Η Ισπανίδα ΥΠΟΙΚ υποψήφια για την ηγεσία του Eurogroup

Η Ισπανίδα ΥΠΟΙΚ υποψήφια για την ηγεσία του Eurogroup

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την υπουργό Οικονομικών της χώρας, Νάντια Καλβίνο ως υποψήφια για τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, και είναι η πρώτη χώρα που ανακοινώνει υποψήφιο.

Ο επικεφαλής του Eurogroup ηγείται των συνεδριάσεων των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Οι υποψηφιότητες για τον νέο επικεφαλής πρέπει να υποβληθούν μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, ενώ η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Η θέση έχει μείνει κενή μετά την ανακοίνωση του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών Μάριο Σεντένο νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι δεν θα επιδιώξει δεύτερη θητεία.

Η Μαδρίτη διατηρούσε για καιρό φιλοδοξίες για την ηγεσία του Eurogroup, αλλά ταυτόχρονα επιθυμεί να δει την υπουργό Εξωτερικών Αράντσα Γκονζάλες Λάγια επικεφαλής του ΠΟΕ, πράγμα που σημαίνει ότι η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει ίσως να αποφασίσει ποια από τις δύο υποψηφιότητες θα υποστηρίξει με περισσότερη ένταση.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι θα ήταν τιμή για την Καλβίνο να ηγηθεί της ομάδας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ τόνισε ότι θα ήταν η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτή τη θέση.