Η καρδιά της ευρωζώνης έχει αρχίσει να χάνει το ρυθμό της

Η καρδιά της ευρωζώνης έχει αρχίσει να χάνει το ρυθμό της

Την προηγούμενη εβδομάδα ένα από τα κύρια θέματα τόσο στον ελληνικό όσο και στον ξένο Τύπο ήταν η εντυπωσιακή πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με το spread μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων, να επιστρέφει σε προ-κρίσης επίπεδα.

Δεν πέρασε επίσης απαρατήρητο ότι το spread ιταλικών-γερμανικών ομολόγων επέστρεψε εκεί που ήταν την άνοιξη του 2018, πριν το αριστερό λαϊκίστικο Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η δεξιά επίσης λαϊκίστικη Λέγκα ανακοινώσουν συμφωνία για κυβερνητικό συνασπισμό και συγκρουστούν με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό.

Ως εκ τούτου υπήρξαν δημοσιεύματα με τίτλους του στυλ: Τα ομόλογα του Νότου σφυρίζουν τη λήξη της κρίσης στην Ευρωζώνη κλπ κλπ

Είναι πράγματι έτσι;

H Ελλάδα μόλις τώρα μπήκε στην ουσία στον «χορό των μεταρρυθμίσεων», ενώ η Ιταλία έχει ένα νέο κυβερνητικό συνασπισμό, με τη Λέγκα εκτός κυβέρνησης μεν, με μεγάλη επιρροή δε!

Επιπλέον η ιταλική οικονομία δεν διανύει και τις καλύτερες μέρες της.

Ας υποθέσουμε όμως ότι ο Νότος αρχίζει να χτίζει έναν «έντιμο» βίο και οι αγορές του αποδίδουν τα εύσημα με ένα πολύ ωραίο spread σε σύγκριση με την κεντρική Ευρώπη.

Η εικόνα όμως έχει και άλλα χρώματα στον καμβά της.

Το ευρώ υποχώρησε την Τετάρτη που μας πέρασε στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 32 μηνών, ενώ τυχόν απώλεια του 1,0749 στο ζεύγος eur/usd, θα ανοίξει το διάγραμμα του ζεύγους για χαμηλότερα επίπεδα.

Η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, την οικονομία της και τους πολιτικούς θεσμούς της παραμένουν πολύ χαμηλά, με αποτέλεσμα η γερμανική και η γαλλική κυβέρνηση να έρχονται αντιμέτωπες με έντονα ξεσπάσματα λαϊκισμού σε ένα περιβάλλον σοβαρής αδυναμίας του βιομηχανικού τους τομέα.

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, ακόμα και αν η νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών έχει θολώσει αρκετά την κρίση της επενδυτικής κοινότητας.

Για να δούμε μερικούς από αυτούς.

Την εβδομάδα που μας πέρασε τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat έδειξαν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης σημείωσε μικρή άνοδο 0,1% το δ' τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ήτοι παρουσίασε τον βραδύτερο ρυθμό αύξησης της τελευταίας επταετίας.

(σ.σ:Σημειώνεται ότι το γ' τρίμηνο του 2019 το ΑΕΠ είχε αναπτυχθεί κατά 0,3%).

Με βάση τα τριμηνιαία στοιχεία, η Eurostat εκτιμά ότι η ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2019 θα διαμορφωθεί στο 1,2%  για την Ευρωζώνη.

Πώς διαμορφώθηκε όμως το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης;

Το ΑΕΠ της Γερμανίας, παρέμεινε αμετάβλητο το τελευταίο τρίμηνο του 2019, χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal για έστω οριακή άνοδο 0,1%.

Η Γερμανία δε παρουσίασε τα χειρότερα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή μετά τον Ιανουάριο του 2009, παρασύροντας φυσικά όλη την Ευρωζώνη.

Έτσι την Τετάρτη το μεσημέρι, η Eurostat ανακοίνωσε βουτιά στη βιομηχανική παραγωγή κατά 2,1% σε μηνιαία βάση έναντι 1,6% που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι.

Σε ετήσια βάση η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη, καθώς η παραγωγή κινήθηκε κατά 4,1% χαμηλότερα, έναντι εκτίμησης για πτώση 2,3%.

Επιπλέον, η τελευταία έκθεση της ΕΚΤ για το δανεισμό αποκάλυψε ακόμα περισσότερα, καθώς ανακοίνωσε ότι υπάρχει υποχώρηση στη ζήτηση δανείων, κυρίως αυτών που προορίζονται για επενδυτικούς σκοπούς.

Εάν προσθέσουμε το γεγονός ότι πέραν της νέας επιδημίας, η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την αυξημένη πιθανότητα για extra αμερικανικούς δασμούς, αλλά και για εμπορικές διαταραχές μετά το Brexit, κατανοούμε ότι η ζώνη του ευρώ βρίσκεται αντιμέτωπη ακόμη και με στασιμότητα.

Κύριο βαρίδι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία πλήττεται στο σύνολο της λόγω του νέου κορονοϊού, καθώς είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην Κίνα .

Σκεφτείτε μόνο ότι η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των παγκόσμιων πωλήσεων επιβατικών αυτοκινήτων της VW και περίπου το 30% για τη Daimler και τη BMW.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η γερμανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί μόλις κατά 0,4% το 2020 και 0,9% το 2021.

Οι άνωθεν εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ όμως μήπως θα είναι το «καλό σενάριο»;

Ας μην ξεχνάμε ότι η η γερμανική οικονομία έχει ήδη δυο φορές γλυτώσει στο «τσακ» την ύφεση ενώ οι παράγοντες ασυνέχειας συνεχίζουν δυστυχώς να αυξάνονται.

Μέσα από αυτή την οπτική γωνία, ίσως δεν είναι και τόσο υπερβολική η άποψη ότι για τη δεδομένη χρονική στιγμή, τα προβλήματα της Ευρωζώνης έχουν μεταφερθεί από την περιφέρεια, ακριβώς μες στην καρδιά της.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.

Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.