Η κυβέρνηση βάζει στοπ στις απολύσεις - 800 ευρώ επίδομα σε εργαζόμενους
Πίνακας με τα μέτρα της Κυβέρνησης

Η κυβέρνηση βάζει στοπ στις απολύσεις - 800 ευρώ επίδομα σε εργαζόμενους

Επίδομα 800 ευρώ θα λάβουν στις αρχές Απριλίου 800.000 εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τα επιπτώσεις της νόσου, αλλά και αυτοπασχολούμενοι. Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται για 4 μήνες οι φόροι, οι ασφαλιστικές εισφορές για επιχειρήσεις όλων των κλάδων που πλήττονται από τον ιό, είτε αυτές μένουν ανοικτές, είτε κλείνουν με απόφαση της κυβέρνησης ή με δική τους πρωτοβουλία, ενώ παρατείνεται για δύο μήνες το επίδομα ανεργίας.

Παράλληλα η κυβέρνηση ανακίνωσε τη ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, ενώ συνδέει όλα τα μέτρα με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πώς όποιος εργοδότης απολύσει εργαζόμενους κατά την περίοδο της κρίσης δεν θα δικαιούται στήριξη. Παράλληλα μειώνεται από το 24% στο 6% ο ΦΠΑ για μάσκες και αντισηπτικά, ενώ οι επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητα προβλέπεται ότι θα πληρώσουν το 60% του μισθώματος για Μάρτιο και Απρίλιο.

Σε αυτή την ομπρέλα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων, συνολικού ύψους 3,8 δισ ευρώ, εστιάζεται η 2η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσαν σήμερα οι οι υπ. Οικονομικών Χρ. Σταικούρας, Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, Εργασίας Ι. Βρούτσης και ο υφυπ. Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης. Στην πράξη τα μέτρα αφορούν πάνω από 420.000 επιχειρήσεις και συνολικά 800.000 εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπ. Οικονομικών κ. Σταικούρας τα μέτρα αφορούν 220.000 επιχειρήσεις με περίπου 600.000 εργαζόμενους. Στο μέτρο θα ενταχθούν επιπλέον 100.000 επιχειρήσεις με πάνω από 200.000 εργαζόμενους που επηρεάζονται δραστικά από τις επιπτώσεις του ιού.

Τα 10 μέτρα που ανακοίνωσε ο Χρ. Σταικούρας αφορούν: 

1. Αναστολές φόρων και εισφορές επιχειρήσεων για όλες τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται. Τα μέτρα είναι οριζόντια για συγκεκριμένους κωδικούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) είτε είναι ανοικτές οι εταιρείες, είτε όχι. Αφορά τον Μάρτιο και αν απαιτείται θα δοθεί παράταση. Για όλες τις παραπάνω εταιρείες αναστέλλονται χωρίς τόκους: οφειλές από ΦΠΑ Μαρτίου, η καταβολή βεβαιωμένων οφειλών σε ΔΟΥ και η καταβολή ρυθμίσεων.

2. Χρηματοδότηση των εταιρειών για τις εταιρείες που πλήττονται με συνολικό κεφάλαιο ύψους 1 δισ ευρώ που θα λαμβάνει υπόψιν τζίρο επιχειρήσων και το μισθολογικό, όπως και το μη μισθολογικό κόστος. Προϋπόθεση λήψης της ενίσχυσης είναι και εδώ η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Στο σημείο αυτό ο υφυπουργός Οικονομικών Θ.Σκυλακάκης εξήγησε ότι ένα τμήμα από το 1 δισ ευρώ που θα δοθεί στις επιχειρήσεις ως ζεστό χρήμα από τον κρατικό προυπολογισμό, είναι η αποκαλούμενη "επιστρεπτέα προκαταβολή", την οποία εκείνες θα πρέπει να το επιστρέψουν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα με ένα πολύ μικρό επιτόκιο. Οι παράμετροι για να αποφασιστούν οι κλα΄δοι για τους οποίους θα ισχύσει αυτό και οι επιχειρήσεις, είναι η πτώση του τζίρου, ο αριθμός των εργαζομένων και η δομή του κάθε κλάδου, όπως εξήγησε.

3. Ολοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας, θα λάβουν στις αρχές Απριλίου αποζημίωση από τον προϋπολογισμό, 800 ευρώ. Το μέτρο αφορά 500.000 εργαζομενους με κόστος περίπου 450 εκατ ευρώ. Για αυτούς αναστέλλεται η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσωεν Μαρτίου για 4 μήνες. Το ποσό θα δοθεί το πρώτο 10ημερο του Απριλίου και θα αφορά το διάστημα 15 Μαρτίου - 30 Απριλίου.

4. Για αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις σε κλάδους με δραστική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας αναστέλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις για 4 μήνες.

5. Επιπλέον των παραπάνω 2 δισ ευρώ, θα διατεθούν 1,8 δισ ευρώ μέσα από το Ειδικό Ευρωπαικό Ταμείο. Η αξιοποίηση των πόρων θα είναι άμεση. Μέσω του ταμείου αυτού θα χρηματοδοτηθούν διάφορες δράσεις. Συνολικά θα ενισχυθεί η ρευστότητα επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακή Τράπεζα, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη μόχλευση.

6. Μειώνεται στο 6% από 24% ο ΦΠΑ σε προιόντα απαραίτητα για την αντιμετώπιση του ιού. Τέτοια προιόντα είναι οι μάσκες, τα γάντια, τα αντισυπτικά όπως μαντηλάκια, το σαπούνι και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή και η αιθυλική αλκοόλη εφόσον αυτή χρησιμοποιείται από την φαρμακευτική βιομηχανία για την δημιορυγία προιόντων αντιμετώπισης του κορονοιού. Στόχος η μείωση του κόστους αγοράς τέτοιων προιόντων απαραίτητων για την ατομική υγιεινή. Ο μειωμένος συντελεστής θα ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους.

7. Για επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητα προβλέπεται ότι θα πληρώσουν το 60% του μισθώματος για Μάρτιο και Απρίλιο. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους που αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους. Για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων προβλέπεται αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων για τέσσερις μήνες.

8. Αναστέλλεται για φέτος η αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο υφιστάμενο καθεστώς.

9. Η ΑΑΔΕ επιστρέφει τα ποσά σε επιχειρήσεις και πολίτες όλων των υπό έλεγχο φορολογικών υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ.

10. Χρειάζεται οι τράπεζες να προβούν και σε παρεμβάσεις για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ με την βοήθεια χρηματοδοτικών εργαλείων πρέπει να διευκολυνθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων. Τα τραπεζικά καταστήματα θα μείνουν ανοικτά, αλλά η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών θα δώσει οδηγίες για την υγεία εργαζομένων και συναλλασσόμενων.

Μέτρα για αυτοαπασχολούμενους

Από την πλευρά του ο υπ. Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε πακέτο έξι ακόμη μέτρων για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, που προβλέπουν :

1. Ενίσχυση 800 ευρώ, όπως ακριβώς και για τους μισθωτούς, για το διάστημα 15 Μαρτίου - 30 Απριλίου, το οποίο και θα δοθεί στις αρχές Απριλίου.

2. Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό. Εφόσον η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο θα μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω. Επίσης σε συνεννόηση με τις τράπεζες, που το έχουν ήδη ανακοινώσει, αναβάλλεται η πληρωμή και των χρεολυσίων τους έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

3. Καθιερώνεται εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίων κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους μέχρι 3 δισ. ευρώ. Το μέτρο είναι σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στοχεύει στο να ενισχύσει την επανεκκίνηση της οικονομίας.

4. Ρευστότητα στις τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με στόχο τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ.

5. Εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

6. Επιπλέον πόροι ύψους 250 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με αντικείμενο την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.