Η Julius Baer καλείται να πληρώσει τα χαμένα χρήματα της Αν. Γερμανίας

Η Julius Baer καλείται να πληρώσει τα χαμένα χρήματα της Αν. Γερμανίας

Με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελβετίας, η ιδιωτική τράπεζα Julius Baer θα πρέπει να καταβάλει στη γερμανική κυβέρνηση 150 εκατ. ελβετικά φράγκα, που αντιστοιχούν σε ποσά από την Ανατολική Γερμανία τα οποία εξαφανίστηκαν μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Η γερμανική κυβέρνηση διεκδικεί εδώ και 20 τουλάχιστον χρόνια τα χρήματα αυτά, που υποστηρίζει ότι μεταφέρθηκαν παράνομα εκτός Ανατολικής Γερμανίας μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, και αποσύρθηκαν έκτοτε από τους λογαριασμούς.

Η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ειδικών Εργασιών (BvS) επιδιώκει επίσης να αποδοθούν ευθύνες στις τράπεζες που δεν εμπόδισαν αυτές τις αναλήψεις.

Η τράπεζα Julius Baer εμπλέκεται στην υπόθεση μέσω της εξαγοράς της πρώην ελβετικής τράπεζας Cantrade, μέρος της συμφωνίας εξαγοράς της Ehinger & Armand von Ernst από την ανταγωνίστριά της UBS.

Η Cantrade φέρεται να επέτρεψε μη εξουσιοδοτημένες αναλήψεις, μεταξύ 1990 και 1992, από τον λογαριασμό μιας ξένης εταιρείας με έδρα την Ανατολική Γερμανία, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η Julius Baer έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα επιδιώξει αποζημίωση από την UBS στο πλαίσιο των εγγυήσεων στις οποίες συμφώνησαν οι τράπεζες κατά την εξαγορά της τράπεζας Ehinger & Armand von Ernst.