Η κούρσα για τις επενδύσεις στο 5G και η…τιμή της Huawei

Η κούρσα για τις επενδύσεις στο 5G και η…τιμή της Huawei

Αν και ακόμη δεν έχει επιλυθεί επί της ουσίας η «υπόθεση Huawei», η διαδικασία της μετάβασης στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς (5G) προχωρά και ήδη έχει τεθεί ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που θα κρατήσει το ενδιαφέρον αμείωτο τους επόμενους μήνες. Τη λύση στον αν και πως ο κινεζικός κολοσσός θα βρεθεί εντός ελληνικού παιγνίου θα τη δώσουν τα ρεαλιστικά δεδομένα στη βάση των προδιαγραφών που έχει θέσει η Ε.Ε. ενώ η ελληνική πλευρά επιδίδεται πλέον σε έναν αγώνα δρόμου ώστε και η μετάβαση να επιτευχθεί έγκαιρα αλλά και να προχωρήσουν οι σημαντικές επενδύσεις που τη συνοδεύουν. 

Όπως είναι γνωστό, η διαβούλευση της Επιτροπής της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τη διάθεση των συχνοτήτων 5G λήγει στα τέλη Μαρτίου. Από το σημείο αυτό ξεκινά ένας μαραθώνιος ως το τέλος του έτους για να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί παραχώρησης συχνοτήτων και το νέο σύστημα να μπει σε εφαρμογή το 2011. 

Το κεντρικό σενάριο του αρμόδιου υπουργείου και της ΕΕΕΤ προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού για τη δημοπράτηση αδειών για τις συχνότητες 3,5 GHz και 26 GHz, παράλληλα με την ανανέωση των αδειών στη συχνότητα 2,1 Ghz, που είχαν διατεθεί πριν δύο δεκαετίες για την ανάπτυξη των δικτύων τρίτης γενιάς και λήγουν το καλοκαίρι του 2021. Μέχρι τότε θα έχει προχωρήσει και η διαδικασία για τις άδειες στα 700MHz που περιλαμβάνει τα ψηφιακά τηλεοπτικά κανάλια. 
Στους διαγωνισμούς αναμένεται να «κατέβουν» οι τρεις βασικοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone και Wind), χωρίς να αποκλείεται και η εμφάνιση άλλου «παίκτη». 

Πριν όμως ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί, θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο της «ασφάλειας». Δηλαδή οι προϋποθέσεις που τίθενται για τους παρόχους τεχνολογίας 5G, με βάση της «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν, σε μια διαδικασία που κρύβει και την απάντηση για την υπόθεση Huawei. 

Η Επιτροπή έχει ήδη καλέσει τα κράτη μέλη να προχωρήσουν στην προσαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη για τη νέα γενιά τηλεπικοινωνιών, έως τις 30 Απριλίου 2020. Και ως τα τέλη Ιουνίου να έχει συνταχθεί κοινή έκθεση για την εφαρμογή της εργαλειοθήκης σε κάθε χώρα.

Η κεντρική «οδηγία» της Κομισιόν, που παρουσιάστηκε μαζί με την εργαλειοθήκη, δεν θέτει ζήτημα απαγόρευσης στη συμμετοχή των κινεζικών τεχνολογιών, αλλά υιοθετεί αυστηρούς όρους για την κυβερνοασφάλεια, που που πιθανόν να επηρεάσουν με διάφορους τρόπους την συμμετοχή της Huawei.

Το πακέτο των όρων της Επιτροπής, περιλαμβάνεται στην «εργαλειοθήκη» του 5G, η οποία όπως ανακοινώθηκε καλύπτει όλους τους πιθανούς κινδύνους που προσδιορίστηκαν στην αξιολόγηση που προηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα από την Αρχή Κυβερνοασφάλειας της ΕΕ, και περιλαμβάνουν, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά «κινδύνους που σχετίζονται με μη τεχνικούς παράγοντες, όπως ο κίνδυνος παρεμβολής από κρατικούς παράγοντες εκτός ΕΕ ή παράγοντες που υποστηρίζονται από κράτη εκτός ΕΕ μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού 5G». Με τον τρόπο αυτό η ΕΕ δεν μπλοκάρει επίσημα της συμμετοχή της Huawei ή άλλων κινεζικών εταιρειών στα ευρωπαϊκά δίκτυα 5G, αλλά θέτει ζήτημα ελέγχου της αξιοπιστίας των προμηθευτών. Δεν είναι τυχαίο, πως η ανακοίνωση της Επιτροπής, συμπληρώνει πως «αν και η απόφαση για τη λήψη ειδικών μέτρων ασφάλειας παραμένει αρμοδιότητα των κρατών μελών, το συλλογικό έργο για την εργαλειοθήκη αποδεικνύει την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις ασφάλειας των δικτύων 5G».

Για τους παρόχους τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, η εργαλειοθήκη, έχει διαφορετικές «μεταφράσεις». Και οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν «παρακαταθήκη» τις συνεργασίες τους με προμηθευτές υλικού, από τα δίκτυα 4ης γενιάς. Η Cosmote χρησιμοποιεί τεχνολογία Nokia και Ericsson, ενώ η Wind και η Vodafone, έχουν περάσει στην Huawei, την οποία θεωρούν ταχύτερη και φθηνότερη. Κατά τις ενδείξεις, όπως αποτυπώθηκαν στα πιλοτικά δίκτυα 5G που έχουν αναπτύξει οι τρεις εταιρείες (Cosmote στου Ζωγράφου, Vodafone στα Τρίκαλα και Wind στην Καλαμάτα) οι τεχνολογικοί προμηθευτές παραμένουν οι ίδιοι. Αυτό, πάντως, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, δεν προδικάζει τις τελικές επιλογές των επιχειρήσεων κινητής, που θα προκύψουν από την αξιολόγηση των δεδομένων τα οποία θα προκύψουν από την προσαρμογή στην εργαλειοθήκη. Ήδη, πάντως, πληροφορίες που δεν έχουν διαψευσθεί, αναφέρουν ότι ο όμιλος του ΟΤΕ θα διατηρήσει τη συνεργασία του με την Ericsson για τα νέα δίκτυα.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Ιούνιος αναμένεται ένα κρίσιμος μήνας στη διάρκεια του οποίου (και μετά τη διαμόρφωση της κεντρικής ευρωπαικής πολιτικής) οι εταιρείες θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες προεπιλογής τεχνολογικού συνεργάτη. Κάτι που θα οδηγήσει στους διαγωνισμούς περί τα τέλη του έτους.