7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

I. Καλίν: Η Τουρκία επιθυμεί αποκατάσταση των σχέσεων με Αίγυπτο και αραβικό κόσμο

I. Καλίν: Η Τουρκία επιθυμεί αποκατάσταση των σχέσεων με Αίγυπτο και αραβικό κόσμο
APimages

Την ετοιμότητα και τη διάθεση της Τουρκίας να αποκαταστήσει τους δεσμούς της με τις αραβικές χώρες και κυρίως με την Αίγυπτο εξέφρασε σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν. 

«Ένα νέο κεφάλαιο μπορεί να ανοίξει στη σχέση μας με την Αίγυπτο καθώς και με άλλες χώρες του Κόλπου για να βοηθήσουμε την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν σύμφωνα με τη Daily Sabah.

«Μας ενδιαφέρει να μιλήσουμε με την Αίγυπτο για τα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και για άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με τη Λιβύη και την ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστινίους. Μπορούμε να μειώσουμε τις εντάσεις και αυτό να συμβάλει σημαντικά στην επικράτηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, από την Βόρεια Αφρική έως και την Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σχετικά με τους πυραύλους S-400 και τη διένεξη με τις ΗΠΑ, ο Καλίν ανέφερε πως «τα ζητήματα αυτά μπορούν να επιλυθούν μέσω εποικοδομητικού διαλόγου, με το να είμαστε ανοικτοί και ειλικρινείς». 

«Οι ΗΠΑ πρέπει να κατανοήσουν τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας», δήλωσε ο Καλίν. «Θέλουμε να δούμε συγκεκριμένη δράση από τους συμμάχους μας». 

«Εάν μια άλλη χώρα έρθει σε εμάς με μια μαξιμαλιστική θέση και απαιτήσει πως αυτό θα γίνει είτε με τον τρόπο μας είτε δεν θα γίνει καθόλου, τότε αυτού του είδους η συμπεριφορά μας ωθεί προς άλλες κατευθύνσεις», τόνισε ο Τούρκος αξιωματούχος.