Η ηλιακή ακτινοβολία μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού
Έρευνα

Η ηλιακή ακτινοβολία μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού

Ξηρό κλίμα, αυξημένη θερμοκρασία και ηλιακή ακτινοβολία είναι το τρίπτυχο που κάνει τους υγιεινολόγους να ευελπιστούν ότι θα περάσουμε ένα σχετικά ήσυχο καλοκαίρι, τηρώντας πάντα τα ατομικά μέτρα προστασίας και αποφεύγοντας τις κοντινές επαφές σε δημόσιους χώρους.

Οι επιστήμονες που μελετούν τις περιβαλλοντικές επιδράσεις στον ιό, αισιοδοξούν ότι όπως συμβαίνει σε όλους τους ιούς που προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα, έτσι και με τον νέο κορονοϊό, το καλοκαίρι θα μειώσει ακόμη περισσότερο τη μεταδοτικότητά του, τον δείκτη Ro.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων Απόστολο Βανταράκη, η μείωση της υγρασίας στην ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας είναι δύο παράγοντες που βοηθούν στην μείωση των ιών συνήθως, όμως σημαντικό ρόλο παίζει και η ηλιακή ακτινοβολία για την επιβίωση του ιού στον αέρα, για τη μείωση της μεταδοτικότητας.

Ζει λιγότερο

"Αυτό δεν σημαίνει ότι θα άρουμε τα ατομικά προστατευτικά μέτρα", εξήγησε ο κ. Βανταράκης, για να τονίσει στη συνέχεια ότι "σχετίζεται με την δυσκολία του να μεταδοθεί, γιατί ο χρόνος επιβίωσής του στις διάφορες επιφάνειες που βρίσκονται υπό τον ήλιο και στον αέρα θα είναι κάποια λεπτά αντί για ώρες, που έχουν δείξει εργαστηριακές μελέτες".

Βέβαια, οι συνθήκες περιβάλλοντος απέχουν πολύ από τις συνθήκες εργαστηρίου, με αποτέλεσμα να χρειάζονται να γίνουν σχετικές μελέτες, όμως τα μέχρι τώρα δεδομένα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε, σύμφωνα με τον καθηγητή, ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε ένα σχετικά ήσυχο καλοκαίρι, χωρίς το φόβο της επαναφοράς κάποιου γενικού lockdown.

Ο συγχρωτισμός ισχυρότερος

Τώρα, γιατί δεν σκοτώνεται ο ιός από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, ο κ. Βανταράκης επισήμανε ότι χρειάζεται μελέτη κατά περίπτωση, για τη διερεύνηση των άλλων δύο παραμέτρων της υγρασίας και της ηλιακής ακτινοβολίας, για να διαπιστωθεί πόσο συμμετέχει η κάθε παράμετρος στην επιβίωση του ιού. Όμως σε κάθε περίπτωση, κανένας περιβαλλοντικός παράγοντας δεν μπορεί να είναι ισχυρότερος του συγχρωτισμού που είναι γνωστό ότι υπάρχει στις χώρες αυτές, όπου μεγάλες οικογένειες και των τριών γενεών ζουν μαζί στο ίδιο σπίτι. Σημαντικός παράγοντας επίσης είναι και οι συνθήκες υγιεινής υπό τις οποίες ζει ο πληθυσμός των χωρών αυτών.

Έτσι, παραμένει καθοριστικό το μέτρο της αποφυγής συγχρωτισμού ακόμη και στους ανοικτούς χώρους, καθώς μελέτες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο διασποράς της νόσου μέσω και μικροσταγονιδίων που προέρχονται από την αναπνοή ή την ομιλία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μελέτης σε λεωφορείο στη Hunan της Κίνας, που έδειξε ότι ένας ασυμπτωματικός ασθενής κόλλησε 8 άτομα και μάλιστα το ένα, μισή ώρα αφότου ο ασθενής είχε κατέβει από το λεωφορείο.

Η μελέτη αυτή, επισημαίνει τους κινδύνους ιδίως για τους κλειστούς χώρους των μαζικών μέσων μεταφοράς, από την καθημερινότητά μας στα λεωφορεία και το μετρό, μέχρι τις τουριστικές αποδράσεις μας με αεροπλάνα και πλοία, αφού όλα τα μέσα αυτά έχουν κλιματιστικά.