Η Κίνα αντεπιτίθεται: Σε πρώτο πλάνο το Αφγανιστάν

Η Κίνα αντεπιτίθεται: Σε πρώτο πλάνο το Αφγανιστάν

Αντεπίθεση από την Κίνα μετά τη συμφωνία AUKUS των ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας. Το Πεκίνο φαίνεται αποφασισμένο να απαντήσει σε κάθε μέτωπο, καθώς το Σάββατο ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έκανε παρέμβαση για το Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και του Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), ενώ την Κυριακή μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

Σημειώνεται ότι το Πεκίνο αντέδρασε οργισμένα στην AUKUS κάνοντας λόγο για «ψυχροπολεμική νοοτροπία».

Στην παρέμβασή του για το Αφγανιστάν ο Κινέζος πρόεδρος μίλησε για την ανάγκη να διασφαλιστεί μία ομαλή μετάβαση και να υπάρξει αρωγή στον λαό του Αφγανιστάν ώστε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που προέκυψαν μετά την αποχώρηση των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Ενώ κάλεσε τα μέλη του Οργανισμού «να ενώσουν τα χέρια για τη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας, τα οποία είναι πιο πολύτιμα από τον χρυσό».

Μάλιστα, σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, παρουσίασε ένα σχέδιο τριών σημείων για το Αφγανιστάν. Πρώτον, με σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Αφγανιστάν. Δεύτερον, υποστηρίζοντας την εφαρμογή της αρχής «υπό την αφγανική επικράτηση». Και τρίτον, δίνοντας την ευκαιρία στον αφγανικό λαό να αποφασίσει χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις για το μέλλον της χώρας του.

Η Κίνα ετοιμάζει την οικονομική της διείσδυση, ξεκινώντας από ανθρωπιστική και ιατρική υποστήριξη και προγραμματίζοντας δράσεις που «θα εξασφαλίσουν ένα λαμπρό μέλλον στον αφγανικό λαό, σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ.

Σημειώνεται ότι στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης εισήλθε χθες το Ιράν, ενώ η Τουρκία έχει καθεστώς εταίρου διαλόγου. Μέλη του Οργανισμού είναι η Κίνα, το Καζακστάν, η Κιργιζία, η Ρωσία, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Ινδία και το Πακιστάν.

Παράλληλα, απευθυνόμενος στους ηγέτες των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, σύμφωνα με το Xinhua, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ο κ. Σι τόνισε ότι έχοντας περάσει τη δοκιμασία της αλλαγής του διεθνούς τοπίου, οι σχέσεις Κίνας-Λατινικής Αμερικής έχουν εισέλθει σε μια νέα εποχή που χαρακτηρίζει την ισότητα, το αμοιβαίο όφελος, την καινοτομία, το άνοιγμα και τα απτά οφέλη για τους ανθρώπους. 

«Η φιλία Κίνας-Λατινικής Αμερικής είναι χρονοβόρα και βαθιά ριζωμένη στις καρδιές των ανθρώπων», είπε χαρακτηριστικά.