ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2023η
Κυριακή, 16 Μαΐου 2021

ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

Η Ιταλία χαλαρώνει τους περιορισμούς και ανοίγει μουσεία για το κοινό

Η Ιταλία χαλαρώνει τους περιορισμούς και ανοίγει μουσεία για το κοινό

Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, η Ιταλία ανακοίνωσε χαλάρωση των περιορισμών, ανοίγοντας μάλιστα για το κοινό εμβληματικά μνημεία, όπως το Κολοσσαίο και την Καπέλα Σιξτίνα στη Ρώμη.

Η πλειοψηφία των ιταλικών περιφερειών κατατάσσονται πλέον στο «κίτρινο» επίπεδο, που σημαίνει μέτριο κίνδυνο, με εξαίρεση τον Άνω Αδίγη (βόρεια), την Ούμπρια (κέντρο), την Απουλία, τη Σαρδηνία και τη Σικελία (νότια), που είναι «πορτοκαλί». Ωστόσο, καμία ιταλική περιφέρεια δε χαρακτηρίζεται «κόκκινη», δηλαδή δεν ανήκει στις περιοχές υψηλού επιπέδου κινδύνου.

Η μείωση του επιπέδου κινδύνου, που αποφασίσθηκε βάσει κριτηρίων όπως το ποσοστό των κατειλημμένων κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας ή τον ρυθμό αναπαραγωγής του ιού, επιτρέπει μεταξύ άλλων να ανοίξουν και πάλι τα μπαρ και τα εστιατόρια στη διάρκεια της ημέρας ενώ διευκολύνει τις μετακινήσεις.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια, τα οποία μπορούσαν μέχρι τώρα να προσφέρουν μόνο προϊόντα για το σπίτι, θα μπορούν πλέον να υποδέχονται τους πελάτες στα τραπέζια τους μέχρι τις 18:00, όμως σε περιορισμένο αριθμό και με σεβασμό στους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Τα δε μουσεία θα ανοίξουν εκ νέου, αλλά μόνο τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας και όχι τα σαββατοκύριακα, ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλες συναθροίσεις.

Ανοικτά για το κοινό από σήμερα είναι και ορισμένα από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα της Ιταλίας, όπως το Κολοσσαίο ή τα Μουσεία του Βατικανού, που περιλαμβάνουν την Καπέλα Σιξτίνα με τις περίφημες τοιχογραφίες του Μιχαήλ-Άγγελου (παραμένουν ανοικτά και το Σάββατο). Το ίδιο θα ισχύει και για το Πάνθεον, την Πινακοθήκη Μποργκέζε και το Καστέλ Σαντ' Άντζελο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε την περασμένη Πέμπτη πως είναι «υπερβολικά νωρίς για να χαλαρώσουν» οι περιορισμοί εξαιτίας της «ακόμη υπερβολικά αυξημένης» κυκλοφορίας του ιού. «Η Ιταλία πάει αντίθετα», είχε επιβεβαιώσει ο Βάλτερ Ριτσιάρντι, ένας ειδικός στη δημόσια υγεία που συμβουλεύει το ιταλικό υπουργείο Υγείας σχετικά με την πανδημία, σε συνέντευξή του την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Την Κυριακή η Ιταλία κατέγραψε 11.252 νέα κρούσματα, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τα 12.715 κρούσματα που είχαν καταγραφεί το Σάββατο.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η χαλάρωση είχε προαναγγελθεί, πριν τεθεί σε ισχύ, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να βγουν στους και τα πάρκα των μεγάλων πόλεων, με αποτέλεσμα ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα να εκδώσει μια προειδοποίηση.