Τ. Θεοδωρικάκος: Η κυβέρνηση στήριξε την τοπική αυτοδιοίκηση με όλες τις δυνάμεις της

Η κυβέρνηση στήριξε την τοπική αυτοδιοίκηση με όλες τις δυνάμεις της

«Η κυβέρνηση στήριξε με όλες τις δυνάμεις την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, να αναδειχθεί στην πράξη, σε πόλο αλληλεγγύης, εξυπηρέτησης των πολιτών και κοινωνικής συνοχής», ανέφερε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως «η Αυτοδιοίκηση αποδείχθηκε θεσμός εξαιρετικά χρήσιμος και αποτελεσματικός, την περίοδο αυτή», για να προσθέσει ότι το υπουργείο Εσωτερικών, από τις πρώτες ημέρες, επιχορήγησε με 15 εκατομμύρια ευρώ τους δήμους και τις περιφέρειες, για να πάρουν έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Τόνισε ακόμα ότι τις ημέρες αυτές το υπουργείο διαθέτει έκτακτη οικονομική στήριξη 75 εκατομμυρίων ευρώ στους δήμους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απώλειες από τα ανταποδοτικά τέλη, τα οποία πάγωσαν την περίοδο της πανδημίας, για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που δεν λειτουργούσαν.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι έγκαιρα δόθηκαν τακτικές επιχορηγήσεις στους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους για την αντίστοιχη δόση των ΚΑΠ ενώ το υπουργείο Εσωτερικών διασφάλισε με έκτακτη οικονομική στήριξη των αντίστοιχων Περιφερειών, τη σίτιση 60.000 τουλάχιστον πολιτών με δύο γεύματα την ημέρα, αυτή τη χρονική περίοδο. 

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μέσω του οποίου θα δημιουργηθούν 40.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μόνο από την κατασκευή των έργων. Όπως στόχος είναι αυτό το πρόγραμμα να αξιοποιηθεί από όλους τους δήμους της χώρας.

Αναφερόμενος στις διατάξεις που έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στη Βουλή, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης έχει τη δυνατότητα να υπογράφει προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους και από ένα μητρώο μηχανικών, να δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να επιταχύνουν όλες τις τεχνικές μελέτες, προκειμένου και ο τελευταίος δήμος της χώρας, να είναι έτοιμος να μελετήσει και τελικά να υλοποιήσει σημαντικά έργα και παρεμβάσεις τα οποία θα τον οδηγήσουν σε βελτίωση της τοπικής ανάπτυξης.