Η κατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας

Η κατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας

Το προσφυγικό - μεταναστευτικό και ιδιαίτερα η κατάσταση που επικρατεί στην πλατεία Βικτωρίας, απασχόλησε την σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, για πολλοστή φορά.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, ανάφερε ότι στόχος του δήμου είναι να μην κοιμάται κανείς σε πλατείες και πεζοδρόμια και οι ΜΚΟ να μην μοιράζουν πλέον τρόφιμα και ρούχα στην πλατεία Βικτωρίας. Και για να διασφαλιστεί αυτό, είπε, ο δήμος αναζητεί κατάλληλο χώρο για τη φιλοξενία το βράδυ και τη σίτιση τους.

Ο Γιώργος Καμίνης, τόνισε ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του διεθνούς, όπως είπε, αυτού προβλήματος, αλλά ζήτησε εντός της χώρας η ευθύνη αυτή «να είναι δίκαια κατανεμημένη». Επίσης, ζήτησε να προχωρήσει η υλοποίηση της στέγασή τους σε 20.000 διαμερίσματα. Ακόμα, ανέφερε ότι είναι σε σχεδόν καθημερινή επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες και αποτέλεσμα είπε των προσπαθειών αυτών ήταν «να φέρουμε στο ίδιο τραπέζι την κυβέρνηση με τους δήμους, προκειμένου να συμπράξουν όλοι στο Εθνικό Σχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού». Γιατί, πρόσθεσε, «το ζήτημα είναι τέτοιου είδους και βεληνεκούς, που δεν μπορείς να το πετάξεις σε οποιαδήποτε αυλή, είναι στην αυλή όλων μας». Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Ρήγας Αξελός, πρότεινε να δημιουργηθούν Κέντρα Ημέρας με συνεργασία δήμου - περιφέρειας Αττικής, ενώ ανάφερε ότι ανάλογες καταστάσεις όπως της πλ. Βικτωρίας, αντιμετωπίζουν και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Μπορείς», τόνισε ότι οι προσφυγικές ροές λόγω των εξελίξεων θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους όπως κάνει η Τουρκία. Επίσης, ζήτησε τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής η οποία, όπως είπε, «θα λάβει αποφάσεις για άμεσες δραστικές λύσεις» σ' ότι αφορά την Αθήνα.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Σοφιανός, κατηγόρησε το δήμαρχο ότι «στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης, την πολιτική της ΕΕ που μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα εγκλωβισμού αυτού του κόσμου». Και αναρωτήθηκε αν « είναι εικόνα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης αυτό που γίνεται στην Πλατεία Βικτωρίας» με βροχή και θερμοκρασίες μηδέν βαθμών κελσίου. Επίσης, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δεν κάνει τίποτε.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα το Σπίτι μας» Βασίλης Καπερνάρος, χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την έξαρση του προβλήματος και ζήτησε νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες.

Ανοικτούς χώρους φιλοξενίας ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» Πέτρος Κωνσταντίνου, αλλά και την αξιοποίηση υπαρχόντων δομών, όπως το Γηροκομείο Αθηνών.

Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Ελληνική Αυγή για την Αθήνα» Ηλίας Κασιδιάρης κάλεσε τους κατοίκους της πλατείας Βικτωρίας, να αντιδράσουν δυναμικά, «να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους», είπε, όπως είχαν πράξει, στο παρελθόν και οι κάτοικοι του Αγ. Παντελεήμονα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του δημάρχου και άλλων δημοτικών συμβούλων.