Η Κομισιόν ενεργοποιεί την οψιόν για επιπλέον 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer

Η Κομισιόν ενεργοποιεί την οψιόν για επιπλέον 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενεργοποιήσει την επιλογή να αγοράσει έως και 100 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις εμβολίου των Pfizer κατά του κορονοϊού, έχοντας απορρίψει τον Ιούλιο την ευκαιρία για μια πολύ μεγαλύτερη συμφωνία, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ που επικαλείται το το πρακτορείο Reuters καθώς και σχετικό επίσημο έγγραφο. 

Ειδικότερα, η Κομισιόν αποφάσισε την Τρίτη να ασκήσει την επιλογή της να αγοράσει έως και 100 εκατομμύρια πρόσθετες δόσεις βάσει υφιστάμενης σύμβασης με την Pfizer/BioNTech, δήλωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος ΕΕ στο Reuters. Σύμφωνα με το ίδιο συμβόλαιο, έχει ήδη παραγγείλει 200 ​​εκατομμύρια δόσεις.

«Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα λάβουμε περισσότερες δόσεις, επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος. 

Η απόφαση, σημειώνει το Reuters, πάρθηκε λόγω των απρόσμενων καθυστερήσεων στις κλινικές δοκιμές ορισμένων εμβολίων, κάτι που ώθησε την ΕΕ ενεργοποιήσει την επιλογή που είχε συμφωνήσει με την Pfizer.

Η άρνηση της συμφωνίας για περισσότερες δόσεις

Το Reuters αναφέρει στο δημοσίευμά του ότι οι συζητήσεις για την παραγγελία περισσότερων εμβολίων της Pfizer, πριν ακόμα φθάσουν οι πρώτες παρτίδες, αποτυπώνουν τις πιέσεις που υφίσταται η ΕΕ για την εξασφάλιση μεγαλύτερων ποσοτήτων, την ώρα που η πανδημία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 470.000 Ευρωπαίους και παρουσιάζει νέα έξαρση τους χειμερινούς μήνες.

Κάτι, που σύμφωνα με το πρακτορείο, έρχεται σε αντίθεση με το κλίμα που επικρατούσε τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν το πρώτο κύμα εξασθενούσε και η ΕΕ έκλεινε τις συμφωνίες με τους παρασκευαστές των μελλοντικών εμβολίων.

Σε συνάντηση με Ευρωπαίους διπλωμάτες τον Ιούλιο, αξιωματούχος της Κομισιόν δήλωσε ότι η ΕΕ αρνήθηκε την προσφορά για 500 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech διότι ήταν πολύ ακριβό, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters.

Η Κομισιόν και η BioNTech αρνήθηκαν να σχολιάσουν επ’ αυτού, ενώ ούτε η Pfizer ανταποκρίθηκε σε αίτημα του πρακτορείου.

Τον Ιανουάριο η ΕΕ αναμένεται επίσης να εγκρίνει το εμβόλιο που ανέπτυξε η Moderna, αλλά έχει αρχική παραγγελία μόλις 80 εκατ. δόσεις, με οψιόν για επιπλέον 80 εκατ. επιπλέον δόσεις. Η Κομισιόν αποφάσισε επίσης αυτή την εβδομάδα να κάνει άμεσε χρήση αυτής της δυνατότητας άμεσα, είπε ο ίδιος εκπρόσωπος της ΕΕ.

Σημειώνεται, πως για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna απαιτούνται δύο δόσεις κατ’ άτομο.

Τα εμβόλια της Pfizer για την ΕΕ παρασκευάζονται σε εργοστάσιο της εταιρείας στο Βέλγιο, αλλά αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη μονάδα τροφοδοτεί επίσης τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά.

«Έχουμε εκατομμύρια δόσεις έτοιμες… προς διανομή, ανάλογα με την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του εργοστασίου, ερωτηθείς εάν οι ποσότητες που αποστέλλονται εκτός της ΕΕ μπορούν προσωρινά να μειώσουν την τροφοδοσία στην Ευρώπη.

Συνολικά, η ΕΕ έχει κάνει «κλείσει» σχεδόν 1,3 δισ. εμβόλια, βάσει των συμφωνιών που έχει συνάψει με τις Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca/Oxford, Sanofi/GSK και CureVac, ενώ διαθέτει και δυνατότητα να αγοράσει επιπλέον 660 εκατ.

Ωστόσο οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων που αναπτύσσονται από την AstraZeneca και τη Sanofi σημειώνουν καθυστερήσεις, ενώ η CureVac δεν έχει ακόμα ξεκινήσει δοκιμές μεγάλης κλίμακας.