Η κακοκαιρία σαρώνει ολόκληρη τη χώρα

Η κακοκαιρία σαρώνει ολόκληρη τη χώρα

Σοβαρά προβλήματα προκαλεί η επιδείνωση της κακοκαιρίας με κλειστούς δρόμους και δεκάδες εγκλωβισμένους οδηγούς λόγω της χιονόπτωσης σε Πάρνηθα, Λάρισα, Κεφαλλονιά, ενώ οι κάτοικοι Ανατολικής Αττικής και άλλων περιοχών έμειναν χωρίς ρεύμα εξαιτίας της πτώσης πυλώνων της ΔΕΗ από τους θυελλώδεις ανέμους που φτάνουν έως και τα 140 χλμ ανά ώρα. Απαγορευτικό απόπλους για όλα τα πλοία, προβλήματα και στις πτήσεις των αεροσκαφών.

Αυτή τι στιγμή, στην Αττική, κλειστή λόγω χιονόπτωσης είναι η λεωφόρος Πάρνηθας, καθώς και η περιφερειακή οδός Πεντέλης- Νέας Μάκρης. όπως αναφέρει η Τροχαία, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έως τον Άγιο Πέτρο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Συναγερμός έχει σημάνει στην αστυνομία και στην Πυροσβεστική για εγκλωβισμένο αυτοκίνητο στην Πάρνηθα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ ένα αυτοκίνητο έχει βγει εκτός δρόμου, έχει πέσει σε κάποιο χαντάκι και έχει εγκλωβιστεί, στην περιοχή Φλαμπούρι στην Πάρνηθα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την τροχαία πρόκειται για δύο οικογένειες.

Σε εξέλιξη  απεγκλωβισμός δυο ατόμων που βρίσκονται με το αυτοκίνητό τους στην περιοχή του Αγίου Ελευθερίου στον Αίνο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τα δύο άτομα έχουν εγκλωβιστεί εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης.

Διακοπή ηλεκτροδότησης σημειώνεται στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής και στους πρόποδες της Πεντέλης εξαιτίας της κακοκαιρίας. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ επιχειρούν να αποκαταστήσουν τη βλάβη, εκτιμώντας ότι αυτό θα καταστεί εφικτό σε περίπου δύο ώρες.

Σε ισχύ τέθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών και λεωφορείων άνω των 3,5 τόνων σε τμήματα του οδικού δικτύου Χαλκιδικής λόγω της έντονης χιονόπτωσης.

Στη Λάρισα, όπως κατήγγειλαν οδηγοί, οι αρχές ενημερώθηκαν από τις 10.30 το πρωί για το πρόβλημα στη μετακίνηση, όμως το εκχιονιστικό έφθασε εκεί μόλις πέντε λεπτά πριν από τις 3 το μεσημέρι, με αποτέλεσμα να παραμείνουν εγκλωβισμένοι για περίπου 4,5 ώρες οι επιβάτες πέντε λεωφορείων και δεκάδων οχημάτων στην ιερά μονή του Αγίου Δημητρίου στο Στόμιο, λόγω της χιονόπτωσης, σύμφωνα με το onlarissa.gr 

 

Παράλληλα, συναγερμός έχει σημάνει στη ΔΕΔΔΗΕ Μαγνησίας, με τα συνεργεία της να πραγματοποιούν υπεράνθρωπες προσπάθειες αποκατάστασης μεγάλης βλάβης, η οποία προκλήθηκε από την κατάρρευση στύλου υψηλής τάσης, λόγω της κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα μεγάλο τμήμα του ανατολικού Πηλίου να βρίσκεται χωρίς ηλεκτροδότηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του e-Volos.gr, το συμβάν καταγράφηκε στην περιοχή των Μηλεών, με αποτέλεσμα, λόγω της πτώσης του στύλου, να διακοπεί ακόμα και η κυκλοφορία από Μηλιές προς Χορευτό και τα συνεργεία να δίνουν μάχη με τον χρόνο, ώστε να αποκαταστήσουν το συντομότερο τη βλάβη. 

Ωστόσο, χωρίς ρεύμα έμεινε το πρωί η περιοχή του Αγγελοχωρίου, εκεί όπου έσπευσαν συνεργεία της ΔΕΗ να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση.

Προβλήματα από τα χιόνια παρουσιάστηκαν στα Μετέωρα και την Εφεδρούπολη του δήμου Παύλου Μελά, όπως επίσης και σε στενά του Ρετζικίου του δήμου Νεάπολης-Συκεών. 

Σε δρόμους της ορεινής Χαλκιδικής εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από την κακοκαιρία με χιονόπτωση που πλήττει τη Βόρεια Ελλάδα.

Αλυσίδες

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων στη Χαλκιδική:

από το 50 έως το 58 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού
από το 44 έως το 53 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου
από το 65 έως το 85 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού
από το 76 έως το 85 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού
στην επαρχιακή οδό Αγ. Προδρόμου - Σανών
στην επαρχιακή από διασταύρωση Βάβδου έως Βάβδο
στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου - Βαρβάρας -Ολυμπιάδας
στην επαρχιακή οδό Αρναίας - Στανού
από το 1 έως το 15 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Παλαιοχωρίου - Αγ.Νικολάου

Στην περιοχή της Ημαθίας απαραίτητες είναι οι αλυσίδες:

από το 91 έως το 98 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Βέροιας - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς)

από το 20 έως το 26 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βέροιας - Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου.
Στην Πέλλα με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας και στο Νομό Κιλκίς στην επαρχιακή οδό Γουμένισσας - Λιβαδίων.

Λάρισα 

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
Eπ. Oδός Γόννων – Καλλιπεύκης από 5ο έως 22ο χλμ.
Eπ. Oδός Συκουρίου – Σπηλιάς από 6ο χλμ
Eπ. Oδός Σ.Σ. Ραψάνης – Ραψάνη από 6ο χλμ
Eπ. Oδός Πυργετού – Κρανιάς από 4ο χλμ
Eπ. Oδός Κόκκινου Νερού – Καρίτσας

Μαγνησία

Η κυκλοφορία των οχημάτων απαγορεύεται:

Επ.Οδός Χανίων – Κισσού
Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
Επ.Οδός Βόλου – Ζαγοράς (άνω κλάδος) από χ/θ 15+000 έως χ/θ 30+000
Επ.Οδός Βόλου – Ζαγοράς (κάτω κλάδος) από διασταύρωση Λαμπινού
Επ.Οδός Δέλτα Μηλεών – Χορεύτρα
Επ.Οδός Άνω Γατζέας – Αγίου Γεωργίου
Επ.Οδός Άνω Γατζέας – Αγίου Γεωργίου
Επ.Οδός Μηλεών – Αγίου Βλασίου
Επ.Οδός Βρόχια – Αγίου Λαυρεντίου
Επ.Οδός Αργαλαστής – Προμυρίου
Νεοχώρι
Λαύκο

Τρίκαλα

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
Ε.Ο. Τρικάλων – Άρτας (γέφυρα Αλεξίου)
Ε.Ο. Τρικάλων – Άρτας από 22ο χλμ. μέχρι τη διασταύρωση με επ. οδό Πύλης – Μεσοχώρας έως 55ο χλμ. (Μεσοχώρα)
Ε.Ο. Τρικάλων – Ιωαννίνων από 31ο χλμ. (θέση Μουργκάνι) έως όρι Π.Ε. Τρικάλων με Π.Ε. Ιωαννίνων (Α/Κ Μαλακασίου)
Ε.Ο. Μουργκανίου – Γρεβενών από 1ο χλμ. (κόμβος Μουργκανίου) έως 30ο χλμ.
Επ. οδός Καλαμπάκας – Ασπροποτάμου από 35ο χλμ. έως 68ο χλμ.

Καρδίτσα

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
Επ. Οδός Καρδίτσας – Άρτας από 44ο χλμ έως 52ο χλμ (δ/ση Οξυάς έως Τ.Κ. Αργιθέας, θέση «Τύμπανος»)
Επ. Οδός Μουζακίου – Στεφανιάδας από 11ο χλμ έως 29ο χλμ.(στροφές Πευκόφυτου έως Τ.Κ. Βλασίου)
Επ. Οδός Μουζακίου – Λίμνης Πλαστήρα από 8ο χλμ (Διασταύρωση Τ.Κ. Κρυοπηγής) έως 13ο χλμ (Τ.Κ. Κερασιάς)
Επ. Οδός Καρδίτσας – Λίμνης Πλαστήρα (μέσω Μοσχάτου) από 14ο χλμ.
Επ. Οδός Καρδίτσας – Λίμνης Πλαστήρα (μέσω Καστανιάς) από 16ο χλμ.
Επ. Οδός Κέδρου – Ρεντίνας – Καρπενησίου από 46ο χλμ (Διασταύρωση Λουτροπηγής) έως 62ο χλμ (θέση «ΖΑΧΑΡΑΚΗ»)

Οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Mικροπροβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Μικροπροβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε ορισμένες δρομολογιακές γραμμές στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους στα 8 με 9 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά τα 10.

Από το πρωί δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τη Ραφήνα για Κυκλάδες, από Πειραιά και από Λαύριο, ενώ κλειστές παραμένουν οι γραμμές Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένα Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη. Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Κυλλήνη-Κεφαλλονιά και Κυλλήνη-Ζάκυνθος. 

Καθυστερήσεις στις αφίξεις πτήσεων

Λόγω της χαμηλής νέφωσης, σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους, καθυστερήσεις σημειώνονται στις αφίξεις των αεροπορικών πτήσεων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης λόγω της χαμηλής νέφωσης σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Συγκεκριμένα μία πτήση από Λάρνακα δεν προσγειώθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά στην Αθήνα και καθυστερήσεις παρατηρούνται σε αφίξεις από άλλους προορισμούς, ενώ οι αναχωρήσεις διεξάγονται κανονικά.

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται σε ετοιμότητα, αλλά δεν χρειάστηκε να παρέμβουν, καθώς η χιονόπτωση ξεκίνησε σχετικά αργά. Το πρόβλημα παραμένει η χαμηλή νέφωση, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου.