Η κατάρρευση της λίρας και το όραμα της «Μεγάλης Τουρκίας»

Η κατάρρευση της λίρας και το όραμα της «Μεγάλης Τουρκίας»

Η τουρκική λίρα μέσα σε μία εβδομάδα έχει χάσει το 7% της αξίας της, ο τούρκος πολίτης φτωχαίνει διαρκώς λόγω του πληθωρισμού που τρέχει με 20%, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος και με την ενεργειακή κρίση, καθώς οι τιμές φυσικού αερίου καλπάζουν. Διόλου τυχαία, η δημοτικότητα του Ταγίπ Ερντογάν ακολουθεί την πορεία του εθνικού νομίσματος, καταγράφοντας βουτιά. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος προαναγγέλλει την αγορά και 4ου γεωτρύπανου, ενώ ο κυβερνητικός του εταίρος του Ντ.Μπαχτσελί, του δώρισε τον χάρτη της «Μεγάλης Τουρκίας», ο οποίος περιλαμβάνει Θράκη και Κύπρο.

Ο ξέφρενος κατήφορος της τουρκικής λίρας συνεχίστηκε την Τετάρτη, με την ισοτιμία να πέφτει κάτω από τις 10,5 λίρες ανά δολάριο, καθώς ο Ερντογάν πιέζει για νέα μείωση επιτοκίων που αποφασίζεται την Πέμπτη. Μέσα σε διάστημα μίας μόλις εβδομάδας, η λίρα έχει απολέσει το 6,8% της αξίας της, αποτελώντας το νόμισμα με τη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές φέτος. «Όσο βρίσκομαι σε αυτή τη θέση, θα συνεχίσω να παλεύω ενάντια στα υψηλά επιτόκια και τον πληθωρισμό, ως το τέλος», ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος.

«Θα σώσω τον λαό μας»

 

«Θα σώσω τον λαό μας από αυτό το πρόβλημα των επιτοκίων», πρόσθεσε. Η δήλωσή του αποτέλεσε την αφορμή για τη νέα βουτιά της λίρας, που κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ, ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας αναμένεται να αποφασίσει νέα μείωση επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης, με το βασικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 15%, την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός καλπάζει με 20%.

Αναλυτές εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα, καθώς οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να προκαλέσουν στάσεις πληρωμών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και βαθύτερα προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών. Στο μεταξύ, η αγοραστική δύναμη των πολιτών έχει δεχθεί σφοδρό πλήγμα, με τα νοικοκυριά να στερούνται ακόμα και βασικά είδη διατροφής, όπως το κρέας. 

Πρώτη αναφορά σε ήττα

 

Η νέα «επίθεση» στα εισοδήματα των πολιτών έχει σαφή αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο αξιολογούν τον τούρκο πρόεδρο και την πολιτική του. Γεγονός που πλέον, δεν αφήνει ασχολίαστο ο ίδιος ο Τ. Ερντογάν, ο οποίος για πρώτη φορά το περασμένο Σάββατο, απευθυνόμενος σε εκδήλωση νέων, αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο ήττας και αποχώρησής του.

«Αν ο λαός πει στο καλό και έρθουν οι επόμενοι, ας γκρεμίσουν όσα χτίσαμε». Παράλληλα, υποσχέθηκε στον λαό καλύτερες μέρες, παρόλο που η τουρκική οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο.

Λανθασμένες πολιτικές

 

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 6 Νοεμβρίου, είχε παρουσιάσει δημοσκόπηση η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet, τα αποτελέσματα της οποίας αποτελούν κόλαφο για τον Ερντογάν.

Σύμφωνα με την έρευνα, αξιοσημείωτη είναι η μείωση του ποσοστού που θα λάμβανε ο πρόεδρος του AKP, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε περίπτωση νέας υποψηφιότητάς του.

Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι ενώ παρατηρήθηκε ξεκάθαρη μείωση των ποσοστών τόσο του AKP, όσο και του MHP (σ.σ. του ακροδεξιού κόμματος του εθνικιστή κυβερνητικού εταίρου, Μπαχτσελί), πιο εντυπωσιακή είναι η κατάρρευση των ποσοστών του Ερντογάν.

Στην ερώτηση αν θα ψήφιζαν εκ νέου τον Ερντογάν στις επόμενες προεδρικές εκλογές, το 50,1% απάντησε ότι δεν θα τον ψήφιζε, το 31,3% ότι θα τον ψήφιζε, ενώ το 18,6% δήλωσε αναποφάσιστο.

Να σημειωθεί, παράλληλα, ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πολιτών δεν επιθυμεί τη συνέχιση του προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης της χώρας, με τις ενισχυμένες προεδρικές αρμοδιότητες που «επέβαλε» ο Ερντογάν με ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα του 2017, ενώ του χρεώνει τις μεγαλύτερες ευθύνες για την οικονομική κρίση που βιώνει ο τουρκικός λαός.

Στο ερώτημα «πού πιστεύετε ότι οφείλεται η κακή πορεία της οικονομίας», το 57,5% δήλωσε ότι οφείλεται στις λανθασμένες πολιτικές της κυβέρνησης, το 29,9% στις ξένες δυνάμεις, το 2,8% σε άλλους λόγους και το 9,9% δεν απάντησε.

Το τέταρτο γεωτρύπανο

 

Και όσο η κριτική στο πρόσωπό του και στο κυβερνητικό του έργο και στους συνεργάτες του εντείνεται, τόσο αυξάνεται η προκλητικότητα του ίδιου και του κυβερνητικού του εταίρου, Μπαχτσελί, σε σχέση με τα εθνικά ζητήματα και την Ελλάδα. Την ώρα που η λίρα κατέρρεε την Τετάρτη, ο Ερντογάν ανακοίνωνε ότι αγόρασε και τέταρτο γεωτρύπανο για έρευνες και εκτός συνόρων. 

Στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στα 3 γεωτρύπανα και τα 2 σεισμογραφικά πλοία που διαθέτει, τα οποία συνεχίζουν και θα συνεχίσουν, όπως δήλωσε, τις γεωτρήσεις σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

Επίσης, ανακοίνωσε πως η Τουρκία αγόρασε και τέταρτο γεωτρύπανο ολοκάινουργιο και θα χρησιμοποιηθεί «σε μεγάλα βάθη και για έρευνες εκτός των συνόρων», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Η «Μεγάλη Τουρκία»

 

Το εθνικιστικό ντελίριο κορυφώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, με τους Ερντογάν και Μπαχτσελί να ποζάρουν με χάρτη του «τουρκικού κόσμου» που περιλαμβάνει τη Θράκη και την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, πριν από  τις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους, ο ακροδεξιός Μπαχτσελί «δώρισε» στον Ερντογάν χάρτη και οι δυό τους τον επέδειξαν μπροστά στις κάμερες για να ισχυριστούν ότι μεταξύ άλλων η Θράκη και η Κύπρος ανήκει στον «τουρκικό κόσμο».

Μένει να φανεί κατά πόσο η προκλητικότητα θα βοηθήσει τον Ταγίπ Ερντογάν και τον εταίρο του να διαχειριστεί την πολιτική κρίση στη χώρα, καθώς η οικονομία είναι βέβαιο ότι δεν έχει καμία ελπίδα σωτηρίας μέσω οραμάτων για «Μεγάλη Τουρκία».

Διαβάστε ακόμα:

Σε νέο ιστορικά χαμηλό η λίρα μετά τη δήλωση Ερντογάν για τα επιτόκια