει. Τις δύο ομάδες χωρίζουν 22 βαθμούς και σύμφωνα με τη FIFA, το αγγλικό δεν είναι δα και το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

Βέβαια, σε αντίθεση με τις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές λίγκες η διατήρηση του τίτλου στην Premier League δεν είναι συνηθισμένο ή και εύκολο επίτευγμα. Το έχουν καταφέρει: η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τέσσερις φορές (1992-93 και 93-94, 95-96 και 96-97, 98-99, 99-2000 και 00-01, 06-07, 07-08 και 08-09), η Τσέλσι (04-05 και 05-06) και η Μάντσεστερ Σίτι (2017-18 και 18-19).

Στην Λίβερπουλ, όμως, κάτι έχει αλλάξει. Ναι, μπορεί να πετύχει στο Champions League και το ρόστερ της είναι αρκετά νεαρό ώστε να επανέλθει δριμύτερη την επόμενη σεζόν. Μετά την έλλειψη μεταγραφών, την απώλεια της αγωνιστικής ταυτότητας που την χαρακτήριζε το 2019 και το 2020 όπου καμία ομάδα δεν έπαιξε καλύτερο ποδόσφαιρο για τόσο μεγάλο διάστημα, η Λίβερπουλ μοιάζει να έχει χάσει και την πίστη της. «Πολλά κεφάλια σκύβουν όταν δεχόμαστε γκολ, κι αυτό στην Λίβερπουλ είναι ανεπίτρεπτο», είπε ο αμυντικός Αντριου Ρόμπερτσον.