Η κυβέρνηση να περάσει από την επικοινωνία στον ορθολογισμό

Η κυβέρνηση να περάσει από την επικοινωνία στον ορθολογισμό

Η ραγδαία εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων και θυμάτων του κορονοϊού τα τελευταία εικοσιτετράωρα δοκιμάζει τις αντοχές της χώρας μας, αποτελώντας, αναμφισβήτητα, απόδειξη αποτυχίας των κυβερνητικών διαδικασιών λήψης αποφάσεων για τα μέτρα αντιμετώπισής του. Ούτε αυτές όμως οι δραματικές καταγραφές, με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και τις καθημερινές ανθρώπινες απώλειες, δείχνουν να αφυπνίζουν την κυβέρνηση. Αντί να προχωρήσει σε άμεσες και ουσιαστικές ενέργειες ενίσχυσης των κρατικών δομών και προστασίας των πολιτών, εμμένει σε μια επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας.

Το επαναλαμβανόμενα προβεβλημένο αφήγημα της Κυβέρνησης περί «επιτυχημένης αντιμετώπισης της πανδημίας», καταρρέει την ίδια στιγμή που οι αποφάσεις της κινούνται στη λογική «δύο μέτρα και δύο σταθμά». Προσπαθώντας, δηλαδή, να δυσκολέψει την είσοδο των ανεμβολίαστων στο γενικό λιανεμπόριο και στην εστίαση, αλλά κλείνοντάς τους το μάτι στα σουπερμάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία, ακόμη και στα μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ. Δημιουργείται, έτσι όμως, σύγχυση στους πολίτες και κατ’ επέκταση σφυρηλατείται μια έλλειψη εμπιστοσύνης ως προς την κρισιμότητα της κατάστασης.

Συστηματικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα, επέλεξε να υιοθετεί και να αίρει μέτρα χωρίς να διαβουλεύεται ουσιαστικά με τους κοινωνικούς φορείς και χωρίς να παρέχει προς τους πολίτες ξεκάθαρη πληροφόρηση σχετικά με:

  • την επιστημονική τους τεκμηρίωση,
  • την αναλογικότητά τους, δηλαδή τη σχέση μεταξύ της αναγκαιότητας επιβολής τους, του περιορισμού των δικαιωμάτων των πολιτών και των οικονομικών δραστηριοτήτων που κάθε φορά πλήττονται,
  • τη διάρκεια τους και τον προβλεπόμενο χρόνο επαναξιολόγησής τους,
  • την απόδοσή τους, τόσο κατά την εφαρμογή τους όσο και μετά την άρση τους.

Σήμερα βιώνουμε τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Οι πολίτες βλέπουν το τυχαίο, το απρογραμμάτιστο, το ευκαιριακό, όπως βλέπουν πλέον ότι η Νέα Δημοκρατία διακυβεύει, άμεσα και επικίνδυνα, το δικαίωμά τους για ακώλυτη πρόσβαση σε περίθαλψη και νοσηλεία. Το ΕΣΥ ασφυκτιά με εξαντλημένο ανθρώπινο δυναμικό που δίνει άνιση μάχη με τις πραγματικές ανάγκες. Συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται σε ράντζα, ενώ υπάρχουν και φόβοι ότι μπορεί να δούμε και στην χώρα μας να στήνονται σε parking νοσοκομείων «νοσοκομεία εκστρατείας» με αντίσκηνα και κοντέινερ, ώστε να μπορεί το σύστημα υγείας να ανταποκριθεί.

Δημοκρατικές αρχές και δικαιώματα καταρρέουν πάνω στην έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού του περίφημου επιτελικού κράτους, που στέκει σαστισμένος παρατηρητής της κατάστασης. Είναι, λοιπόν, αποτυχία μετά από τα περσινά σκληρά παρατεταμένα lockdowns σήμερα το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα μας να είναι στο 62%, πολύ χαμηλότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία με 88% η Ισπανία με 80%, η Δανία με 76%, το Βέλγιο με 74% ή η Ιταλία με 73%. Είναι αποτυχία να έχουν συνδέσει τον εμβολιασμό μόνο με την «ατομική ευθύνη».

Όταν μια ολόκληρη Ευρώπη λαμβάνει εκ νέου αυστηρά μέτρα, ακόμη και χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, να περιορίσουν την πανδημία, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να φοβάται το πολιτικό κόστος. Διστάζει να προχωρήσει με γοργό βηματισμό στην επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Όμως, η πανδημία είναι εδώ και μας απειλεί. Με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας.

Το Κίνημα Αλλαγής για ακόμα μία φορά καλεί την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, την επέκταση υποχρεωτικών εμβολιασμών και την αντιμετώπιση του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τους καλούμε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, προτάσσοντας τον ορθολογισμό έναντι της επικοινωνίας.

* Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος είναι βουλευτής και Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού του Κινήματος Αλλαγής- ΠΑΣΟΚ.