Η Κίνα χαλαρώνει τους περιορισμούς στις πτήσεις από το εξωτερικό

Η Κίνα χαλαρώνει τους περιορισμούς στις πτήσεις από το εξωτερικό

Η Κίνα θα χαλαρώσει τους περιορισμούς για τον κορονοϊό επιτρέποντας σε περισσότερες ξένες εταιρίες να εκτελούν πτήσεις στην ηπειρωτική χώρα, λίγο μετά τη δέσμευση της Ουάσινγκτον ότι θα απαγορεύσει σε κινεζικές εταιρίες να πετούν στις ΗΠΑ λόγω των περιορισμών του Πεκίνου σε αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες.

Οι ξένες εταιρίες που θα πληρούν τα σχετικά κριτήρια, περίπου 95 από αυτές που σήμερα δεν επιτρέπεται να πετούν στην Κίνα, θα μπορούν να εκτελούν μία πτήση την εβδομάδα προς μια πόλη της επιλογής τους από τις 8 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας (CAAC).

Η CAAC εκτίμησε ότι ο αριθμός των διεθνών πτήσεων θα αυξηθεί κατά 50 από τις 8 Ιουνίου σε 150 ανά εβδομάδα, ενώ ο μέσος όρος των επιβατών που φθάνουν κάθε μέρα θα αυξηθεί σε 4.700 συγκριτικά με περίπου 3.000 τώρα.

Σύμφωνα με την CAAC, θα επιτρέπεται σε όλες τις εταιρίες να αυξήσουν τον αριθμό των διεθνών πτήσεων που αφορούν την Κίνα σε δύο την εβδομάδα, εάν δεν βρεθούν στις πτήσεις τους επιβάτες θετικοί στην COVID-19 για τρεις συνεχείς εβδομάδες.

Εάν κατά την άφιξη πέντε ή περισσότεροι επιβάτες μιας πτήσης βρεθούν θετικοί στην COVID-19, η CAAC θα απαγορεύει στην εταιρία να προσφέρει υπηρεσίες για μία εβδομάδα. Εάν βρεθούν θετικοί 10 ή περισσότεροι επιβάτες, η αναστολή πτήσεων θα διαρκεί για τέσσερις εβδομάδες.

Η CAAC μείωσε δραστικά τις διεθνείς πτήσεις από τα τέλη Μαρτίου για να περιορίσει τις ανησυχίες για αύξηση των κρουσμάτων λόγω των επιβατών που έφθαναν στη χώρα.

Το Πεκίνο επέτρεπε σε εταιρίες να εκτελούν μία πτήση ανά εβδομάδα από και προς έναν ξένο προορισμό. Αλλά αυτό ίσχυε με βάση έναν κατάλογο αεροπορικών εταιριών που δραστηριοποιούνταν στις 12 Μαρτίου. Ωστόσο, αρκετές ξένες εταιρίες, κυρίως αμερικανικές, δεν εξυπηρετούσαν την Κίνα εκείνη την ημερομηνία λόγω της πανδημίας.

Τέσσερις μόνο κινεζικές αεροπορικές εταιρίες εκτελούν αυτή τη στιγμή πτήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και καμία από τις αμερικανικές ανταγωνίστριές τους.

Χθες, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει σε κινεζικές αεροπορικές εταιρίες να πετούν από τις 16 Ιουνίου, ασκώντας πιέσεις στο Πεκίνο να επιτρέψει σε αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες να ξεκινήσουν και πάλι τις πτήσεις. Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείο Μεταφορών δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για κάποιο σχόλιο, αν και το υπουργείο έχει ανακοινώσει ότι θα επανεξετάσει την απόφαση σε βάρος των κινεζικών αεροπορικών εταιριών εάν η CAAC προσαρμόσει τις πολιτικές της που αφορούν τις αμερικανικές εταιρίες.

Ο Τζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα ότι η CAAC προχωρεί σε διαμαρτυρία στο αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών για την απόφαση σε βάρος των κινεζικών αεροπορικών εταιριών. Είπε ότι η CAAC είναι σε στενή συνεργασία με τις αντίστοιχες αμερικανικές υπηρεσίες για τις επιβατικές πτήσεις.

«Ελπίζουμε ότι η αμερικανική πλευρά δεν θα δημιουργήσει εμπόδια για την επίλυση του ζητήματος», δήλωσε ο Τζάο.

AP Photo/Mark Schiefelbein