ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1988η
Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Η κατά Τσίπρα «εύλογη οργή» του κόσμου και το άγχος της προανακριτικής Παππά

Η κατά Τσίπρα «εύλογη οργή» του κόσμου και το άγχος της προανακριτικής Παππά

Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πρωτοστάτησαν στη συγκέντρωση των… αγανακτισμένων εμπόρων στην Πάτρα και η νέα επίθεση Τσίπρα που έσπευσε με ανάρτησή του να χαρακτηρίσει «εύλογη οργή» τις αντιδράσεις για την απόφαση να μείνουν κλειστά τα καταστήματα σε τρεις περιοχές της χώρας επιβεβαιώνει πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν προτίθεται να σταματήσει να επενδύει στην πόλωση και την πρόκληση έντασης. Η διαμαρτυρία μονόδρομος για τον ΣΥΡΙΖΑ και η πόλωση «αντίδοτο» στην προανακριτική για τον Ν. Παππά που ανοίγει αυτή την εβδομάδα τις πύλες της…

Από τον περασμένο Ιούλιο η υπόθεση του Νίκου Παππά αποτέλεσε για τον Αλέξη Τσίπρα «casus belli» σύροντας σε αυτή τη γραμμή συνολικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σχεδόν εννέα μήνες πριν προανήγγειλε την κινηματική μορφή που θα ελάμβαναν οι αντιδράσεις ενώ από τον Νοέμβριο όταν η πανδημία άρχισε να λαμβάνει διαστάσεις στη χώρα έσπευσε να δημιουργήσει ένα κλίμα… αγανάκτησης και οργής.

Χωρίς προτάσεις και χωρίς να λαμβάνει έστω θέση αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται βάλει κατά πάντων και κυρίως κατά του Πρωθυπουργού χαρακτηρίζοντας τα μέλη της κυβέρνησης «άχρηστα» και «ανίκανα» να χειριστούν την πανδημία. Και όσο η κόπωση των πολιτών από τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα λαμβάνει διαστάσεις τόσο επενδύει στην κατά δήλωσή του «εύλογη οργή».

Μια «οργή» που εκφράζεται από τους βουλευτές και στελέχη του κόμματος, όπως στην Πάτρα που πρωτοστάτησαν ο Κ. Μάρκου και η Σία Αναγνωστοπούλου αλλά και μέλη της νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ στις αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε.

Άλλωστε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν πρωτοστατήσει και στην προσπάθεια αποτροπής των αστυνομικών δυνάμεων από την εκκένωση του ΑΠΘ τον προηγούμενο μήνα βγαίνοντας μπροστά και μιλώντας για νίκη μετά την αποχώρηση της αστυνομίας από τον περιβάλλοντα χώρο.

Σε όλες τις εκφάνσεις αντίδρασης ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει την εμφάνισή του. Η υποκίνηση κινητοποιήσεων υπέρ των αιτημάτων του Δ. Κουφοντίνα παραμένει νωπή όπως και στα εκπαιδευτικά συλλαλητήρια.

Και την ώρα που ο Αλ. Τσίπρας δηλώνει πως η αντιπολίτευση (την οποία εμφανίζεται να εκπροσωπεί χωρίς να υπάρχουν αντιδράσεις) βάζει πλάτη το κόμμα και η νεολαία του κλείνει το μάτι στους νέους που συγχρωτίζονται σε πλατείας ανά τη χώρα αδιαφορώντας για τα περιοριστικά μέτρα, τη διασπορά και κατ’ επέκταση της διασωληνώσεις και τους θανάτους.

Το χθεσινό μήνυμα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η αναφορά στην εύλογη οργή των πολιτών σαφές. Δείχνει δε πως η πόλωση και η διχαστική ρητορική θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Άλλωστε η έναρξη των εργασιών της προανακριτικής για την υπόθεση του Ν. Παππά και το kalogritsas gate την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα αναμένεται να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες.

Η υπόθεση αυτή ανησυχεί την ηγεσία της Κουμουνδούρου και το έχει δείξει με σαφήνεια αφού ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο σημείο να ζητά «μορατόριουμ» και αναστολή των εργασιών της Βουλής με αντάλλαγμα τα συλλαλητήρια και τις κινητοποιήσεις. Μόλις την Παρασκευή στην Βουλή μάλιστα την ώρα που η συζήτηση αφορούσε στην πανδημία και την διαχείρισή της από την κυβέρνηση ο ίδιος τουλάχιστον τέσσερις φορές αναφέρθηκε σε «πολιτικές διώξεις» που δεν συμβάλλουν στην δημιουργία κλίματος συνεννόησης και συναίνεσης δείχνοντας την ενόχλησή του για την ως άνω εξέλιξη.

Σήμερα στη Βουλή ανακοινώνεται η σύνθεση της επιτροπής. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φροντίσει να δημιουργήσει το ανάλογο περιβάλλον αφού σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά σε αυτή μεταξύ των άλλων θα συμμετέχουν οι Π. Πολάκης και Γ. Ραγκούσης, ενώ μέχρι και ο γραμματέας του κόμματος Δ. Τζανακόπουλος αναμένεται να δώσει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση σε ένα θέμα που αφορά την προσπάθεια ελέγχου των μέσων ενημέρωσης που σήμερα η Κουμουνδούρου καταγγέλλει.

Ταυτόχρονα όπως έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα δύο πρόσωπα αναλαμβάνουν την εκπροσώπηση της ΚΟ. Του κόμματος. Οι Ακριβοπούλου και Καψώχας γνωστοί από την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απο την εκπομπή τους στην ΕΡΤ και τα όσα ανέφεραν μέσω αυτής θα συνομιλούν με τους εκπροσώπους του ΄Τύπου στη Βουλή και θα ενημερώνουν για τις… κοινοβουλευτικές δράσεις.

Αν κάποιος ανατρέξει στο σόου που είχε δοθεί κατά τη διάρκεια της προανακριτικής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο απο συγκεκριμένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον. Εν τούτοις όλες οι ενέργειες κατατείνουν στη λογική της έντασης και της πόλωσης του κλίματος.

Μια λογική που αν και δεν αποδίδει στον ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις και βρίσκει αντίθετους ακόμη και τους ψηφοφόρους φαίνεται να έχει κερδίσει έδαφος. Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να έχει αφήσει πίσω την στροφή στην σοσιαλδημοκρατία και την κεντροαριστερά αλλά δεν κινδυνεύει να την χάσει όσο δεν υπάρχει κάποιος να καλύψει το κενό.

Η στάση της Φώφης Γεννηματά, την οποία στηλίτευση και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή σημειώνοντας πως όλο και περισσότερο θυμίζει τον Αλέξη Τσίπρα, επιτρέπει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συνεχίζει στον δρόμο της πόλωσης.

Σε κάθε περίπτωση πολιτικά η ένταση και η πόλωση δεν δύναται να αποδώσει σε βάθος χρόνου αλλά πρόσκαιρα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν η πανδημία αντιμετωπιστεί οι «κορονοκάπηλοι» δεν θα έχουν αντικείμενο όπως συνέβη και μετά το δίλημμα «μνημόνιο αντιμνημόνιο» που κατέρρευσε την περίοδο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Η υπονόμευση όμως της δημόσιας υγείας μέσα από το «σαμποτάζ» στα μέτρα που λαμβάνονται και την προσπάθεια να πληγεί η σχέση εμπιστοσύνης κράτους πολιτών δύναται να έχει δυσμενείς περαιτέρω επιπτώσεις στους ίδιους τους πολίτες. Αυτό το ρίσκο που δέχεται η αντιπολίτευση κάποια στιγμή θα γυρίσει μπούμερανγκ σε αυτούς που το δέχονται…