Η Κομισιόν κατέρριψε το αντιπολιτευτικό αφήγημα για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η Κομισιόν κατέρριψε το αντιπολιτευτικό αφήγημα για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

«Στην πολιτική πολλές φορές ένα μικρό βήμα μπορεί να αποδειχθεί πιο χρήσιμο από πολλά μεγάλα μαζί». Σε αυτή τη φράση ουσιαστικά συμπυκνώνεται η αντίδραση του Μεγάρου  Μαξίμου μετά από τη συμφωνία των «27» για την έκδοση τυποποιημένων κοινών ευρωπαϊκών πιστοποιητικών για ιατρικούς λόγους. Αυτό που επισημαίνει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι η συμφωνία αυτή δεν ήρθε «από το πουθενά» αλλά έχει ως βάση την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού.

«Πρόκειται για μια σημαντική αρχή. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η διεύρυνση της χρήσης τους ώστε να διευκολύνονται οι ευρωπαίοι πολίτες στα ταξίδια τους, όταν σημαντικό ποσοστό θα έχει εμβολιαστεί» τονίζει συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη.  

Το ενδιαφέρον είναι ότι στην εσωτερική πολιτική σκηνή, η κίνηση αυτή της Κομισιόν έχει σημαντική επίδραση. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο κ. Τσίπρας είχε στηρίξει ένα σημαντικό κομμάτι της αντιπολιτευτικής τακτικής των τελευταίων ημερών στην επιχείρηση αποδόμησης της πρότασης Μητσοτάκη. Δηλώσεις επί δηλώσεων, επίσημες τοποθετήσεις και επιμονή στο «όχι» για το κοινό πιστοποιητικό από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγιναν σχεδόν καθημερινή πρακτική για τον κ. Τσίπρα. 

«Σε πείσμα κάποιων στην Ελλάδα, η υλοποίηση της πρότασης του Πρωθυπουργού προχωράει βήμα - βήμα κι όσο νωρίτερα γίνει πράξη τόσο το καλύτερο για όλους», είναι το σχόλιο της ίδιας πηγής στο liberal.gr για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα.  Η αλήθεια όμως είναι ότι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη την περίοδο αυτή βασικός αντίπαλος δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η αντιμετώπιση της πανδημίας. Η πορεία εμβολιασμού στη χώρα παραμένει το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, το οποίο εάν δεν εξελιχθεί με θετικό τρόπο, μπορεί και να έχει σημαντικές απώλειες για τον κ. Μητσοτάκη. 

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη 10η θέση εμβολιασμών στον κυλιόμενο επταήμερο μέσο όρο της ΕΕ, με περισσότερους από 17.000 εμβολιασμούς ημερησίως, ακολουθώντας με συνέπεια τη στρατηγική διαφύλαξης και της δεύτερης δόσης. Είχαν εμβολιαστεί μέχρι χθες, Πέμπτη, 232.070 συμπολίτες μας -περισσότεροι δηλαδή από τον στόχο των 200.000 που είχε προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο-  και υπάρχουν προγραμματισμένα ραντεβού για παραπάνω από 700.000 συμπολίτες μας.

Ήδη, ολοκληρώνεται η πρώτη δόση στους υγειονομικούς, στα κέντρα ηλικιωμένων, στους άνω των 85 ετών και αρχίζει ο κύκλος της δεύτερης δόσης, ενώ εμβολιάζονται οι συμπολίτες μας στην ηλικιακή κατηγορία από 80 έως 84 ετών. 

Για το Μέγαρο Μαξίμου όμως τα προβλήματα δεν περιορίζονται μόνο στην υλοποίηση των εμβολιασμών. Ο κ.Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των δόσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό ήδη κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των «27» για το συγκεκριμένο θέμα, ο Πρωθυπουργός είχε ζητήσει αφενός να περιοριστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στην έγκριση νέων εμβολίων και αφετέρου να ασκηθούν πιέσεις στις εταιρείες παραγωγής προκειμένου να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν.  

Είναι θετικό το γεγονός -όπως τόνισε ο ίδιος στη χθεσινή  συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου- ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισάκουσε τις παροτρύνσεις πολλών Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων και διαπραγματεύεται πια πιο σκληρά, πιο αποφασιστικά, πιο αυστηρά με τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής εμβολίων.

Οι εταιρείες αυτές πρέπει να καταλάβουν ότι στον βαθμό που έχει χρησιμοποιηθεί ευρωπαϊκό χρήμα για την έρευνα παραγωγής  των εμβολίων πρέπει να τιμήσουν τα συμβόλαια τα οποία έχουν υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι πολύ μεγάλη δύναμη η Ευρωπαϊκή Ένωση και  μπορεί να ασκεί την απαραίτητη επιρροή ή και πίεση στις μεγάλες εταιρείες για να είναι συνεπείς με το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων στο οποίο είχαν δεσμευτεί. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι μήνες που θα ακολουθήσουν αποτελούν για το Μέγαρο Μαξίμου, μια μεγάλη δοκιμασία, από το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθούν πολλά σε διάφορα επίπεδα.