Η... «κινούμενη άμμος» του «Ανφιλντ» μπορεί να κοστίσει πολλά στη Λίβερπουλ

Η... «κινούμενη άμμος» του «Ανφιλντ» μπορεί να κοστίσει πολλά στη Λίβερπουλ

Οι άδειες εξέδρες στο «Ανφιλντ» έγιναν μόνιμο «κάδρο», λόγω κορονοϊού. Αυτό, ίσως και να ήταν καλή είδηση για τους παίκτες της Λίβερπουλ. Υπό κανονικές συνθήκες, οι έξι διαδοχικές εντός έδρας ήττες θα είχαν φέρει μπόλικη γκρίνια από το απαιτητικό κοινό τους. Μετά την τελευταία αποτυχία, πάντως, για έναν «κόκκινο» σχεδόν δεν υπάρχει και γρασίδι στη θρυλική έδρα των πρωταθλητών Αγγλίας. Ο ατζέντης του εν λόγω ποδοσφαιριστή – που οι «κακές γλώσσες» λένε ότι είναι ο Μοχάμεντ Σαλάχ – αποκάλυψε στην ιστοσελίδα The Athletic ότι «οι παίκτες λένε πως το γήπεδο είναι σαν... κινούμενη άμμος και δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε!».

Σε ένα διάστημα 67 ημερών, από την πρώτη θέση της Premier League στις 4 Ιανουαρίου, η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ βρέθηκε 17 βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού και 28 πίσω από την πρωτοπόρο Μάντσεστερ Σίτι! Οι «κόκκινοι» δεν έχουν νικήσει στα 11 από τα 14 τελευταία ματς πρωταθλήματος και το εντός έδρας αήττητο των 68 αγώνων συνοδεύτηκε από έξι σερί ήττες. Αρνητικό ρεκόρ που ξεπέρασε τις τέσσερις συνεχείς το 1953-1954, όταν η Λίβερπουλ υποβιβάστηκε...

Η ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ, έναν χρόνο μετά την επιστροφή στην πρώτη θέση έπειτα από 30 χρόνια, δεν κατόρθωσε να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Πλέον, είτε μέσω Premier League, είτε από το Champions League με ενδεχόμενη κατάκτηση, θα επιχειρήσει να επιστρέψει την επόμενη σεζόν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Στην Αγγλία, όμως, είναι ακόμη στην 8η θέση και η τετράδα απέχει οκτώ βαθμούς, ενώ υπολείπονται ακόμη δέκα ματς.

Και αν η... «κινούμενη άμμος» του «Ανφιλντ» είναι κάτι μεταφυσικό και ανεξήγητο, για τη διοίκηση δεν μετρά μόνο η ιστορία και οι τίτλοι, αλλά και τα «μαθηματικά». Το The Athletic ανέλυσε πως πιθανή αποτυχία της Λίβερπουλ να συμμετάσχει στο Champions League της επόμενης σεζόν θα τις επιφέρει απώλειες σχεδόν 60 εκατομμυρίων ευρώ. Βασικό έσοδο είναι η περσινή συμφωνία με την αθλητική εταιρία Nike, στην οποία έχει μπει σχετική ρήτρα.

Η αμερικανική ιστοσελίδα, πάντως, εξήγησε ότι δεν υπάρχει «τιμωρία» για μη συμμετοχή για μία σεζόν στο Champions League, αλλά «κούρεμα» των εσόδων του αγγλικού συλλόγου αν δεν βρεθεί στους ομίλους για δύο σερί χρονιές. Εκτός από το θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και των μπόνους της UEFA, αν η Λίβερπουλ αγωνιστεί του χρόνου στο Europa League ή μείνει απ' έξω, θα χάσει άλλα 9,5 εκατομμύρια από την αποτυχία να κατακτήσει 1η ή 2η θέση στην Αγγλία ή την αδυναμία να σηκώσει το ευρωπαϊκό τρόπαιο που διεκδικεί...

Από τη συμφωνία της με τη Nike, η πρωταθλήτρια Αγγλίας κερδίζει ετησίως 35 εκατομμύρια ευρώ, ποσό κατά πολύ μικρότερο από τα 52 εκατομμύρια που προέβλεπε η αντίστοιχη προηγούμενη συνεργασία με τη New Balance.