Η Ινδία προχωρά στην απέλαση Πακιστανών διπλωμάτων για κατασκοπεία

Η Ινδία προχωρά στην απέλαση Πακιστανών διπλωμάτων για κατασκοπεία

Η αστυνομία του Νέου Δελχί ανακοίνωσε ότι συνέλαβε δύο άνδρες πακιστανικής καταγωγής για κατασκοπεία. Οι άνδρες που είχαν δηλωθεί ως διπλωμάτες φέρονται να εργάζονταν για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν. Σύμφωνα με την ινδική αστυνομία προσπαθούσαν να αποσπάσουν πολύτιμες πληροφορίες που αφορούν συμβόλαια του στρατού και των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες οι αρχές της Ινδίας είχαν ανακοινώσει την σύλληψη ενός περιστεριού το οποίο θεωρείται ότι είχε εκπαιδευτεί για να κατασκοπεύσει.

Το πτηνό «τσάκωσαν» κάποιοι ντόπιοι στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και στη συνέχεια το παρέδωσαν στους αρμόδιους, προκειμένου να αναλάβουν... δράση.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, «το περιστέρι, που ενδεχομένως να εκπαιδεύτηκε στο Πακιστάν για κατασκοπεία, έχει δαχτυλίδι με γράμματα και αριθμούς γραμμένους επάνω του. Αν και τα πτηνά δεν έχουν σύνορα, ένα κωδικοποιημένο δακτυλίδι που έφερε επάνω του προκάλεσε ανησυχία, καθώς τα αποδημητικά πουλιά δεν έχουν τέτοια πράγματα εκ φύσεως».

Το τελευταίο σοβαρό επεισόδιο της κρίσης έλαβε χώρα τον Μάρτιο του 2019, όποτε η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν ότι στηρίζει τους εξτρεμιστές που πραγματοποίησαν επίθεση αυτοκτονίας με 40 νεκρούς Ινδούς στρατιώτες και απάντησε με βομβαρδισμό των θέσεών τους στα εδάφη που ελέγχει το Ισλαμαμπάντ στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ. Τότε, αναλυτές τόνιζαν μάλιστα ότι ήταν η πρώτη φορά που στρατιωτικά αεροσκάφη της Ινδίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο της γείτονος, μετά την σύγκρουση του 1971, όταν η Ινδία εισέβαλε στο τότε Ανατολικό Πακιστάν.  Η εν λόγω σύρραξη ήταν η μόνη που δεν αφορούσε το θέμα του Κασμίρ αλλά ξεκίνησε με αφορμή την ανεξαρτησία του Μπαγκλαντές