Η Κίνα διακόπτει τον διάλογο με τις ΗΠΑ για την άμυνα και το κλίμα, μετά την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

Η Κίνα διακόπτει τον διάλογο με τις ΗΠΑ για την άμυνα και το κλίμα, μετά την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

Η Κίνα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι διακόπτει τον διάλογο με τις ΗΠΑ σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των επαφών των στρατιωτικών ηγεσιών των δύο χωρών, καθώς και στις συνομιλίες για το κλίμα, σε μια κλιμακούμενη οργισμένη απάντηση για την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει επίσης τη συνεργασία με την Ουάσινγκτον για την πρόληψη του διασυνοριακού εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών, έναν τομέα μαζί με την κλιματική αλλαγή, όπου οι Αμερικανοί αξιωματούχοι βλέπουν ευκαιρίες για συνεργασία.

Εξοργισμένη η Κίνα -καθώς η Πελόζι έγινε η πλέον υψηλόβαθμη αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρόνια, έδαφος το οποίο το Πεκίνο θεωρεί κινεζικό- ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις στον θαλάσσιο και στον εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν την Πέμπτη. Οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά, οι μεγαλύτερες που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η Κίνα στα στενά της Ταϊβάν, έχει προγραμματιστεί να συνεχιστούν μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι προειδοποίησε τα κινεζικά αεροσκάφη που, όπως είπε, εισήλθαν στη ζώνη αεράμυνας του νησιού, μερικά από τα οποία πέρασαν τα Στενά της Ταϊβάν. Σύμφωνα με το ΥΠΑΜ της Ταϊβάν, συνολικά 68 κινεζικά αεροσκάφη και 13 πλοία του κινεζικού πολεμικού ναυτικού είχαν πραγματοποιήσει αποστολές στα Στενά.

Η Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου της Κίνας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο στρατός της διεξήγαγε αεροπορικές και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά και ανατολικά της Ταϊβάν την Παρασκευή «για να δοκιμάσει τις μαχητικές ικανότητες των στρατευμάτων».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είπε ότι η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές στο Πεκίνο ότι δεν επιδιώκει κρίση σχετικά με την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια περιοδείας του Κογκρέσου στην Ασία.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι' αυτή την ακραία, δυσανάλογη και κλιμακούμενη στρατιωτική απάντηση», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο του Περιφερειακού Φόρουμ της ASEAN στην Καμπότζη, προσθέτοντας, «τώρα, έχουν μεταφέρει τις επικίνδυνες ενέργειες σε νέο επίπεδο».

Ο Μπλίνκεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα λάβουν μέτρα για να προκαλέσουν κρίση, αλλά θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους περιφερειακούς συμμάχους και να διεξάγουν τυπική αεροπορική και θαλάσσια διέλευση μέσω του στενού της Ταϊβάν. «Θα πετάξουμε, θα πλεύσουμε και θα λειτουργήσουμε όπου το διεθνές δίκαιο επιτρέπει», ανέφερε.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του ASEAN στην πρωτεύουσα της Καμπότζης ότι «άκουσα ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν έδωσε συνέντευξη Τύπου και προχώρησε σε παραπληροφόρηση, χωρίς να μιλήσει ειλικρινά».

«Θέλουμε να απευθύνουμε μια προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μην ενεργείτε βιαστικά, μην δημιουργήσετε μεγαλύτερη κρίση», είπε ο Γουάνγκ.

«Η μόνη διέξοδος από αυτή την κτίση είναι η αμερικανική πλευρά να λάβει άμεσα μέτρα για να διορθώσει τα λάθη της και να εξαλείψει τις σοβαρές επιπτώσεις της επίσκεψης Πελόζι», δήλωσε ο Τζινγκ Κουάν, ανώτερος αξιωματούχος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε την Πέμπτη τον Κινέζο πρεσβευτή Κιν Γκανγκ για να καταδικάσει τις ενέργειες του Πεκίνου. Το οποίο στις αρχές της εβδομάδας, είχε καλέσει τον Αμερικανό πρεσβευτή Νίκολας Μπερνς για εξηγήσεις.