Η ισραηλινή Delek πουλά το μερίδιο της στο κοίτασμα Ταμάρ στην Εμιρατιανή Mubadala Petroleum

Η ισραηλινή Delek πουλά το μερίδιο της στο κοίτασμα Ταμάρ στην Εμιρατιανή Mubadala Petroleum

O ενεργειακός κολοσσός του Ισραήλ Delek Drilling ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι είχε υπογράψει προσύμφωνο με την Εμιρατιανή εταιρεία Mubadala Petroleum προκειμένου να παραχώρησει το μερίδιο του στο κοίτασμα φυσικού αερίου Ταμάρ, μια εξέλιξη η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel, έρχεται σε διάστημα λιγότερο του ένος έτους μετά τη σύναψη διπλωματικών δεσμών ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και το Αμπού Ντάμπι.

Η συμφωνία για το μερίδιο 22% του πεδίου ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο δολάριο και επιπλέον 100 εκατομμύρια δολάρια υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν ορισμένοι όροι και στόχοι, σύμφωνα με μια ειδοποίηση που έστειλε η Delek Drilling στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ και την Αρχή Κινητών Αξιών του Ισραήλ. Οι εταιρείες δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία έως τις 31 Μαΐου

Εάν ολοκληρωθούν αισίως οι τελικές διαπραγματεύσεις θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής από τότε που το Ισραήλ και τα ΗΑΕ αποφάσισαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, τον Αύγουστο του 2020, με μεσολάβηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Οι άλλοι μέτοχοι του κοιτάσματος Ταμάρ είναι η Noble Energy Mediterranean Ltd. (25%), η Isramco Negev-2 Limited Partnership (28,75%), η Tamar Petroleum Ltd. (16,75%), η Dor Gas Exploration Limited Partnership (4%) και η Everest Infrastructures Limited Συνεργασία (3,5%).

Το κοίτασμα Ταμάρ ανακαλύφθηκε το 2009 και εκτιμάται ότι περιέχει 240 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Η Mubadala Petroleum είναι θυγατρική της Mubadala Investment Company, η οποία ανήκει στην κυβέρνηση του Αμπού Ντάμπι η οποία επικεντρώνεται κυρίως στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τη Ρωσία και τη Νοτιοανατολική Ασία, αν και διαθέτει περιουσιακά στοιχεία σε 10 άλλες χώρες.