Η Λεουτσάνκα, από τις φυλακές του Λουκασένκο στον Παναθηναϊκό

Η Λεουτσάνκα, από τις φυλακές του Λουκασένκο στον Παναθηναϊκό

Οι υπερβάσεις είναι στο αίμα της. Σε κάθε τομέα, σε ό,τι καταπιάνεται. Το να ξεπεράσει τον εαυτό της ήταν επιπλέον ταλέντο στα σπορ. Το να κάνει το ίδιο σε όσα θεωρεί άδικα, μεγάλωσε τον αθλητικό μύθο της. Η Γελένα Λεουτσάνκα είναι κάτι παραπάνω από παίκτρια. Διότι στη Λευκορωσία η λέξη «ήρωας» δεν είναι πλάι στο όνομά της μόνο για τα επιτεύγματά της πάνω στο παρκέ του μπάσκετ.

Η 37χρονη παίκτρια, κατά πολλούς κορυφαία στην ιστορία του μπάσκετ της πατρίδας της, είχε κάνει τους τελευταίους μήνες συχνό το δρομολόγιο Μινσκ - Αθήνα, για αποκατάσταση τραυματισμού σε ένα ελληνικό κέντρο αποθεραπείας. Αυτά τα ταξίδια έδωσαν την ευκαιρία στην ομάδα του Παναθηναϊκού να την πλησιάσει. Η Λεουτσάνκα ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου (30/1) μέσω Instagram ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν. 

Ένα από αυτά τα ταξίδια στην Ελλάδα, όμως, σταμάτησε στο αεροδρόμιο του Μινσκ. Πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος βρέθηκε στη... φυλακή. Στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, οι αρχές της χώρας της τη συνέλαβαν με την κατηγορία της παραβίασης του νόμου απαγόρευσης των συναθροίσεων...

Η διάσημη αθλήτρια, πάντως, επιμένει ότι όλη η υπόθεση αφορούσε μία συγκεκριμένη παρουσία σε πορεία διαμαρτυρίας κατά του – επί 26 χρόνια – προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο και της σκληρής πολιτικής που εφαρμόζει και στηρίζεται συχνά στην υπέρμετρη αστυνομική βία. Η ακτιβίστρια Λεουτσάνκα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή και το πλήρωσε με 15μερη παραμονή στη φυλακή...

Σε αναρτήσεις της στα social media δεν σταματά να μιλά για νοθεία στις εκλογές που κερδίζει ο Λουκασένκο, αλλά και για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων των συμπατριωτών της. Οταν φυλακίστηκε δημιουργήθηκε ένα διαδικτυακό κίνημα με τίτλο «#FreeYelena» (=Ελευθερώστε την Γελένα») και η ίδια συγκλόνισε με την αφήγησή της όταν βγήκε από το κέντρο κράτησης της Οκρεστίνα. 

«Οι συνθήκες κράτησής μου έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία μου. Για 13 μέρες δεν κοιμόμουν σε στρώμα, αλλά σε κρύα επιφάνεια... Δεν μας έδωσαν τη δυνατότητα να κάνουμε ένα μπάνιο και κλείνοντας βασικές λειτουργίες στις τουαλέτες, προκάλεσαν μία μεγάλη εστία μικροβίων. Κόλλησα ψείρες και το χρόνιο πρόβλημά μου στη σπονδυλική στήλη επιδεινώθηκε με νέες κήλες», ήταν η ανατριχιαστική εξιστόρησή της, με την υπενθύμιση ότι ακόμη και αυτό δεν θα της κλείσει το στόμα.

Αγωνιστικά, η επερχόμενη προσθήκη της Γελένα Λεουτσάνκα ενισχύει ακόμη περισσότερο τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινες» έχουν ήδη νικήσει φέτος τον μόνιμο εδώ και μία πενταετία πρωταθλητή Ολυμπιακό και ψάχνουν τον πρώτο τίτλο τους από το 2013. 

Η ύψους 1,98μ. σταρ από τη Λευκορωσία έχει κατακτήσει χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2007, συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο και αγωνίστηκε στο ΝΒΑ γυναικών (WNBA), σε Σάρλοτ, Ουάσινγκτον και Ατλάντα. Διαθέτει, επίσης, εμπειρία από τη θητεία στις κορυφαίες ομάδες μπάσκετ γυναικών της Ευρώπης, όπως η ρωσική Εκατέρινμπουργκ, η τουρκική Γαλατασαράι και η πολωνική Γκορσόβ.