Η κυβέρνηση επιθυμεί το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων - Η Επιτροπή διαφωνεί
Αδ. Γεωργιάδης

Η κυβέρνηση επιθυμεί το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων - Η Επιτροπή διαφωνεί

Το γεγονός πως το κυβερνητικό επιτελείο επιθυμεί την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων επισήμανε το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ωστόσο σημείωσε πως μέχρι στιγμής η αρμόδια επιτροπή των ειδικών δεν έχει δώσει ακόμα τη συγκατάθεσή της. 

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα συνωστισμού στα ανοιχτά εμπορικά καταστήματα, ενώ υπογράμμισε πως το κράτος δεν είναι σε θέση να στηρίζει συνεχώς οικονομικά τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, σημείωσε πως η κίνηση στην αγορά κατά την πρώτη εβδομάδα του ανοίγματος ήταν υποτονική και μουδιασμένη, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία τους πως οι επόμενες ημέρες θα επιφυλάξουν καλύτερη εικόνα για τους επιχειρηματίες.

«Ήταν μια μέτρια εβδομάδα. Αυτή η εβδομάδα δεν είναι από τις δυνατές εβδομάδες της αγοράς. Πιστεύω η επόμενη θα πάει καλύτερα. Κάναμε χιλιάδες ελέγχους, δε βρήκαμε καμία παράβαση στα καταστήματα. Όλοι τήρησαν τα μέτρα, μηδενός εξαιρουμένου», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων από καταστηματάρχες και καταναλωτές.

Σχετικά με τα εμπορικά κέντρα που παραμένουν με κατεβασμένα τα ρολά, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «η επιτροπή έχει ανησυχία για τα εμπορικά κέντρα, τα οποία έχουν εξοπλιστεί με μηχανήματα κι ελέγχουν ποιοι θα μπουν και ποιοι όχι. Επιμένουμε να ανοίξουν, αλλά, η επιτροπή φοβάται τον συνωστισμό απ' έξω».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται σε αρκετά σημεία της χώρας, με τη συμμετοχή κυρίως νέων ατόμων που κατακλύζουν πλατείες και πεζοδρόμους, χωρίς να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα.

«Ο κόσμος βγαίνει έξω για να περπατήσει, όχι για να πάει στα μαγαζιά. Η ιδέα να πείσεις το σύνολο του πληθυσμού μετά από τόσο εγκλεισμό να μην κυκλοφορεί, δεν αποδίδει. Γίνονται έλεγχοι, πρόστιμα μπαίνουν και μάλιστα 20.000 - 30.000 πρόστιμα την ημέρα. Οι μόνες χώρες που έλεγξαν την πανδημία στο απόλυτο είναι χώρες με μη δημοκρατικά καθεστώτα» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Κάνω έκκληση. Είμαστε στο τέλος, δε θα μπορέσουμε να την ελέγξουμε την πανδημία αν δε βοηθήσουν όλοι», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Κληθείς να απαντήσει γιατί δεν ανοίγει με μεζούρα κι αποστάσεις η εστίαση κι αφήνει το κράτος τους νέους κυρίως να μαζεύονται στις πλατείες, εξήγησε «Όταν πας στο εστιατόριο θα τη βγάλεις τη μάσκα. Την ώρα που θα τη βγάλεις, η πιθανότητα να μεταδώσεις ή να νοσήσεις είναι 19 φορές μεγαλύτερη, όπως είπε χθες κι ο κ. Μόσιαλος σε δήλωσή του. Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας θα δούμε τι θα γίνει με την εστίαση».

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην επιστρεπτέα προκαταβολή, υπογραμμίζοντας πως όσες επιχειρήσεις αντιμετώπισαν τις συνέπειες της πανδημίας, στηρίχθηκαν από το κράτος στο μέτρο του δυνατού.

«Δε δύναται το κράτος να δίνει σε όλους λεφτά. Δεν έχουν πάρει τίποτα, όσοι έχουν αύξηση τζίρου και δεν έχουν ζημία. Δεν υπάρχει μέτρο χωρίς αύξηση τζίρου. Οι πόροι είναι δεδομένοι και μοιράζονται δίκαια. Η λογική είναι βοηθάμε αυτόν που έχει μείωση τζίρου και πάει να κλείσει. Το κράτος δεν μπορεί να δίνει λεφτά για πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.