ΓΔ: 896,04 -10,03 (-1,11 %)

Τζίρος: 83,50 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2018η
Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

ΓΔ: 896,04 -10,03 (-1,11 %)

Τζίρος: 83,50 εκατ. €   RT

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνείται επιείκεια στα σύνορα με το Μεξικό παρά την «ιστορική» εισροή μεταναστών

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνείται επιείκεια στα σύνορα με το Μεξικό παρά την «ιστορική» εισροή μεταναστών

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αρνήθηκε σήμερα οποιαδήποτε επιείκεια στα σύνορα με το Μεξικό, διαβεβαιώνοντας πως τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά παρά την «ιστορική» εισροή μεταναστών.

«Τα σύνορα είναι ασφαλή, δεν είναι ανοικτά», είπε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Αλεχάντρο Μαγιόρκας, ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Μία ημέρα πριν, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε ο ίδιος από τους επίδοξους μετανάστες να μην προσέλθουν. «Μπορώ να το πω ξεκάθαρα: μην περνάτε», δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

«Άκουσα να λέγεται ότι θα έλθουν διότι είμαι ένας συμπαθητικός τύπος… Αυτό δεν είναι αλήθεια», πρόσθεσε, την ώρα που Ρεπουμπλικάνοι τον κατηγορούν ότι ευνόησε την εισροή μεταναστών, χαλαρώνοντας τις μεταναστευτικές πολιτικές του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ.

Από την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, ο Δημοκρατικός ανέστειλε την ισχύ των απελάσεων των μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα για 100 ημέρες, εισήγαγε ένα νομοσχέδιο που τους προσφέρει έναν δρόμο προς την χορήγηση υπηκοότητας και άρχισε να δέχεται ένα τμήμα των αιτούντων άσυλο που περίμεναν για μήνες σε καταυλισμούς στο Μεξικό.

«Τα καρτέλ και οι διακινητές το αντιλήφθηκαν αυτό ως ένα πράσινο φως, ένα σημάδι ότι τα σύνορα είναι ανοικτά για τις δουλειές τους», υποστήριξε ο Μάικλ ΜακΚόουλ, ένας Ρεπουμπλικανός βουλευτής, κατά τη διάρκεια της ακρόασης του Μαγιόρκας.

Το μήνυμα του Τζο Μπάιντεν για να αποθαρρύνει τους μετανάστες είναι ευπρόσδεκτο, όμως «ήλθε πολύ αργά», συμπλήρωσε ο συνάδελφός του Τζον Κάτκο.

«Οι λέξεις δεν μπορούν από μόνες τους να ακυρώσουν τις συνέπειες μιας πολιτικής και τα στατιστικά δεν λένε ψέματα για τον αντίκτυπο της πολιτικής του», συμπλήρωσε.

Τον Φεβρουάριο, περισσότεροι από 100.000 παράτυποι μετανάστες συνελήφθησαν στα σύνορα, εκ των οποίων περισσότεροι από 70.000 ενήλικες μόνοι τους, σχεδόν 20.000 άτομα σε οικογένειες και 9.457 ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Ο Μαγιόρκας έχει παραδεχθεί πως πρόκειται για ένα «ιστορικό και χωρίς προηγούμενο επίπεδο, ιδίως για τους ασυνόδευτους ανήλικους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ