Η Κίνα καθυστέρησε να δώσει στοιχεία στον ΠΟΥ για τον κορονοϊό
Associated Press

Η Κίνα καθυστέρησε να δώσει στοιχεία στον ΠΟΥ για τον κορονοϊό

Παρά τους δημόσιους επαίνους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τον περασμένο Ιανουάριο προς την Κίνα για τον χειρισμό του κορονοϊού, στοιχεία που επικαλείται το πρακτορείο Associated Press δίνουν μια διαφορετική εικόνα, πολύ κοντά σε αυτή για την οποία κατηγορείται το Πεκίνο από αρκετές χώρες της Δύσης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου, οι κινεζικές αρχές καθυστέρησαν τουλάχιστον μία εβδομάδα να μοιραστούν με τον ΠΟΥ το γονιδίωμα του νέου κορονοϊού, ως όφειλαν. Συγκεκριμένα η δημοσιοποίηση του στοιχείου αυτού, έγινε στις 10 και 11 Ιανουαρίου, ενώ εργαστήρια άλλων χωρών είχαν ήδη προειδοποιήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την φύση του ιού.

«Δεν έχουμε παρά ελάχιστες πληροφορίες» αναφέρει η επιδημιολόγος του οργανισμού Μαρία Φαν Κέρκοφ σε μια σύσκεψη την ηχογράφηση της οποίας επικαλείται το Associated Press. «Παίρνουμε πληροφορίες και ενημέρωση 15 λεπτά πριν τις ανακοινώσουν στα κρατικά δελτία ειδήσεων», υποστηρίζει ο Δρ. Γκιντεον Γκαλεα, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Κίνα.

Την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ο επικεφαλής έκτακτων περιστατικών του ΠΟΥ, Δρ. Μάικ Ράιαν ζήτησε από το προσωπικό να πιέσει περισσότερο τις κινεζικές αρχές, φοβούμενος μια επανάληψη του SARS το 2003.

Από τα δεδομένα που έχουν προκύψει η Κίνα γνώριζε το γονιδίωμα στις 2 Ιανουαρίου, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 30 του ίδιου μήνα. Στο διάστημα μεταξύ 2 και 30 Ιανουαρίου, η μεταδοτικότητα του κορονοϊου είχε μεγαλώσει κατά 100-200 φορές σύμφωνα με το Associated Press.

AP Photo/Andy Wong