Η Κροατική Δημοκρατική Ένωση εξασφαλίζει 61 έδρες στο 151μελές κοινοβούλιο
Κροατία - Εκλογές

Η Κροατική Δημοκρατική Ένωση εξασφαλίζει 61 έδρες στο 151μελές κοινοβούλιο

Η κεντροδεξιά Κροατική Δημοκρατική Ενωση (HDZ) εξασφαλίζει 61 έδρες στο 151μελές κοινοβούλιο στην ψηφοφορία των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με το αποτέλεσμα του exit poll.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SDP) και οι σύμμαχοί τους εξασφαλίζουν αντιστοίχως 44 έδρες. 

Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα έχει μια δύσκολη αποστολή για την προστασία της δημόσιας υγείας, προσπαθώντας παράλληλα να επανακάμψει την οικονομία, που αναμένεται να συρρικνωθεί περίπου 10% φέτος, με τα έσοδα από τον τουρισμό να μειώνονται κατά 70%.

Ορισμένοι, μάλιστα, αναλυτές εκτιμούν ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα μπορεί να αναγκαστούν να συμμαχήσουν, καθώς η εναλλακτική λύση προσπάθειας σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης με μικρότερους εταίρους, όπως το Κίνημα Πατρίδα του Σκόρο ή το συντηρητικό κόμμα Most (Γέφυρα), μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη.

Σημειωτέον ότι τόσο ο Πλένκοβιτς, όσο και ο επικεφαλής του SPD Νταβόρ Μπέρναντιτς έχουν απορρίψει σθεναρά την ιδέα ενός «μεγάλου συνασπισμού».

Η Κροατία, υπόψιν, έχει ανακοινώσει ένα σχετικά μικρό αριθμό μολύνσεων από κορονοϊό - 3.000 κρούσματα και περίπου 100 θανάτους από την αρχή της επιδημίας - αλλά οι λοιμώξεις έχουν επιταχυνθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων.