Η κατάληψη Rosa Nera, η στήριξη Πολάκη και οι επενδύσεις

Η κατάληψη Rosa Nera, η στήριξη Πολάκη και οι επενδύσεις

Ως «εκδικητική αντίδραση μιας κυβερνητικής εξουσίας» χαρακτήρισε ο Παύλος Πολάκης την εκκένωση του κτηρίου του Πολυτεχνείου Κρήτης που τελούσε επί 15 χρόνια υπό κατάληψη δείχνοντας ότι τα εμπόδια που τέθηκαν στο διαγωνισμό για την αξιοποίησή του επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ μόνο τυχαία δεν ήταν.

Αποτέλεσμα η επένδυση να έχει μείνει στον αέρα, η κατάληψη Rosa Nera να συνεχίζεται επί μακρόν και η εκκένωσή της να χαρακτηρίζεται τώρα κίνηση μιας κυβέρνησης που έχει «συντηρητικά αντανακλαστικά εμφυλιοπολεμικού τύπου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιδράσει σε όλες τις εκκενώσεις που έγιναν από την σημερινή κυβέρνηση. Στηρίζοντας τις ομάδες αυτές εκτιμά πως διατηρεί το αριστερό του προφίλ, ενώ παράλληλα επιχειρεί να στήσει και το αφήγημα της «δεξιάς» κυβέρνησης που αντιπαρατίθεται με την κοινωνία. Είχε στηρίξει όμως ως κυβέρνηση και τις καταλήψεις. Ειδικά αυτή στο κτήριο που βρίσκεται στο λόφο Καστέλι στην Παλαιά Πόλη των Χανίων.

Είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιούνιο του 2017 με τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του κτηρίου να έχει ολοκληρωθεί, το υπουργείο Πολιτισμού παρενέβη για μια ακόμη φορά και διά της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης καλούσε τον Δήμο Χανίων να μην εκδώσει άδεια για οποιαδήποτε επέμβαση αναμένοντας την απόφαση για χαρακτηρισμό του ως μουσείου.

Σύμφωνα με όσα δήλωνε τότε ο πρύτανης η παρέμβαση αυτή προκαλούσε καθυστερήσεις ενώ ουσιαστικά το υπουργείο Πολιτισμού εμφανιζόταν να προστατεύει του παράνομους καταληψίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πλήρης φάκελος με τα έγγραφα του υπουργείου Πολιτισμού που ζητούσε να μην προχωρήσει οποιαδήποτε παρέμβαση δεν είχε πάει καν στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Η συγκεκριμένη κατάληψη αποτελούσε ένα είδος «θρύλου» και μια «σημαία» για τις αποκαλούμενες «συλλογικότητες» που προχωρούν σε καταλήψεις τις περισσότερες φορές προκαλώντας ερωτήματα τόσο για τη στάση του κράτους στο παρελθόν, όσο και για τον τρόπο που λειτουργούν και τα έσοδα που αποκομίζουν ακόμη και από την «φιλοξενία» μεταναστών και προσφύγων.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ δε, φαίνεται πως αποτελούσε επίσης σημείο αναφοράς. Ενδεικτική η δήλωση του Παύλου Πολάκη, την οποία υπογράφει ως Βουλευτής Χανίων αφού:

- Καταγγέλλει την κυβέρνηση για την εκκένωση.

- υπεραμύνεται των καταληψιών και ούτε λίγο ούτε πολύ τους εμφανίζει ως προστάτες των αδυνάτων.

- απειλεί σχετικά με την επένδυση που έχει προγραμματιστεί και καλεί τους Χανιώτες να αντιδράσουν.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι :

«Σήμερα νωρίς το πρωί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη προχώρησαν στην εκκένωση της κατάληψης ROSA NERA στο λόφο Καστέλι στην Παλιά Πόλη των Χανίων.

Δεν πέφτει κανείς από τα σύννεφα για την αναμενόμενη εκδικητική αντίδραση μιας κυβερνητικής εξουσίας με βαθιά αντικοινωνική συγκρότηση και συντηρητικά αντανακλαστικά εμφυλιοπολεμικού τύπου, όπως πολλές φορές έχει αποδείξει στο πρόσφατο παρελθόν.

Τρία (3) πράγματα είναι αναγκαίο να ειπωθούν σθεναρά προς το παρόν, αλλά και να απαιτηθούν πλέον με μαζικό τρόπο:

Όταν μια τέτοια κυβέρνηση, όπως αυτή της ΝΔ, αισθάνεται «στριμωγμένη» από τα αποτελέσματα των πολιτικών της (ανεξέλεγκτη υγειονομική κρίση, καλπάζουσα ύφεση 15% στην οικονομία, εθνικά θέματα σε επικίνδυνη έξαρση), επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα επικαλούμενη την παλιά καλή συνταγή του «νόμου και της τάξης απέναντι στην αναρχία και την ανoμία».

Το ζητούμενο τώρα για τους μαζικούς φορείς, αλλά και κάθε Χανιώτη και Χανιώτισσα που νοιάζεται για την πόλη, είναι η με κάθε τρόπο διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα και της ελεύθερης πρόσβασης για όλους και όλες στον χώρο. Η αποτροπή κάθε επιχείρησης μετατροπής του ιστορικού κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου σε ιδιωτική επένδυση φίλου (ή μη) της «Οικογένειας» ή του βουλευτή κ. Διγαλάκη, που τόσο πλειοδότησε τα προηγούμενα χρόνια υπέρ της εκκένωσης…

Επειδή η κατάληψη, πέρα από τις κοινωνικο-πολιτικές της δραστηριότητες, λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια και ως «κατάληψη στέγης» για ανθρώπους που το χρειάζονταν, να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι προσαχθέντες που βρέθηκαν στο εσωτερικό της σήμερα το πρωί».

Με την κατάληψη το κτήριο που ανήκει στο πολυτεχνείο Κρήτης ονομάστηκε «Κοινωνικός χώρος». Ορολογία που χρησιμοποιείται στις καταλήψεις κτηρίων ανεξαρτήτως αν ανήκουν στο δημόσιο ή σε ιδιώτες και ντύνει με έναν μανδύα προσφοράς την παράνομη κατάληψη και «αξιοποίηση» ενός χώρου.

Αυτό έγινε και στα Χανιά όπου μετά την απόφαση να αξιοποιηθεί μέσα από ιδιωτική επένδυση το εν λόγω κτήριο, η Rosa Nera έγινε εστία «αντίστασης» κατά της επένδυσης.

Έτσι αντιμετωπίστηκε και αντιμετωπίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως φαίνεται και από τις αναφορές του τοπικού βουλευτή που τυγχάνει να είναι ο Παύλος Πολάκης, στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και εκ των διαμορφωτών της αντιπολιτευτικής τακτικής του κόμματος τους τελευταίους μήνες.