Η «λεωφόρος» data Ελλάδας - Σ. Αραβίας που θα ενώσει Ευρώπη και Ασία

Η «λεωφόρος» data Ελλάδας - Σ. Αραβίας που θα ενώσει Ευρώπη και Ασία

Η επιλογή της Ελλάδας από τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Microsoft για την ανάπτυξη data centers, αναβαθμίζει ασφαλώς τη θέση της χώρας στον διεθνή χάρτη. Το υλικό υπάρχει. Η «λεωφόρος» μεταφοράς αυτών των δεδομένων στο εξωτερικό, προς Ευρώπη και προς Ασία, μέσω του γιγαντιαίου υποθαλάσσιου έργου East to Med Data Corridor (EMC), το οποίο υπεγράφη χθες μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, δημιουργεί νέα δεδομένα. Ένα ακόμη ουτοπικό project ή μια οραματική επένδυση;

Το έργο, ύψους 1 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης Μητσοτάκη- Μπιν Σαλμάν, εφόσον γίνει πραγματικότητα, δεν ενισχύει μόνο τη θέση της χώρας στην παγκόσμια αγορά των data, αλλά αναβαθμίζει την ίδια τη γεωστρατηγική της θέση.

Επιτρέποντας στα δεδομένα αυτά να ταξιδέψουν μέσω μιας τεράστιας υποθαλάσσιας «λεωφόρου» από Ευρώπη προς Μέση Ανατολή και αργότερα μέχρι και προς Ασία, ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας αποκτά άλλη αξία. Διότι στην τελική του μορφή, το καλώδιο οπτικών ινών στο οποίο θα συμμετέχει με 25% η ΔΕΗ, φιλοδοξεί να συνδέσει τη Γένοβα με τη Σιγκαπούρη.

Η Ελλάδα φιλοδοξεί μέσω του συγκεκριμένου project να μπει για τα καλά στην παγκόσμια αγορά των data, ενισχύοντας τη θέση της ως πόλος έλξης επενδύσεων μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών. Οι πρώτες εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τοποθετείται στα τέλη του 2025 και η υλοποίησή του πρόκειται να εμπλέξει πληθώρα υπουργείων, οργανισμών,ιδιωτικών φορέων και επιχειρήσεων από το χώρο της ενέργειας, των κατασκευών, της πληροφορικής αποφέροντας προφανή οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη στη χώρα.

Tι είναι τo project EMC, όπως θα ονομάζεται; Ενα γιγαντιαίο επίγειο και υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων, για το οποίο οι πρώτες συζητήσεις ξεκίνησαν κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ριάντ τον Οκτώβριο του 2021. Ακολούθησαν επιχειρηματικές επαφές που οδήγησαν στην επίτευξη μίας καταρχήν προφορικής συμφωνίας, η οποία και επισημοποιείται σήμερα δια των επίσημων υπογραφών.

Στο ερώτημα πόσο εφικτή είναι η ταχεία υλοποίηση ενός τέτοιων διαστάσεων project, χωρίς τα γνωστά εμπόδια και τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις ακόμη και πολύ μικρότερων έργων, η απάντηση θα δοθεί μόνο όταν θα έρθει η ώρα των αδειοδοτήσεων. Το EMC θα έχει μπει στην τελική ευθεία αφού πρώτα καταφέρει να πάρει σε σχετικά σύντομο χρόνο τις άδειες από την πληθώρα των χωρών διέλευσης, δηλαδή Ελλάδα, Κύπρο, Παλαιστίνη, Ισραήλ, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, τότε θα έχει μπει στην τελική ευθεία.

Το ρίσκο

Τα πάντα θα κριθούν από το πόσο πολύ θέλουν να γίνει το έργο οι χώρες από όπου πρόκειται να περάσει, με τις μέχρι τώρα ενδείξεις να συνηγορούν ότι οι προοπτικές είναι θετικές. Ένα πλήρως αδειοδοτημένο και ποντισμένο καλώδιο μεταφοράς δεδομένων είναι πλέον μια ασφαλής επένδυση, χωρίς ρίσκο, όπως εξηγούν πηγές της αγοράς. Επομένως θα χρηματοδοτηθεί και την επομένη ακριβώς μέρα θα ξεκινήσουν εργασίες.

Του έργου θα ηγούνται η Saudi Telecom από σαουδαραβικής πλευράς που θα έχει το 50% στην εταιρεία που θα συσταθεί, η ΔΕΗ, με 25% και η κυπριακή CyTA, όπως και η άλλη ελληνική εταιρεία TTSA, με χαμηλότερα μερίδια. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 800 εκατ. ευρώ, εκ των το 60% θα αφορά δανεισμό, δηλαδή 500 εκατ. ευρώ, και τα υπόλοιπα 300 εκατ. θα αφορούν ίδια κεφάλαια, τα οποία θα επιμεριστούν τα μέλη της κοινοπραξίας. Ενός δηλαδή οχήματος ειδικού σκοπού που θα συσταθεί για την κατασκευή του. Μέσω του έργου, η Ελλάδα φιλοδοξεί να καταστεί «ανατολική πύλη δεδομένων της ΕΕ» (European Union’s East Data Gateway) και η Σαουδική Αραβία «περιφερειακός ψηφιακός κόμβος» (Regionan Digital Hub).