Η κινεζική τηλεόραση CGTN υπέβαλλε αίτημα αδειοδότησης στη Γαλλία

Η κινεζική τηλεόραση CGTN υπέβαλλε αίτημα αδειοδότησης στη Γαλλία

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της Κίνας σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το δικαίωμά του να μεταδίδει στην Ευρώπη υπέβαλλε σχετικό αίτημα στη Γαλλία μετά την ανάκληση της άδειας του από τις βρετανικές αρχές στις αρχές Φεβρουαρίου.

Το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Γαλλίας επιβεβαίωσε ότι έλαβε σχετικό αίτημα από τον κινεζικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα τον Δεκέμβριο. Ο ρυθμιστικός φορέας πρέπει να αποφασίσει αν το συγκεκριμένο κανάλι μπορεί να εκπέμπει μέσω δορυφόρου στη Γαλλία αλλά και πανευρωπαϊκά.

Η γαλλική αρχή δήλωσε ότι απαιτείται «πρόσθετη έρευνα» μετά την απόφαση της αντίστοιχης βρετανικής Ofcom, η οποία απέκλεισε το δίκτυο βάση του επιχειρήματος ότι οι δημοσιογραφικές αποφάσεις του ελέγχονται από το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα.

Η απώλεια της άδειας στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ένα πλήγμα για τη CGTN, η οποία είχε θέσει ένα μεγάλο στοίχημα, ξεκινώντας από το Λονδίνο τον κόμβο ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών. Σε αντίθεση με τη Βρετανία, η Γαλλία δεν έχει κανόνες που να απαγορεύουν την εκπομπή κρατικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων στη χώρα.

Σημειώνεται ότι μετά την ανάκληση της άδειας της CGTN, η Εθνική Υπηρεσία Ραδιοτηλεόρασης (NRTA) της Κίνας ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι ανακαλεί την άδεια εκπομπής του BBC.

Στο πλαίσιο αυτό, η κινεζική ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία επισήμανε ότι το BBC παραβίασε συγκεκριμένες διατάξεις των κανονισμών για τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, απαιτώντας από τις ειδήσεις να είναι «αληθινές και αμερόληπτες».

AP Photo/Mark Schiefelbein