ΓΔ: 920,03 -7,26 (-0,78 %)

Τζίρος: 68,72 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2054η
Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 920,03 -7,26 (-0,78 %)

Τζίρος: 68,72 εκατ. €   RT

Αμερικανός Στρατηγός: Η Κίνα επιδιώκει να αποκτήσει ναυτικές βάσεις στον Ατλαντικό

Η Κίνα επιδιώκει να αποκτήσει ναυτικές βάσεις στον Ατλαντικό
APimages

Ο στρατηγός Στίβεν Τάουνσεντ επικεφαλής της διοίκησης AFRICOM εκτιμά ότι η Κίνα έχει ήδη προσεγγίσει αφρικανικές χώρες από την Μαυριτανία ως τη Ναμίμπια για την δημιουργία ναυτικής βάσης που θα μπορούσε να φιλοξενήσει σινικά πολεμικά πλοία, υποβρύχια, αεροπλανοφόρα και στρατεύματα.

“Αναζητούν ένα μέρος όπου θα μπορούν να κάνουν επισκευές πολεμικών πλοόιων και να ανεφοδιαστούν. Αυτό είναι στρατιωτικά χρήσιμο σε σύρραξη» είπε ο στρατηγός Τάουνσεντ σε συνέντευξη στο Associated Press υπενθυμίζοντας ότι η Κίνα έφτιαξε στο Τζιμπουτί της Ανατολικής Αφρικής την πρώτη ναυτική βάση στο εξωτερικό.

«Τα σχέδια για λιμάνια, οικονομικές επιχειρήσεις, υποδομές, οι συμφωνίες και τα συμβόλαια θα οδηγήσουν σε ακόμη πιο μεγάλη πρόσβαση στο μέλλον. Κάνουν μεγάλα στοιχήματα στην Αφρική» είπε ο διοικητής της AFRICOM.

Ο Αμερικανός στρατηγός επισήμανε ως εκ τούτου τη σημαντική οικονομική διείσδυση της Κίνας σε δεκάδες Αφρικανικές χώρες τονίζοντας τις χρηματοδοτήσεις και τη σημαντική υποστήριξη που έχει προσφέρει για σημαντικά έργα υποδομών σε συγκοινωνίες, οδικούς άξονες, λιμάνια και αεροδρόμια, σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, αλλά και στη δημιουργία σταθμών παραγωγής Ενέργειας και εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου και παραγωγής πρώτων υλών.

Η ανάλυση έρχεται μετά την έκθεση του που είχαν υποβάλλει στο Πεντάγωνο το 2020 υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί οι οποίοι είχαν υποδείξει ως πιθανές περιοχές για σινική ναυτική βάση λιμάνια της Αγκόλας ή χωρών της Δυτικής Αφρικής που βρέχονται από τον κόλπο της Γουινέας.