Η κυβέρνηση της πΓΔΜ απαντά στον Ιβανόφ: Για το μέλλον της χώρας αποφασίζει ο λαός

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018, 21:54
-A +A
Η κυβέρνηση της πΓΔΜ απαντά στον Ιβανόφ: Για το μέλλον της χώρας αποφασίζει ο λαός

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ με τον πρόεδρο της χώρας, Γκ. Ιβανόφ, με αφορμή την συμφωνία με την Ελλάδα.

Μετά το διάγγελμα του Ιβανόφ η κυβέρνηση με ανακοίνωση της αναφέρει «πως για το μέλλον της χώρας δεν αποφασίζει ο Ιβανόφ, αλλά οι πολίτες» και τον καλεί να απομονωθεί στην πολιτική σκηνή.

«Η κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της επειδή ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβανόφ στο διάγγελμά του απέτυχε να ξεπεράσει την αδυναμία του και να δει την προοπτική που ανοίγεται μπροστά στην χώρα με τη συμφωνία που ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες και συμφωνήθηκε με την ελληνική κυβέρνηση» αναφέρει η κυβέρνηση και υπογραμμίζει πως ο πρόεδρος Ιβανόφ «δεν έχει κανένα αίσθημα ευθύνης και αναλαμβάνει πράξεις απαράδεκτης χειραγώγησης, κάτι που είναι επιζήμιο για τη χώρα και τους πολίτες και επενεργεί άμεσα κατά της ενίσχυσης της «μακεδονικής ταυτότητας».

«Ο Ιβανόφ δεν τάσσεται υπέρ της λύσης και δεν εργάζεται για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, κάτι που αποτελεί για τους πολίτες προτεραιότητα υψηλού εθνικού συμφέροντος.

Αντί να παρεμποδίζει το μέλλον της χώρας και να ωθεί τη χώρα σε απομόνωση, είναι καλύτερα ο Ιβανόφ να απομονωθεί από την πολιτική σκηνή» τονίζει η κυβέρνηση και καταλήγει:

«Είμαστε αυτό που είμαστε και τελικά αυτό αναγνωρίζεται από όλους τους γείτονές μας, τη Δημοκρατία της Ελλάδας και τη διεθνή κοινότητα. Με την συμφωνία αυτή επιβεβαιώνεται και ενισχύεται τη «μακεδονική» εθνική και πολιτιστική ταυτότητα, μια για πάντα».

Γκ. Ιβανόφ: Δεν πρόκειται να υπογράψω την «ταπεινωτική» συμφωνία με την Ελλάδα

Νωρίτερα, κάνοντας λόγο για διαδικασία που διεξήχθη ανεύθυνα και με αδιαφανή τρόπο, ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ ενημέρωσε σε διάγγελμά του προς το λαό της γείτονος χώρας ότι δεν πρόκειται να υπογράψει ή να υποστηρίξει με οποιονδήποτε τρόπο τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Το κείμενο της συμφωνίας υποβαθμίζει τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σημείωσε ο πρόεδρος Ιβανόφ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «προσωπική συμφωνία» που σύναψαν ο πρωθυπουργός Ζάεφ και ο ΥΠΕΞ Ντιμιτρόφ.

Επιπλέον, ανέφερε για τη συμφωνία  ότι είναι «επιβλαβής και αποτελεί μοναδική περίπτωση στην ιστορία της ανθρωπότητας, η οποία παραβιάζει το σύνταγμα και τους νόμους και πέρασε με αδιαφανή τρόπο».

«Το κείμενο της συμφωνία δεν περιέχει νομικές εγγυήσεις για την "Μακεδονική" πλευρά», πρόσθεσε ο Γκ. Ιβανόφ τονίζοντας ότι «η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει όλες της τις επιδιώξεις».

«Η κυβέρνηση δεν βρήκε δύναμη και θάρρος να οικοδομήσει μια κοινή θέση και συναίνεση. Η όλη διαδικασία ήταν μη διαφανής όπως φαίνεται από το τελικό αποτέλεσμα. Το κείμενο είναι ηττοπαθές για τη "Μακεδονία"», είπε ο πρόεδρος της πΓΔΜ και εξήγησε ότι δεν αλλάζει μόνο το συνταγματικό όνομα, αλλά και το προοίμιο του συντάγματος και όλα τα άρθρα στα οποία γίνεται αναφορά σε Δημοκρατία Μακεδονίας.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι η συμφωνία αλλάζει πέραν του ονόματος και το άρθρο του Συντάγματος που μιλά για μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό που έκανε η Ελλάδα στους Μακεδόνες που ζουν στην Ελλάδα θέλει τώρα να το επαναλάβει με τους "Μακεδόνες" στη "Μακεδονία"»

«Η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει στο μέγιστο τα αιτήματά της, υποβαθμίζει τα κεκτημένα δικαιώματα στον ΟΗΕ και παραβιάζει τους όρκους των προγόνων μας. Παραβιάζει το δικαίωμα μας της αυτοδιάθεσης εδώ και 73 χρόνια και τα 27 χρόνια ανεξαρτησίας . Παραβιάζει αυτά που είναι ιερά για τη Δημοκρατία μας», είπε ο Γκιόργκι Ιβανόφ.

Ανοιχτή σύγκρουση από νωρίς

Το πρωί είχε γίνει γνωστό ότι ο πρόεδρος της πΓΔΜ διέκοψε τη συνάντηση που είχε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, αποχωρώντας από τη συνάντηση.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, οι κ.κ. Ζάεφ και Ντιμιτρόφ μετέβησαν το πρωϊ στο προεδρικό μέγαρο για να παραδώσουν και να παρουσιάσουν στον Πρόεδρο της χώρας τη συμφωνία για το θέμα του ονόματος.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο Ιβανόφ δεν έδειξε καμία διάθεση να ακούσει τους συνομιλητές του και διέκοψε τη συνάντηση, αποχωρώντας από αυτήν.

Σύμφωνα μάλιστα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΙΑ, πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας της πΓΔΜ ανέφεραν ότι η συνάντηση κράτησε δυο μόλις λεπτά και προσέθεσαν πως ο κ. Ιβανόφ θα απευθύνει εντός της ημέρας διάγγελμα σχετικά με τη συμφωνία.

(φωτογραφία AP)

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 20/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα